אחרי למעלה משש שנים של משא ומתן הגיעו נציגי משרד האוצר והנהלת נמל אשדוד להסכמה על הסכם עבודה קיבוצי מול נציגי ההסתדרות ועובדי בתי המלאכה בנמל.
בכך אמורים לקיצם העיצומים בנמל, ששיבשו לאחרונה בצורה חדשה את העבודה השוטפת.
ההסכם אמור להיחתם היום (ד') אחר הצהרים בין החשב הכללי באוצר והנהלת הנמל לבין יו"ר ארגון עובדי התחבורה בהסתדרות אבי אדרי וראשי הוועדים.
בלשכת הספנות מיהרו לברך על ההסכם. יו"ר ועדת התפעול יורם הופמן שיגר מכתב לחברי הלשכה, ובו בישר ש"בשעה טובה חתמו נציגי האוצר, הנהלת חברת נמל אשדוד וההסתדרות על ההסכמים החדשים עם בתי המלאכה, שיחזרו לעבודה תקינה החל ממשמרת ב' היום".
אולם, הזהיר הופמן, "אין לצפות שכל הכלים המושבתים בנמל יהיו תקינים באופן מיידי. זהו תהליך שייקח ימים ספורים. הנהלת הנמל הבטיחה שתעשה הכל על מנת לתקן את הציוד המקולקל מהר ככל האפשר. להזכירכם, העיצומים החלו מסוף חודש נובמבר ונמשכו עד היום".
הנקודות העיקריות בהסכם הן אישור לניוד עובדים בין תחנות עבודה, דבר שלא היה בעבר, עבודה במשמרות ותשלום תגמולים (פרמיות) מבוססי תפוקות. במידה ואכן ייחתם, ההסכם יכנס לתוקף באופן מיידי, אין בו מגבלת זמן, ובהסתדרות רואים בו יותר "הסכם עבודה מאשר הסכם שכר".
גורמים בנמל אשדוד בירכו גם הם על ההסכם, אולם ביקשו להביע זהירות. לדבריהם, סוף סוף תחובר כל המערכת לקו המים, על ידי הכנסת 140 עובדי בתי המלאכה למערך סגור של מדדים, בהם הם צריכים לעמוד מבחינת תפוקות, תחזוקה מונעת ועבודה בקו המים.
אדרי קרא להסכם לא פחות מ"רפורמה". לדבריו, מדובר ב"הסכם קיבוצי ראוי, גם להנהלה וגם לעובדים, שמחזק את שני הצדדים כאחד".
אדרי: "ההסכם יצר מצב אופטימלי, בו יש לעובדים איסנטיב לייצר קו עבודה רציף ולהנהלה יש עובדים, שכמה שהתפוקות שלהם יעלו, כך תגדל המשכורת שלהם. אם עד עכשיו דיברו רק על המשכורות הגבוהות, עכשיו הן תלויות בתפוקות בעבודה. אנחנו רואים בהסכם ככזה שנותן לכל הצדדים פתרונות: הוא יוצר התייעלות בנמל ומצד שני יש תמורה בגין אותה התייעלות".
מדוע לקח למעלה משש שנים להגיע להסכם?
"אורך המשא ומתן מצביע שהיה משא ומתן קשה ומייגע ושנעשתה רפורמה אמיתית, ומשום כך היא לקחה שש שנים. ההסכם יצר מצב עבודה חדש בנמל. ההסכם לקח כל כך הרבה זמן, משום שיש לו שושבין שנקרא האוצר והיו לו חבלי לידה קשים; היו ויכוחים על השינוי ועל התמורה לעובדים. לקח הרבה זמן עד שכל הגורמים הטמיעו את השינויים לצד אותן תמורות. בשורה התחתונה, יצא מזה רק טוב. לא כל אחד ירוץ לעשות רפורמות, ולא כל אחד יבוא ויגיד, אני לוקח על עצמי מטלות נוספות. יש שינוי בסדרי העבודה ובשעות העבודה של העובדים".
יש הבדל בהסכם בין עובדי דור א' לבין עובדי דור ב'?
"מטבע הדברים יש הבדל, מכיוון שנקודת ההתחלה היא אחרת. אבל לכולם, פעם הפרמיה שלהם היתה קבועה, עכשיו היא מותנית תפוקות".
בנמל אשדוד ביקשו שלא להגיב על ההסכם כל עוד לא יחתמו עליו כל הצדדים.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הנושא נמצא בבדיקה, לאחר שהעובדים הסירו את כל דרישותיהם, שלא היו בהתאם למתווה עליו סוכם במאי 2012".