ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח״כ איתן כבל, התכנסה אתמול לדיון מיוחד בנעשה בפרויקט קו הרכבת בין תל אביב לירושלים ובאי עמידה במחויבות הרכבת לפתיחתו. היו״ר כבל, שיזם את הדיון, אמר בפתח הישיבה כי יגיש שאלות בצורה מסודרת להנהלת הרכבת וידרוש תשובות ברורות לגבי הנעשה בקו תל אביב-ירושלים.
בהמשך הדיון הוא מתח ביקורת קשה על ניהול הפרויקט, בין היתר גם על שר התחבורה ישראל כץ, ואמר: ״נכון לרגע זה לא עמדו בשום לוח זמנים עליו התחייב השר. לצערי אני לא מכיר פרויקט אחד בישראל שעמד בלוחות הזמנים. זו אחת הרעות החולות הגדולות ביותר, תכנון לא תכנון זמן לא זמן ותקציב לא תקציב. אם אתם לא יודעים לעמוד בלוחות זמנים אז למה להפיץ?״.
בנוסף לכך הוקדש הדיון גם לבקשה דומה של חברות הכנסת יעל כהן פארן ורחל עזריה וח״כ אורי מקלב. ח״כ מקלב אמר כי העיכובים נגרמו מאחר שדרישות הבטיחות של המשטרה והכבאות לא שולבו בפרויקט מהשלבים הראשונים שלו, וקרא לפתור את כל הבעיות שלא על חשבון עבודה בשבת. ח״כ רחל עזריה הוסיפה כי יכול להיות שבעוד כמה חודשים נגלה שיש בעיה נוספת שתיצור עיכוב חדש, ולא ברור למה לוקח כל כך הרבה זמן להשלמת הפרויקט. היא אף הזהירה מחוסר תכנון באשר לקווים המזינים בירושלים. ח״כ יעל כהן פארן אמרה כי היא ״מקווה שבעקבות זכייתה של נטע ברזילי מבקרי האירוויזיון יגיעו בשנה הבאה לירושלים ברכת״. עם זאת הוסיפה: ״הרכבת זזה כמו רכבת ההפתעות, כל פעם רואים הפתעה חדשה״.
ח״כ יעקב אשר אמר כי אם העיכוב היה נובע ממניעת עבודה בשבת הארץ הייתה רועדת, אבל עיכובים בשל גורמים אחרים לא מעוררים עניין גדול. הוא הצטרף לקריאה שלא לקצר את לוחות הזמנים על חשבון עבודה בשבת. ח״כ עיסאווי פריג׳ אמר כי הוא מרגיש שמורחים את חברי הכנסת וציין כי תקציב של 3.7 מיליארד שקל תפח ל-8 מיליארד ואף אחד לא שאל למה. ח״כ עליזה לביא אמרה כי מה שמטריד אותה זה הנינוחות שבה שר התחבורה מקבל את העיכובים. ח״כ לאה פדידה אמרה כי צריך ללמוד מהמקרה הזה למקרים הבאים, וח״כ דב חנין קרא לבצע צעדים צופי פני עתיד, כמו הקמת מסילה רביעית באיילון והצטיידות בקרונות. ח״כ עבד אל חכים חאג׳ יחיא שאל האם מישהו ייתן את הדין על החריגה בלוחות הזמנים ובתקציב, וח״כ חיים ילין אמר כי ישראל לא יודעת להתמודד עם פרויקטים בסדר גודל כזה כי האופי שלה הוא של הקמת סטרטאפים.
כבל: הדיון נראה קצת על מי מנוחות, אתמול נפגשתי עם המנכ״ל של הרכבת. זה לא דיון על מי מנוחות. קודם כל, לצערי אני לא מכיר פרויקט אחד בישראל שעמד בלוחות הזמנים. זו אחת הרעות החולות הגדולות ביותר, תכנון לא תכנון זמן לא זמן ותקציב לא תקציב. אין ראייה כוללת. שמישהו יתכבד להראות לי פרויקט אחד שעמד בזמן. היה מצופה שאגף התקציבים באוצר יגיע לישיבה עם האנשים הבכירים ביותר ומנכ״לית משרד התחבורה.
מנכ״ל הרכבת, שחר איילון, התייחס לטענות ואמר כי הגידול במספר הנוסעים ברכבת עומד על 8-10 אחוז בשנה, לעומת 2 אחוז באירופה, והוסיף כי משרד התחבורה הטיל על הרכבת לבצע ב-7 שנים מה שבאירופה עשו במשך 40-50 שנה. לדבריו, הקו לירושלים נעשה בקצב מהיר שלא נעשה בשום קו אחר, והוא כולל מערכות משוכללות שלרכבת אין ניסיון בהתמודדות איתן, אך היא לומדת. באשר לבטיחות הוא הוסיף: ״כניצב במשטרה ונציב כבאות זה בושה בשבילי אם לא אקיים את הוראות הבטיחות שאני קבעתי כשהייתי שם. עכשיו אני מצטער שקבעתי יותר מדי הוראות, אבל צריך לעמוד בהנחיות הללו״.
כמו כן אמר איילון כי הקו לירושלים יפתח ב-23 בספטמבר מתחנת ההגנה, ו-7 חודשים לאחר מכן יגיע עד הרצליה. באשר לטענות התקציביות אמר כי הקו תוקצב ב-6.3 מיליארד שקל והרכבת תעמוד בתקציב ואפילו תחזיר כסף למדינה. הוא התייחס גם לתאונה בה נפצע נהג קטר ואמר כי הייתה סערה אדירה, אך לאחר מכן נקשרו כל הכבלים קשירות כפולות.
ראש מדור תכנון וחירום במשטרה, סגן ניצב עוז אלאסי, אמר כי ביוני ייערך תרגיל עם 600 איש שתעמיד הרכבת, לבחינת מתן מענה לכל התרחישים. מנהל אגף הרכבות במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים, עקיבא רום, אמר כי החברה צריכה להציג למשרד את כל האישורים לעמידה בדרישות הבטיחות, ורק לאחר מכן תקבל אישור הפעלה. הוא הוסיף כי המשרד מפעיל חברה גרמנית שתבצע בקרה על הרכבת.
היו״ר כבל סיכם ואמר כי נכון לרגע זה הרכבת לא עמדה בלוח הזמנים עליו הודיע השר, הוא הוסיף כי גם ביעד החדש הרכבת לא תעמוד וגם אחרי שהקו יצא לדרך עוד יהיו בו תקלות. ״אין פה ראיית מקרו ופרויקט בסדר גודל כזה לא יכול לצאת לדרך בלי תכנון של כל שלב ושלב, זה לא יעלה על הדעת. אני לא יוצא מהדיון הזה כשאני על אדני ברזל, ולכן נעביר שאלות בעניין לרכבת, למשרד התחבורה ולאגף החשב הכללי באוצר. כמו כן הוועדה דורשת דיווח דו-חודשי באשר לעמידה בלוח הזמנים וכן לוודא ששום דבר לא בא על חשבון הבטיחות״, סיכם.