יצחק הראל ציין כי בשנת 2012 תהיה בישראל מסילה באורך 1,200 ק"מ ופוטנציאל הובלה של למעלה מ-10 מיליון טון מטען בשנה. ראש מינהל המכס: פרויקטים לסיוע היבואנים והיצואנים תוך הקפדה על אכיפה
יצחק הראל, מנכ"ל חברת רכבת ישראל, השתתף היום בכנס איגוד המשתמשים בהובלה ימית ודיבר על נושא הובלת המטענים ברכבת בישראל. לדבריו, האתגר הקיים כיום ברכבת ישראל הוא כיצד מתרגמים את הצמיחה בתנועת הנוסעים לצמיחה גם בתנועת המטענים.
לדבריו, שיטת הובלת המטענים ברכבת חייבת להשתנות שכן בשנת 2012, עם סיום תוכניות הפיתוח ברכבת ישראל בהיקף של 30 מיליארד שקל, תהיה למדינת ישראל מסילה באורך כולל של 1,200 ק"מ ופוטנציאל הובלה של למעלה מ-10 מיליון טון מטען בשנה.
הראל הזכיר למי ששכח כי לפני עשור בלבד תנועת המטענים היתה עיקר עיסוקה של רכבת ישראל אך תהה בקול 'כיצד ממקסמים את הפוטנציאל הגלום ברשת המסילות?' הוא ציין כי באמצעות בהובלת מטענים ברכבת ניתן להקטין עומס בכבישים ולשנע מטענים רבים בזמן קצר והדגיש כי תשתית מסילת הברזל יוצרת הזדמנות לפתוח את כל עולם ההובלה באמצעות רכבת, לעולם פרטי שכן חברה ממשלתית היא כבדה ואיטית המושפעת מרגולציה.
הראל חשף כי על שולחן הממשלה מונחת תוכנית להקמת חברת בת לרכבת ישראל שתתמקד בטיפול במטען מדלת לדלת בעזרת מסופים שונים ושוק פרטי. הראל ציין כי הוא מאמין שרשת המסילות תופסת את הנפח הדרוש לאי תלות בין הסעת רכבת נוסעים או מטענים. "אני מניח שבחודשים הקרובים ניצוק את התוכן הדרוש כדי שיצאו המכרזים וכדי שנפתח את שוק המטענים לכוחות השוק הפרטי ואילו חברת הרכבת תתמקד במספר תחומים מועט לרבות הסעת נוסעים".
דורון ארבלי, ראש מינהל המכס, נשא אף הוא דברים במסגרת הכנס השנתי של איגוד המשתמשים בהובלה ימית וציין כי כיום אחד הנושאים המרכזיים שמעסיק את המכס הוא איך מסייעים ליצוא והיבוא ולמנף את כלכלת ישראל, תוך הקפדה על אכיפה.
ארבלי ציין כי המכס הישראלי מעורב כיום במספר פרוייקטים בינלאומיים כגון פרויקט CSI לאבטחת מכולות, ו-WCO SAFE, CTPAT, AEO שתפקידן לאבטח את שרשרת הסחר.
ארבלי הסביר כי תוכנית ה-SAFE מקורה בארגון המכס העולמי ובכוונתה לקבוע קריטריונים אחידים לשרשרת הסחר, זאת על מנת להכניס את היצואנים והיבואנים לרשימה שתתן 'מסלול ירוק' למטענים שלהם. ארבלי ציין כי ההסכם נחתם בין מכסים שונים בעולם וכן מול היבואנים/יצואנים מקומיים. כמו כן הזכיר ארבלי את תוכנית AEO במסגרתה יצואנים מאושרים זוכים להטבות מכסיות (לרבות עלויות זמן) אל מול מכסים אחרים שמעורבים בתוכנית.
ראש מינהל המכס הוסיף כי ההשלכות לקהילת הסחר ברורות, והן תאפשרנה ליצואנים לעמוד בלוח הזמנים, לצמצם עלויות ליבואנים באמצעות מערכת ניהול הסיכונים (מערכת הפרופיילינג). כמו כן, הדבר יעניק לנמלי הים של ישראל יתרון בהיותם בעלי מעמד "נמל מאובטח" ויוכלו להרחיב את פעילות השטעונים שלהם כרצונם.