מסתמן: צה"ל ירכוש שירותי מיקור חוץ מספקי ההובלה היבשתית ויקבל בתמורה 45 מובילים בעת חירום

מסתמן פתרון בעקבות לקחי מלחמת לבנון השנייה: צה"ל ירכוש כ-220 עבודות בשנה מהמובילים היבשתיים ובתמורה יקבל נהגים כשירים ומאגר של 60 מובילים בשעת חירום. גבי בן הרוש: בשעת חירום המערך האזרחי יוכל להתגייס לטובת צה"ל


00:00 ,25.03.2008 מאת: מערכת פורט2פורט

מסתמן פתרון בעקבות לקחי מלחמת לבנון השנייה: צה"ל ירכוש כ-220 עבודות בשנה מהמובילים היבשתיים ובתמורה יקבל נהגים כשירים ומאגר של 60 מובילים בשעת חירום. גבי בן הרוש: בשעת חירום המערך האזרחי יוכל להתגייס לטובת צה"ל
 
כמעט שנתיים לאחר מלחמת לבנון השנייה ונראה כי בצה"ל מסתמן כי ישנה תזוזה בכיוון הנכון לקראת פתרון של חלק מהכשלים הקשורים בשינוע כלי רכב כבדים במהלך הקרבות.
 
בדיון שהתקיים במשרד הביטחון ב-3 במרץ בהשתתפות דובי בר זכאי, סגן ראש אמו"ן וראש חטיבת תובלה ותחבורה, ויו"ר מועצת המובילים והמסיעים גבי בן הרוש נדון נושא מימוש הפעלת מובילים אזרחיים עבור צה"ל על מנת לשמר את משק התובלה האזרחי ולתגבר את מערך ההובלה בחירום בצה"ל.
 
בדיון הוסכם כי ספקי מערך היבשתית במשק יספק לצה"ל שירותי מיקור חוץ יומיים וכן יעמידו לטובת מערך החירום הצה"לי כ-45 מובילים בכל עת שיידרש לכך על ידי הצבא. כמו כן הוסכם על הצדדים כי בסיום תקופה של ארבע שנים יעברו ראשי הגוררים לטובת תגבור מערך ההובלה של צה"ל.
 
במהלך הדיון הוצגו דרישות צה"ל למובילים האזרחיים אשר כללו סוגי רכב נדרשים לטובת עבודה עם הציוד הצה"לי וכן כושר ההובלה הנדרש מהם. בדיון הועלתה בעיה קיימת לפיה משרד התחבורה אינו מאפשר רישוי של עגלות ברוחב 3.7 מטרים אשר נדרשות לטובת הובלת טנקים חדשים מדגם מרכבה, שכן הרוחב המאושר כיום עומד על 3.40 מטרים בלבד.
 
יש לציין כי בעיה זאת נדונה בדיון נפרד אצל סמנכ"ל משרד התחבורה, ובו סוכם כי צה"ל יאפיין את סוג העגלה הנדרשת להובלת מרכבות והכמויות הנדרשות על מנת לתת לספקים המעוניינים אישור לייצר עגלות כאלה.
 
בסיכומו של דבר הוסכם בדיון כי משרד הביטחון יציע לספקי ההובלה היבשתית 15 עבודות קבועות ליום – המסתכמות ל-220 עבודות בשנה. בתמורה לכך, ספקי ההובלה יתחייבו להעמיד לרשות צה"ל – בכל עת שיידרשו לכך - 45 מובילים נוספים אשר יירכשו על ידי השוק האזרחי. כמו כן הוסכם כי בידי הספקים האזרחיים יהיו 60 מובילים אשר ישמשו גם כמאגר חירום עבור צה"ל.
 
כמו כן הוסכם כי בתום ארבע שנים ראשי הגוררים הנ"ל יועברו לרשות צה"ל לטובת תגבור מערך ההובלה הצבאי, וזאת בנוסף להתחייבות של יבואן הרכב לאחזקה ולחלפים לתקופה נוספת של ארבע שנים.
 
לדברי גבי בן הרוש, יו"ר מועצת המובילים והמסיעים, "האסימון בצה"ל נפל". בן הרוש ציין כי החלטה זו מהווה שינוי בעתודת צה"ל – הן מבחינת ציוד והן מבחינת נהגים כשירים והיא חוסכת בסופו של מאות מיליוני שקלים לצה"ל ולמדינת ישראל בעלויות דלק, משכורות לנהגים, הוצאות ביטוח, תקורה ועוד. לדברי בן הרוש, החשיבות האמיתית הנובעת מההסכם המסתמן היא "הצערת" הציוד בימ"חים ועתודת נהגים מיומנים בשיגרה ובחירום.
 
בן הרוש ציין כי לפני חמש שנים הוא נפגש עם שר הביטחון דאז שאול מופז על מנת ליישם הסכם מיקור חוץ עם סקי ההובלה היבשתית כדוגמת הסכמים דומים שנחתו בצבא האמריקאי מול ספקים אזרחיים. בן הרוש הזכיר את כשלי מלחמת לבנון השנייה אשר חשפו את המחסור החמור בציוד מתאים ובנהגים כשירים, וזאת מכיוון שהשוק האזרחי הצטייד בנגררים שמתאימים למכולות בלבד לעבודה מול השוק האזרחי. ההסכם העתידי, הדגיש בן הרוש, יחזק את השוק האזרחי, יספק עבודה נוספת לנהגים ויכשיר אותם לעבודה והחשוב מכל – יגרום לכך שהשוק האזרחי ודרישות צה"ל יהיו מתואמות כך שבשעת חירום יוכל מערך התובלה היבשתית להתגייס לטובת צה"ל.
 
בן הרוש ציין כי הוא מקווה שתוך חצי שנה ייושם הסכם מיקור החוץ בין צה"ל והספקים בשוק האזרחי.
 
כזכור, כפי שהתברר עם שוך הקרבות בחודש אוגוסט 2006, בזמן הלחימה בלבנון היה מחסור חמור במובילים וסמי-טריילרים, דבר שגרם לעיכובים בפינוי של טנקים פגועים וכלים כבדים וכן העברת אספקה חיונית לגזרה כגון תחמושת ומזון.