עשרות קציני בטיחות של חברות ההובלה השתתפו אתמול בכנס בטיחות בנמל אשדוד ביוזמת הנמל ובהפקת קצין הבטיחות של הנמל, אלברט אמסלם.
יצחק בלומנטל, מנכ״ל נמל אשדוד, פתח את הכנס וציין כי לתפקיד של קציני הבטיחות ישנה חשיבות מהמעלה הראשונה ועל קציני הבטיחות להבין כי השינוי יקרה באמצעות חינוך וככל שתפקידם ימוצב כמשמעותי יותר וכבעל קשר ישיר לחיי אדם ולבטיחות, הדבר ישליך גם על התוצאות העסקיות של החברות.
סמנכ״ל התפעול של הנמל, איציק כהן, סיפר כי בשנתיים הקרובות הנמל הולך לקראת שינוי משמעותי בתשתיות, כאשר התהליך יכלול שינויים בהסדרי התנועה והוא יבוצע בצורה מוסדרת מול המובילים. בנוסף, ציין כהן את הרחבת פרויקט לילה טוב ואת הכוונה להרחיב גם את מערכת זימון תורים כך שתנועת המשאיות תווסת לאורך היום והפקקים ימנעו.
לדברי אפי רוזן, מנהל אגף הרישוי במשרד התחבורה: ״הרכב הכבד הוא חלון הראווה של תחום הבטיחות. הציים היום מורכבים והם כוללים רכבים חכמים, אך עם זאת רמת הנהגים יורדת ובתווך הזה נכנס קצין הבטיחות שצריך להתעסק אך ורק בגורם האנושי, הדרישה למכונאות פסה מהעולם, קצין הבטיחות צריך להיות מנהל ולא מכונאי. כשליש מקציני הבטיחות לא מתאימים למלא את תפקידם ואנו עשינו פעולות לשינוי המצב הזה, כמו למשל קורס חדש שייתן יותר ביטוי לגורם האנושי״.
לדברי ניצב משנה נועם בגינסקי, ראש מחלקת התנועה באגף התנועה של המשטרה, ״היחידה של אגף התנועה לאכיפה נגד רכב כבד מונה 20 שוטרים, ראש אגף התנועה ניצב אבי אדרי קיבל החלטה להגדיל את היחידה וכבר בעתיד הקרוב יתווספו אליה עוד 10 שוטרים ובהמשך היא תתפרש גם ברמה ארצית ויתווספו אליה עוד שוטרים ועוד אמצעים טכנולוגיים, אנחנו הולכים להוסיף 3 משקלים ניידים ליחידה בנוסף למשקלים שיש לאגף הרכב במשרד התחבורה, ונעבוד בשיתוף פעולה עם הניידות של משרד התחבורה״.
גבי בן הרוש, יו״ר מועצת המובילים, אמר כי: ״לצערנו אפשר לעשות ׳העתק הדבק׳ ממה שקורה בענף הבנייה לענף ההובלה. כ-100 אנשים בשנה נהרגים כתוצאה מתאונות בהן מעורב רכב כבד. הנמל החדש עתיד להיפתח בעוד שנה, אך רק בעוד 5 שנים יתחילו בבניית התשתיות והמחלפים באזור ולכן עומס התנועה באזור יוכפל ואיתו הסיכוי לתאונות.
בן הרוש ציין כי הפיילוט בתחום ההכשרות לקציני הבטיחות, לנהגים, לשוטרי התנועה ולשאר הגורמים עולה יפה והדבר מוכיח כי נושא הבטיחות הוא אכן חשוב ומשמעותי.
בן הרוש התייחס ליחידת האכיפה החדשה של משטרת התנועה לרכב כבד וציין כי הוא בעצמו דחף להקמת היחידה, אולם ״שוטרי היחידה אינם מקצועיים מספיק ומחלקים דוחות על ימין ועל שמאל כאשר רובם אינם מוצדקים, זהו אבסורד להוריד רכב מהכביש ל-30 יום בתוספת קנס על כך שלא עצר לחצי שעה במהלך 4 שעות על פי חוק שעות עבודה ומנוחה כאשר ידוע שבארץ אין אזורי עצירה ומנוחה ואין למשאיות אלה היכן לעצור. זהו מחדל שמועצת המובילים מתריעה עליו כבר שנים ואף הגישה בג״צ בנושא בשנת 2003 שבעקבותיו נתיבי ישראל התחייבו להפוך את הנושא לפרויקט לאומי אך לא עמדו בהתחייבותם״.
לדברי בן הרוש, דוחות כאלה מסבים נזק כלכלי אדיר לחברות ההובלה. ״לרשום דוחות זה קל, אך זה לא מוכיח את עצמו ולא תורם לבטיחות ועובדה היא שלמרות זאת עדיין יש מעל 30% תאונות קטלניות באוטובוסים ובמשאיות״.
כנגד, ציין בן הרוש כי ״את מה שכן צריך לאכוף, המשטרה לא אוכפת כגון השימוש בנגרר ארבע סרנים להובלת מטען שאיננו חורג, תוך התייחסות למטען זה כאילו הוא מטען חורג וכך למעשה מובילים מטען שעולה על המשקל המותר בחוק״.
כאשר ניצב משנה בגינסקי טען שזוהי לא אחריות המשטרה לדאוג למקומות עצירה למשאיות, וכי המשטרה צריכה להתעסק רק באכיפה, ענה בן הרוש כי ״קציני בטיחות ומנהלי חברות הובלה פונים אליו במהלך כל השנה על אכיפה לא מידתית ובסוף הוא משחרר את הרכבים בבית משפט, כלומר שהאכיפה אכן היתה לא צודקת״.
אלברט אמסלם, קצין הבטיחות של הנמל, ציין כי יש להתייחס לכללים בתוך הנמל כמו אל כללי התנועה שמחוץ לנמל ולא תמיד הנהגים מבינים את זה, וכשהם בתוך הנמל הם נוטים לזלזל, חלקם משוחחים בנייד, לא מצייתים לתמרורים ויורדים מהמשאית בעמדת טעינה ופריקה בניגוד לחוק. אמסלם ביקש מקציני הבטיחות לדאוג לחנוך נהגים חדשים בתוך שטח הנמל.