יממה אחרי שהודיעה על השעיית יו"ר ועד עובדי הרכבת גילה אדרעי ושלושה מחבריה בוועד, הודיעה היום (ה') ההסתדרות על פיזור כל הוועד. את סמכויות הוועד, כמו גם את הטיפול בעובדים, תחזיק ההסתדרות בידיה עד לקיום בחירות חדשות, שכרגע לא נקבע להן מועד.
אתמול (ד') החליט ראש האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות אבי ניסנקורן על השעיית אדרעי ושלושה חברי ועד מתפקידם. זאת לאחר שהם "חצו כל גבול אפשרי המקובל ביחסי עבודה קיבוציים", לדבריהם.
אתמול בערב היתה אמורה אדרעי להופיע לדיון, במסגרת הוראה של בית הדין הארצי לעבודה לקיים דיונים בנוגע לחתימה על ההסכם הקיבוצי החדש של עובדי הרכבת, אולם היא הודיעה שלא תגיע.
בעקבות כך, הודיע היום יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות אבי אדרי על פיזור הוועד ועל עריכת בחירות חדשות.
היום אמר אדרי ל"PORT2PORT": "זה מאוד פשוט. בתקופה האחרונה היינו אמורים לנהל משא ומתן אינטנסיבי על ההסכם הקיבוצי החדש. גילה מסרבת להופיע למשא ומתן ומסרבת להופיע לישיבות. ברגע שהוועד מסרב להופיע למשא ומתן, ההסכם הקיבוצי מתבטל. זה לא טוב, כי מדובר בהסכם טוב.
"החלטנו שמי שמפריע לנו לסגור את ההסכם ומי שלא סר לדרך של ההסתדרות, לא יכול להיות בוועד. ועד עובדים הוא שלוחה של ההסתדרות במקום העבודה. לגבי הישיבה שהיתה אמורה להתקיים אתמול, אמרנו לגילה, 'בואי, תתחילו להתיישר ותתחילו לבוא לישיבות'. אבל היא סירבה".
האם יש חשש בהסתדרות שהעובדים יבקשו להצטרף לארגון עובדים אחר?
"הם רשאים להחליט מה שהם חושבים. אנחנו לא מפריעים וזה לא מעניין אותנו. מעניין אותנו לייצב את השטח, לדאוג למנהיגות חדשה, להמשיך ולנהל משא ומתן בנוגע להסכם הקיבוצי. אי אפשר שהמלחמות המיותרות הללו יפגעו בעובדים".
מהו לוח הזמנים לבחירת ועד חדש?
"אין לוח זמנים. אנו צריכים לייצב את הרכבת. מן הסתם, תהיה פנייה של חברי הוועד לבית הדין לעבודה ויהיו הליכים משפטיים, בהם יבקשו לבטל את פיזור הוועד. אלה יעקבו את ההליכים".
שר התחבורה והנהלת הרכבת בירכו על המהלך.
"השמחה של שר התחבורה היא לא על דעתנו. אנחנו מבינים מאיזה אינטרס הוא מדבר, אבל תפקידנו הוא לדאוג לעובדים. הנהלת הרכבת קיבלה מאיתנו הודעה שפיזרנו את הוועד ואנו מנהלים את העובדים.
"אני לא אוהב לעשות את זה, אבל אין ברירה. כשוועד עובדים לא מבין מה מגבלות הכוח שלו ושההתנהגות שלו מזיקה לעובדים, אין ברירה. נדאג לוועד עובדים חדש ונדאג לעובדים עצמם. לקחתי את סמכויות הוועד עלי כדי להמשיך ולדאוג לעובדים".
מה היו התגובות שקיבלתם מהעובדים עצמם?
"יש עובדים ששמחים, יש עובדים שפחות שמחים. הכל בסדר. העובדים לא מבינים כמה נזק נגרם להם שההסכם הזה לא נחתם עד כה. אין ברירה, אלא לדאוג שההסכם הזה ייחתם, כי הוא טוב לעובדים".
ביום ראשון אמורים אדרעי ושלושת חבריה להתייצב בפני ועדת משמעת של הרכבת.
דובר משרד התחבורה אבנר עובדיה: "שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים ישראל כץ מברך על ההחלטה להשעות את יו"ר ועד עובדי הרכבת גילה אדרעי מתפקידה.
שר התחבורה הביע תקווה שכעת הרכבת תוכל לצאת לדרך חדשה ולקדם את התוכניות שיביאו לשיפור ניכר בשירות לנוסעים ולהגברת הבטיחות ברכבת".
את תגובתה של גילה אדרעי לא ניתן היה להשיג.