שר התחבורה והשר לענייני מודיעין ישראל כץ השתתף הבוקר באירוע החגיגי שנערך בלובי הבורסה לניירות ערך בתל אביב במהלכו נפתח יום המסחר בבורסה לציון ההנפקה של חברת נמלי ישראל אשר השלימה לאחרונה הנפקת אג״ח בהיקף של כ-2.5 מיליארד שקל.
באירוע, שמשך אליו עשרות מעובדי חברת נמלי ישראל, השתתפו בנוסף מנכ״ל חברת נמלי ישראל, שלמה ברימן, יעקב קוינט, מנהל רשות החברות, איתי בן זאב, מנכ״ל הבורסה לניירות ערך ובכירים נוספים. רם בלינקוב, יו״ר חנ״י, נעדר מהאירוע בשל נסיבות רפואיות.
השר ישראל בירך בתחילת דבריו את הנוכחים וסיפר על החלטתו לבנות שני נמלים חדשים בחיפה ובאשדוד, למרות שההחלטה המקורית של משרדי הממשלה היתה לבנות נמל פרטי אחד בלבד בישראל כשלב ראשוני. ״לא היתה בעיה להחליט אלא בעיה להתוות תכנית ברורה ולבצע אותה, בעיקר אל מול עוצמת הלחץ הנגדי של הנמלים והוועדים ומכלול האינטרסים״.
השר כץ ציין כי פעילות הנמלים החדשים תיטיב עם פעילות היבוא והיצוא של מדינת ישראל, תוזיל את יוקר המחייה ממנו סובלים האזרחים ותביא לפעילות של קווי ספנות חדשים לישראל. ״אנחנו משדרגים את הנמלים הקיימים כי אנחנו רוצים תחרות. מונופול זר הוא לא טוב בעיני ממונופול ישראלי. תחרות באשדוד ותחרות בחיפה בלי לקוחות שבויים תיתן תוצאה, והתחרות האמיתית תהיה – ואני יודע שננצח בה – מול כל נמלי האזור בים התיכון כי יעדיפו לבוא לכאן בגלל שהשירות כאן יהיה הרבה טוב יותר מכל מקום אחר. תהיה תחרות פנימית שמשדרגת את השירות ותחרות אזורית – כי ישראל יודעת להציע יציבות, מערכת משפט, מערכת פיננסית – כל הדברים שחברות בינלאומיות בוחרות במקום שהן עובדות בו״.
השר כץ ציין כי משרד התחבורה מאיץ את העבודות לסיום בניית הנמלים ואמר כי הוא מקווה כי בינואר 2021 הנמלים החדשים יתחילו לעבוד. השר כץ הודה כי הרפורמה יצאה לדרך באופן חד צדדי עם ראייה כוללת וללא הסכמה של ההסתדרות והוועדים, אך הזכיר כי העובדים הסכימו לאחר מכן לתחרות הוגנת.
השר כץ: ״ברגע האמת, כשכבר רואים את הנמלים הולכים ונבנים, הם (העובדים, מ.ר) מנסים עוד ניסיון אחרון שלא תהיה תחרות. שהיד שלהם תהיה על השאלטר, שזה יהיה מונופול, שהם ינהלו את הנמלים החדשים – זה לא יקרה. תהיה כאן תחרות בדיוק כמו שסיכמנו, והנמלים הקיימים ישודרגו לתחרות הוגנת כמו שסיכמנו. זה המודל, וכתוצאה מהמודל הזה חברת נמלי ישראל הגיעה להנפיק בבורסה״.
צפו בוידיאו של השר כץ בבורסה לניירות ערך הבוקר בתל אביב:
השר כץ: ״אני התחייבתי לשני דברים – הראשון, שהקמת שני הנמלים החדשים בהיקף של 10 מיליארד שקלים, לא תהיה על חשבון תקציב המדינה, וגיוס ההון היום הוא צעד גדול לעבר מימושו. הדבר השני שהוא לא פחות חשוב למשק הישראלי הוא שאני התחייבתי שמתווה התעריפים לא ישתנה, ומאחר בשנת 2018 תוכננה הורדת תעריפים אני יכול לדווח לכם כי היא בוצעה – למרות הרפורמה שמשקיעים בה כספים - וכ-100 מיליון שקלים נחסכו השנה למשתמשים בנמלים. בשנה הבאה סכום החיסכון הזה יעמוד על 40 מיליון שקל, ואני מדבר על 140 מיליון שקלים שנחסכים למשתמשים תוך כדי בנייה והקמה והשקעה״.
השר כץ הזכיר, לשם השוואה, את הרפורמה המדוברת בחברת החשמל, אך ציין כי את הרפורמה הזאת – שעלותה למשק נאמדת בכ-6 עד 8 מיליארד שקל – יממן הציבור מכיסו עם תשלום תעריפים גבוה יותר בחשבון החשמל.
שלמה ברימן, מנכ״ל חברת נמל ישראל, ציין בדבריו כי הפיכתה של חנ״י לחברה מדווחת הינה קפיצת מדרגה משמעותית עבור החברה – פיננסית, עסקית וניהולית והיא תבטיח שקיפות. ״הדבר יאפשר לחברה להתרכז במשימותיה באופן מקצועי״, אמר.
נזכיר כי בהנפקה השתתפו מרבית הגופים המסווגים הקיימים במשק, ביניהם גופים מוסדיים מהגדולים בשוק ההון המקומי. מדובר בהנפקת האג״ח הציבורית הגדולה ביותר מתחילת השנה ומהווה כ-10% מסך גיוסי האג״ח בבורסה.