בדרך לשביתה נוספת ברכבת?

נציגי ועד העובדים של הרכבת וההסתדרות הגיעו למבוי סתום בדיוני המו"מ עם ההנהלה. עקב כך, מתכוונים עובדי הרכבת לבקש מבית הדין לעבודה להתיר להם לפתוח בעיצומים. הנהלת הרכבת: זו התנהלות בלתי נסבלת ובלתי ראויה


00:00 ,02.06.2011 מאת: מערכת פורט2פורט

נציגי ועד העובדים ברכבת וההסתדרות מבקשים לחדש את העיצומים ולא מתכוונים לחכות עד לסוף תקופת המו"מ עם ההנהלה שקבע בית הדין לעבודה- ה-1 ליולי. זאת מאחר ולטענתם הגיע המו"מ בין הצדדים למבוי סתום.

נזכיר כי, הנהלת הרכבת ונציגי העובדים שלחו לפני כשבוע מכתבים לשופטת בית הדין לעבודה בתל אביב, אפרת לקסר, לאחר שהפגישה הראשונה שקיימו במטרה לנסות וליישב את הסכסוך לא העלתה דבר מלבד ויכוחים.

מפרטי המכתב ששלחה הנהלת הרכבת לשופטת בין הדין לעבודה עולה כי, הנהלת החברה מאשימה את וועד העובדים בניהול מו"מ שלא בתום לב ואילו ההסתדרות וועד העובדים מצידם טוענים ש"ניהול המו"מ היה קשה, שהנהלת החברה נמנעת ממתן מידע מלא ומניהול מו"מ בקלפים פתוחים".

המחלקות בין הצדדים סובבה מספר נושאים: נושא תכנית הבטיחות, הסכם קיבוצי חדש לעובדים והעברת תחזוקת הקרונות החדשים למיקור חוץ. לדברי ההנהלה, נציגי ההסתדרות סירבו לקיים דיון על ההשלכות הנובעות מהחלטת הממשלה להעביר שירותים למיקור חוץ, אלא דנו רק בהחלטה עצמה. בנוגע לתכנית הבטיחות, ביקשו נציגי העובדים להציג תכנית משלהם, אך לדברי מנכ"ל הרכב, יצחק הראל, הנושא הוא באחריות ההנהלה וכי העובדים יוכלו להגיש הערות והצעות לאחר שתגובש התוכנית.

בעקבות אי הצלחת הדיונים בין ההנהלה לוועד העובדים וההסתדרות, מתכוונים עובדי הרכבת לבקש מבית הדין לעבודה להתיר להם לפתוח בעיצומים. יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, אמר הבוקר לגל"צ: "ההנהלה הפסיקה בצעד חד צדדי את כל תקציבי הרווחה שלנו. לא נשב בצד כשפוגעים בנו, ולכן פנינו לבית המשפט עם בקשה ברורה: או שיכריחו את ההנהלה להפסיק את הפגיעה, או שיתירו לנו לפתוח בעיצומים שיכולים להיות כל דבר החל מנסיעה איטית ועד הפסקת תנועת הרכבות".

הנהלת הרכבת: טענות העובדים חסרות שחר

מרכבת ישראל נמסר בתגובה כי, "טענות הוועד תמוהות ומנותקות מהמציאות, במיוחד לאור העובדה שמזה יומיים פועלת יו"ר הוועד להשבתת בית הספר למקצועות הרכבת. בשונה מהשמצות שמפיצה יו"ר הוועד, הנהלת רכבת ישראל לא פגעה בזכויות הרווחה של העובדים, אלא ביצעה מהלך של קיצוץ רוחבי וזאת בשל גירעון תקציבי של 30 מלש"ח כבר ברבעון הראשון של 2011. עיקרו של הגירעון נובע בירידה מהכנסות החברה וזאת גם בשל עיצומי העובדים בחטיבת המטענים והנוסעים, אשר גרמו לעזיבת לקוחות הרכבת".

עוד הוסיפו כי, "כל זאת נעשה על מנת למנוע מציאות של פיטורי עובדים. כמו כן, לא תהיה כל פגיעה בפעילות החברה בכל הנוגע לביטחון, בטיחות, אחזקת המסילה והציוד הנייד, אשר הינם בעדיפות עליונה. צר לנו כי הוועד ממשיך לעסוק בפעילויות המכוונות לפגיעה בבטיחות ובשירות של הרכבת, במקום לכבד את בית המשפט ולמצות את תהליך ההידברות עד תום. בנוגע לגירעון התקציבי, נציין כי התחליף (שכמובן לא נבחר) לקיצוץ הרוחבי בכל פעילות החברה, ובין השאר בתקציב הרווחה, הוא פיטוריהם של כ-120 עובדים".

בתגובת הנהלת החברה לבית הדין, בעקבות פניית ועד העובדים ובקשתם לאישור העיצומים, טענה הנהלת הרכבת כי, ההתנהלות של ועד העובדים הינה " בלתי נסבלת ובלתי ראויה" וכי טענות נציגי ועד העובדים "חסרות כל שחר". בפירוט, הדגישה ההנהלה כי הפנייה לבית הדין לעבודה היא מצד העובדים בלבד והם אלה שהפרו את פסק הדין שקבע כי עד ה-1 ליולי יהיה שקט תעשייתי ברכבת והצדדים ינהלו מו"מ.