השבוע התקיים מפגש במרכז השליטה של נתיבי ישראל למנהלי חברות הובלה, חברי מועצת המובילים. מטרת המפגש היתה ליצור היכרות עם פעילות חברת נתיבי ישראל וליצור עמה שיתופי פעולה מקצועיים לטובת ציבור נהגי המשאיות.
בן גוטמן, דובר נתיבי ישראל, אמר במהלך המפגש כי ״המובילים שותפים אסטרטגיים וחלק בלתי נפרד מהלקוחות שלנו, השאיפה היא לטייב את זה כל הזמן, אנו מקווים שזהו רק שיתוף הפעולה הראשון ביננו. למובילים יש ממשק יומיומי עם הרשת שלנו, הרבה יותר מלכל משתמש כביש אחר״. דובר נתיבי ישראל הוסיף כי תכנית החומש של נתיבי ישראל מיועדת להסתיים בשנת 2021 וכוללת את חיבור הפריפריה למרכז, מתן עדיפות לתחבורה ציבורית, שיפור הבטיחות בתשתית הקיימת, תחזוקת כבישים, פתרונות חכמים לניהול ובקרת תנועה, שיפור השילוביות בין אמצעי התחבורה השונים ועוד.
לדברי גבי בן הרוש, יו״ר מועצת המובילים: ״איך יכול להיות שכביש מהיר חדש נפתח ושהוא לא סלחני. אנחנו עתרנו בשנת 2003 והבטיחו לנו שכל הנושא של מפרצי עצירה וחניוני מנוחה יקודם ויהפוך לפרויקט לאומי. ובכל זאת, כביש 6 נפתח בשנת 2004 ואין בו חניוני מנוחה מלבד 6 מקומות לרכב כבד בכל צד. נהג שעשה טעות ויש לו בעיה מכאנית וצריך לעצור, הוא מסכן את החיים שלו. בנוסף, השול פחות מהתקן, הרכבים שלנו הם 2.55 והשול הוא בדרך כלל 2.30, מעקות הבטיחות הם למעשה מעקות מוות. אין תשתית נכונה לנמל, ואנחנו נאלצים לעמוד על צירים ראשיים. יש 67 הרוגים בשנה בממוצע שנהרגים בשול הדרך״.
מהנדס מיכאל שיגול, אשר העביר לנוכחים סקירה על הובלת מטענים בכבישים בינעירוניים בדגש על פעילות תחת גשרים, אמר: ״אנחנו מתחזקים כ-6,000 גשרים ומבני דרך, בחומש הנוכחי צפוי גידול משמעותי, עד שנת 2021 נגדל ביותר מ 500%. ההקפדה על דרישות הרגולציה אמורה להבטיח למשתמשי הדרך שימוש בטיחותי ועבורנו היא מבטיחה אופטימיזציה של אחזקת המבנים ואורך החיים שלהם״.
מהנדס שיגול, אשר משמש כמנהל מחלקת אחזקת גשרים בחברה, דיבר על חשיבות התאמת הציוד והמטען לגובה הגשרים. לדבריו, ישנן פגיעות בגשרים שהם גבוהים יותר מ-4.80 שזה הרגולציה, וזה נובע מכך שהנהגים לא מודעים ולא מתאימים את ההובלות לגובה של הגשרים ובנוסף אין אכיפה.
שיגול סיפר כי בפגיעה בגשר הולכי רגל בכביש 4, הנהג זיהה בעיה עם המטען וקרא לבעל הבית שלו ששם את זרוע המנוף על המטען בכדי לאבטח אותו, וזה הביא לכך שגובה המטען היה מעל 5.5 מטר. מאז כבר יצא תקן חדש לגשר הולכי רגל שאמור להתמודד עם פגיעת משקל של 50 טון.
גבי בן הרוש, יו״ר מועצת המובילים סיכם: ״אנחנו מאמינים שהבעיה מתחילה בחוסר הידע והמודעות, לסדרנים למשל לא תמיד יש את הכלים לתכנן את מסלול הנסיעה. כל יום אנחנו פוגעים בגשרים, רק שלא כל פגיעה כזאת מגיעה לחדשות. ולכן, אנחנו עומדים להתחיל בפיילוט של הכשרות ל-500 איש. ההכשרות מיועדות לשוטרי תנועה, קציני בטיחות, נהגים, מורים לנהיגה וגם לסדרנים וכחלק מזה בקרוב גם תצא חוברת הדרכה להעמסה וקשירה מתאימה של מטענים. עבור הנהגים מדובר בהשתלמות חובה שתהיה תנאי לחידוש הרישיון״.
בן הרוש הזכיר בנוסף את בעיית דרכי הגישה לנמל אשדוד, הוא ציין כי כבר כיום פוקדות את נמל אשדוד כ-5,000 משאיות כבדות ביום. הנמל החדש, נמל הדרום צפוי להיפתח וכמות המשאיות בכניסות וביציאות של אשדוד רק תלך ותגדל. בן הרוש ציין כי ״אנו מקווים שפרויקט חיבור העיר לכבישים המהירים יקודם במהרה״.
בן הרוש סיכם: ״אנחנו עובדים בכפיפה אחת עם נתיבי ישראל. אלו הן בעיות שמטרידות כל בעל חברה וכל נהג, ואנחנו רוצים למצוא להן פתרונות ביחד אתכם״.
דוד כוכבא, מנכ״ל מועצת המובילים סיכם: ״אנו מודים לנתיבי ישראל על היום החשוב הזה. תחומי הפעילות והיקפי העשייה שלכם אדירים, אתם נמצאים במקום בו יש לכם יכולת להשפיע על מקבלי ההחלטות בכדי להגביר את בטיחות משתמשי הכביש בכלל ומשתמשי הרכב הכבד בפרט ונשמח לעבוד בשיתוף פעולה הדוק בנושא זה. קיבלנו כאן היום הנחיות ודגשים חשובים לבטיחות, ואנו רואים במפגש הזה את תחילתו של קשר מזין, חשוב והכרחי בין נתיבי ישראל למועצת המובילים״.