ההסתדרות הגישה היום (ג') את תשובתה לעתירת שהגישה המדינה נגד החלטת בית הדין הארצי לעבודה, שהתקבלה ב-29 ביולי, ההכרזה על סכסוך עבודה בנמלי הים.
בעתירה ביקשה המדינה מבית הדין להוציא צו על תנאי וכן ביקשה להוציא צו ביניים נגד ההכרזה ונגד השבתת העבודה בנמלים. בתשובתה ביקשה ההסתדרות מבית הדין לדחות את העתירה ואת הבקשה למתן צו ביניים על הסף.
בתשובה ציינו באי כוח ההסתדרות, כי ההכרזה על סכסוך העבודה הוכרזה כדין ובלתי ברירה, לאחר שהממשלה "בחרה לנקוט בפעולות חד צדדיות וכוחניות, בניסיון בלתי ראוי לפגוע בעבודה המאורגנת ולהכתיב שינויים חד-צדדים במערכת יחסי העבודה הקיבוציים בנמלי הים, תוך פגיעה מהותית בתנאי העסקתם של עובדי הנמלים וביטחונם התעסוקתי".
עוד נטען בתשובה, כי מכוח הסכמי הרפורמה בנמלים ב-2005, וכמתחייב ביחסי עבודה קיבוציים, חלה חובה על המדינה לנהל משא ומתן בדבר כל מתווה רפורמה חדש בנמלים. בפועל, נטען, משא ומתן שהתנהל עם הממונה לשעבר באגף התקציבים באוצר, הופסק לפני הכרזתה של רפורמה חדשה בדרך של הקמת שני נמלים פרטיים חדשים.
הדבר, לדברי התשובה, תוך הכרזות ברורות של שרי הממשלה, לפיהן מהלך זה נועד בראש ובראשונה "לשים קץ" לעבודה המאורגנת בנמלים.
עוד טוענת ההסתדרות, כי הנמלים החדשים, שיתוקצבו וינוהלו על ידי גורם פרטי, ייגרמו לפגיעה כלכלית אנושה בנמלים הציבוריים, וכתוצאה ישירה מכך לפגיעה מהותית וברורה בביטחונם התעסוקתי של אלפי עובדי הנמלים, בניגוד מוחלט להתחייבויות בהסכמי הרפורמה.
ההסתדרות מבהירה, כי היא מוכנה לנהל משא ומתן ענייני, בנוגע לכוונה לגבש רפורמה חדשה בנמלי הים, ולבחון את האפשרויות השונות בעניין הרפורמה החדשה. לצורך כך, היא אף דחתה את הכרזת סכסוך העבודה על מנת ליתן הזדמנות להידברות. למרות האמור, הממשלה סירבה ומסרבת לנהל משא ומתן עם ההסתדרות וממשיכה בנקיטה וקידום פעולות חד-צדדיות בניסיון להכתיב מציאות ועובדות בשטח, תוך התבטאויות חריפות כנגד ציבור עובדים מאורגן.
לטענת ההסתדרות, צדק בית הדין הארצי עת העניק לעובדים ולהסתדרות אפשרות אמיתית ואפקטיבית לממש את כוחם הארגוני, כך שיהווה משקל נגד אמיתי לכוחה של הממשלה, ובכך לאפשר לעובדים ולארגון העובדים להגן על זכויותיהם וביטחונם התעסוקתי של העובדים ועל העבודה המאורגנת.
כן נטען, שנכון עשה בית הדין הארצי לעבודה, עת הורה הוא על הפסקת נקיטת הצעדים החד-צדדיים והקפאת כל צעד שהוחל בביצועו, ובכלל זאת להקפיא את פרסום המכרזים, ובמקביל על ניהול משא ומתן בתום לב על מכלול הנושאים שעל הפרק.