ב-15 באוקטובר לפנות בוקר תיכנס לנמל חיפה אוניית המכולות "Gustav Maersk", אוניית המכולות הגדולה ביותר שפקדה אי פעם את ישראל באורך של 367 מטר, עם תכולה מקסימלית של למעלה מ-10,000 TEU.
אלא שהגעת האונייה הגדולה ביותר לנמל חיפה לא תהיה דווקא הבשורה הגדולה בפקידה זו. על סיפונה של ה"Gustva Maersk" ניתן יהיה להבחין במכולות בשילוב צבעים, שנראו יותר ויותר בשנה האחרונה בנמלים הגדולים בעולם – אפור וצהוב – סימן ההיכר של ברית ה-2M שהקימו שתי חברות הספנות הגדולות בעולם מארסק ו-MSC. בכך יפתח עידן חדש ביבוא מהמזרח הרחוק - נתיב הסחר החשוב והגדול ביותר לצד מערב אירופה – לישראל, עם למעלה מ-200 אלף מכולות בשנה על פי נתוני רשות הספנות והנמלים הישראלית, כאשר אוניות הברית יפקדו מדי שבוע את נמל חיפה.
הבחירה בנמל חיפה כנמל שאותו יפקדו אוניות הברית אינה מקרית, שכן לוחות הזמנים המוקפדים והיעילות התפעולית שדורשות הנהלות מארסק ו-MSC עבור אוניות הקו הגדולות שלהן תואמות את היכולות שמפגין נמל חיפה בשנים האחרונות, כולל תפוקות ממוצעות גבוהות - שינוע 30 מכולות בשעה באמצעות כל עגורן. כך, למשל, קבע לפני חודש בדיוק נמל חיפה את שיא כל הזמנים בתפוקות למשמרת - 318.8 מכולות לשעת אונייה.
שיא שהושג בסיוע שישה עגורני הגשר של מסוף הכרמל שהוקצו לתפעול האוניה "צים לוס אנג'לס". כל ששת העגורנים השיגו תפוקות מעולות באותה משמרת, במהלכה נשבר גם שיא תפוקה עבור עגורן בודד, כאשר הצוות שפעל בעגורן G21 ביצע בממוצע 74.7 מכולות לשעת עגורן. היות מדובר בנתונים יוצאי דופן ברמה העולמית, מגזינים בתחום הספנות מכל רחבי העולם דיווחו בהרחבה על האירוע וציטטו את מנכ"ל הנמל זלצמן כאומר: "אני קורא למקבלי ההחלטות בחברות הספנות הגדולות בעולם לבחון את יכולותינו ואני משוכנע שאנו נספק את הסחורה".
ואכן, היום הודיעה הנהלת ברית ה-2M שהיא נענית לאתגר ותסיט מתחילת חודש ספטמבר את אוניות הקו TP2\AE12, כך שיפקדו את נמל חיפה בקו שתחילתו בנמל פוסאן בדרום קוריאה, דרך נמלי שנחאי, נינגבו, צ'יוואן וסינגפור ומשם בהפלגה ישירה לנמל חיפה. אחרי הפקידה בחיפה ימשיכו אוניות הקו לנמלים בים האדריאטי: קופר (סלובניה), טריאסטה (איטליה) ורייקה (קרואטיה).
מנכ"ל נמל חיפה מנדי זלצמן: "הבחירה בנו מחמיאה מאוד ומחייבת, ואנו כבר נערכים לקליטת הקו, יחד עם גורמים נוספים, כמו המכס וחטיבת המטענים של רכבת ישראל, בכדי לתת את השירות הטוב ביותר הן לחברות הספנות והן ליבואנים והיצואנים. מדובר באתגר גדול עבור נמל חיפה ועובדיו. אפשר לומר שבשנים האחרונות הכנו את עצמנו לאתגרים האלה וזכינו להכרה מלאה בעולם כטרמינל שמסוגל לעמוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר בעולם".
יצוין כי הבחירה וההכרה של ברית ה-M2 מצטרפת להישגים נוספים של הנמל: בתחרות נמלי הים העולמית של ענקית הטכנולוגיה NAVIS שהתקיימה בחודש אפריל זכה נמל חיפה במקום הראשון בקטגוריית "השפעה על קהילת הים", ועמד על במה אחת עם ענקיות נמלים שזכו בקטגוריות מקבילות: טרמינל של חברת APM TERMINALS – מפעילת הטרמינלים השנייה בגודלה בעולם, טרמינל ג'בל עלי, הגדול ביותר בנסיכויות המפרץ של מפעילת הטרמינלים הרביעית בגודלה בעולם DP WORLD, ונמל בניו יורק, של מפעילת הטרמינלים הגדולה Global container Terminals.
גם ארגון ה-OECD העניק לפני כשלוש שנים ציון לשבח לנמל חיפה, כשמצא אותו כרביעי ביעילותו בעולם בשינוע מכולות בסקר שהשווה את פעילותם של הנמלים הגדולים בעולם.
בנוסף, גם הטכנולוגיה שפותחה באגף המיחשוב בנמל חיפה זכתה לסופרלטיביים בספרה של אחת מחוקרות הספנות המובילות בעולם, פרופ' מריה ברנס, Port Management and Operations, שראה אור בשנת 2014. לדבריה, מדובר בטכנולוגיה ייחודית, המשמשת את המנהלים ככלי עזר, המאפשר להם לקבל בזמן אמת כל נתון שנדרש ולהשתמש בתמונת המצב הזו לקבלת החלטות המשפרות באופן משמעותי את יכולות ותפוקות הנמל.