אתמול (יום ג׳) התקיים בפלאזה עזריאלי ת״א הכנס המרכזי של מועצת המובילים בסימן תהליכים כלכליים וגלובליים בענף השינוע בישראל בעקבות המצב הבטחוני.
בין הנוכחים בכנס: גבי בן הרוש יו״ר מועצת המובילים, דוד כוכבא מנכ״ל מועצת המובילים, לאה בוגץ׳ - גנוסר, מנכ״לית חברת MSC ישראל, משה שלם, מנכ״ל גדות מרקורי, עופר בלוך, מנכ״ל קבוצת ממן, יואב מרגלית ראש מחלקת מכולות נמל חיפה, רו״ח ניסן לוי, מנכ״ל נמל אשדוד, ופרופ׳ עוזי רבי, ראש מרכז משה דיין ללימודי מזה״ת ואפריקה באונ׳ ת״א, ועשרות בעלי ומנהלי חברות הובלה, מהגדולות במשק.
גבי בן הרוש, יו״ר מועצת המובילים, התייחס בדבריו בעיקר לכשל המתמשך באגף מטענים במשרד התחבורה. לדבריו: ״לצד המחסור בנהגים לרכב כבד, שמשרד התחבורה לא עושה דבר בכדי לפתור אותו, מאות נהגים להובלת חומרים מסוכנים מושבתים בשל כשל ארגוני במשרד התחבורה. אין גורם מתכלל ולאגף מטענים האמון על הנושא, פועל בצורה ארכאית, כך שאין כל דרך לביצוע מעקב אחר קצב הפעולות - וגרוע מכך אין מידע על פעולות מתעכבות מעבר לזמן סביר. נראה כי המערכות במשרד ׳אינן מוטרדות׳ מהנושא, כאשר באופן קבוע מושבתות מאות משאיות״.
הוא הוסיף ואמר כי ״משרד התחבורה מתהדר בשיפור התחרות בנמלים, אך שוכח שעקב התנהלותו הלקויה לא יהיה מי שישנע את התוצרת מהנמלים בכל הקשור למטעני חומ״ס ועל כן לאחר שמיצינו את כל ההליכים בנושא בניסיון לפתור את הבעיה, הגשנו השבוע בג״צ בכדי לחייב את משרד התחבורה לטפל מיידית בעשרות רבות של נהגים שלא מקבלים חידוש היתרי חומ״ס, דבר שגורם לשיתוק תהליכי ייצור במשק, לעלייה ביוקר המחייה בישראל ולפגיעה במאמץ המלחמתי ושינוע מטעני חומ״ס לבסיסי צה״ל״.
דוד כוכבא, מנכ״ל מועצת המובילים התייחס גם הוא לנושא והוסיף שהבג״צ הוגש לאחר שנבחנה כל ״שרשרת הפעולות״ שכוללת - בטחון, משרד התחבורה אגף מטענים ומשטרת ישראל ומצאנו כי הכשל נמצא במשרד התחבורה.
בהמשך דברין התייחס להשפעתו של חוק אוויר נקי על חברות ההובלה. לדבריו: ״יעדי המדינה להפחתת פליטת גזי חממה בתחבורה הם בשיעור של 3.3% עד שנת 2030 ו - 96% עד שנת 2050. המשמעות היא היקף הצטיידות של 2,000 משאיות בשנה שתביא לעודף עלות לענף בסך 256 מיליון ₪ לשנה. בסוף ינואר התקיימה וועדת מומחים בנושא בהשתתפות משרדי ממשלה ונציגי מועצת המובילים והוחלט כי יש לשקול מספר צעדים: הפחתת כמות משאיות Euro 3, 4, 5, קידום פתרונות ביו דיזל וכדומה, טיפול בתקנות לצד הטבות כלכליות ורגולטוריות לכלים בעלי פתרונות מתאימים לתשתיות הקיימות, פיילוטים בתמיכה ממשלתית, הסרת חסמים וקיום רגולציה מאפשרת בכדי להשיג פעילות בשוק החופשי ללא צורך בסבסוד ממשלתי נרחב לצד מתן זמן התארגנות מספיק לתשתיות ורכבים. אנחנו עם אצבע על הדופק בנושא״.
לאה בוגץ׳ - גנוסר, מנכ״לית חברת MSC ישראל: ״בממשק שבין חברות הספנות לחברות ההובלה, יש מצד אחד הרבה אתגרים, אבל אותם אתגרים יכולים להביא למגוון הזדמנויות אם רק נפעל בשיתוף פעולה, נשתף במידע ונפשט תהליכים.. אני וגבי בן-הרוש התחלנו את הקשר בעקבות משבר, לגבי אכפת מאוד מחברות ההובלה והוא זועק מדם ליבו ובזכות הבנה ושיתוף פעולה, אנחנו מוצאים ביחד פתרונות בכדי להקל על כל הצדדים״.
עופר בלוך, מנכ״ל קבוצת ממן, סקר בהרצאתו את שימור תנועת המטענים האווירית בשעת משבר. לדבריו: ״שמירה על רציפות תנועת המטענים האווירית הינה חלק חיוני בביטחון הלאומי של ישראל. עלינו לוודא כי אנו עושים את המקסימום על מנת לשמור על יכולת זו״.
לאחר מכן התקיים פאנל בהנחיית מנכ״ל מועצת המובילים דוד כוכבא ובהשתתפות יואב מרגלית, ראש מחלקת מכולות נמל חיפה, רו״ח ניסן לוי, מנכ״ל נמל אשדוד, וגבי בן הרוש, יו״ר מועצת המובילים שעסק בהשלכות ארוכות הטווח של מלחמת ׳חרבות ברזל׳ על תנועת הסחורות לישראל וממנה. בהתייחס לדברי בן הרוש על כך שאין לחברות ההובלה היכן לפרוק מכולות ריקות, אמר ניסן לוי, מנכ״ל נמל אשדוד, אמר כי הוא מוכן לעשות פיילוט שהוא יאחסן את המכולות, העיקר שיגיעו משאיות לנמל אשדוד. ״זה טוב לנמל, וזה טוב למשק״, אמר.
יואב מרגלית, רמ״ח מכולות בנמל חיפה, הזכיר כי פיילוט ״לילה טוב״ במסגרתו הממשלה השקיעה המון כסף בניסיון להסית תנועת משאיות ללילה לא צלח והגענו למסקנה שלא יעזור כלום כי הלוגיסטיקה אוהבת לישון בלילה וקשה לשנות זאת באופן מלאכותי.
בסיום הכנס, פרופ׳ עוזי רבי, ראש מרכז משה דיין ללימודי מזה״ת ואפריקה באונ׳ ת״א, נתן הרצאה מרתקת על המצב הבטחוני המורכב ופרשת הדרכים בה נמצא המזרח התיכון מאז ה-7 באוקטובר.