לאור מצבה הכלכלי הקשה של חברת ארקיע יוצאים עובדי החברה בקריאה להחליף את המנכ"ל.
לידי "PORT2PORT" הגיע מכתב ששלח ועד העובדים ליו"ר דירקטוריון החברה אבי נקש, ובו האשמות כי ההנהלה לא נקטה בצעדים לגיבוש תוכניות עבודה ראויות והתעלמה ממצבה החמור של החברה, שנובע מ"כשל ניהולי מובהק".
יצוין כי במקביל משמש נקש כנציג קבוצת נקש בישראל, שהיא בעלת השליטה בארקיע.
עוד עולה מהמכתב ששלח יו"ר ועד העובדים יגאל כהן דרישה חד משמעית להחלפת המנכ"ל גדי טפר, לאור מה שהוועד קורא כשלונו להוביל את החברה בתוכניות ההבראה ומשבר האמון בינו לבין העובדים.
את המכתב שלח כהן בעקבות ישיבה מיוחדת של בעלי מניות החברה, שהתקיימה בסוף חודש יולי השנה. לאור הישיבה, כתב כהן לנקש, כי ועד העובדים הגיע למסקנה שחובה עליו להביא לידיעתו את עמדת הוועד בנושאים מהותיים.
במכתב ציין כהן שבישיבה אמר נקש שלארקיע קיימים הפסדים בפעילות השוטפת, כי החברה בקשיי נזילות, עד כדי סכנה ממשית ליכולתה לעמוד בהתחייבויותיה השוטפות. הצפי, לטענת כהן, הוא המשך מגמה זו גם במחצית השנייה של שנת 2012.
עוד כתב כהן, כי בחודש ינואר 2012, הציגה הנהלת ארקיע לדירקטוריון את תקציב 2012, המצביע כי החברה צפויה לסיים את שנת הפעילות בגירעון של כ-10 מיליון דולר.
מאז, כתב כהן, "ההנהלה לא נקטה כל צעד לגיבוש תוכניות עבודה ראויות ונקטה במדיניות של 'שב ואל תעשה', תוך התעלמות בלתי סבירה ממצב החברה. למרות מצבה החמור של החברה, לא מצאה ההנהלה לנכון לנקוט ביוזמה מיידית לגיבוש תוכניתעבודה, שתיתן מענה לקשייה של החברה.
"אנו רואים בכך כשל ניהולי חמור, בעיקרו של מנכ"ל החברה גדי טפר. כשל ניהולי זה מצטרף להחלטות שגויות נוספות של ההנהלה ולמדיניות עסקית מוטעית, שהביאו את החברה לצומת מסוכנת. כך, למשל, הנהלת החברה לא נאבקה על הקו לאילת באופן אגרסיבי ונחוש. להיפך; משרד ההזמנות באילת בוטל ועובדותיו נדחסו לתוך חדר מעופש וצפוף, תוך גרימת נזקים להן וגם לחברה, בכך שמערכת השיווק וההזמנות באילת ניזוקה קשות.
"כמו כן, בתחילת שנת 2011 נענה יו"ר ועד העובדים לבקשת המנכ"ל להפעיל חכירה רטובה (תוך חריגה מהסכמי עבודה) לתקופה של שישה חודשים, לאחר שהמנכ"ל הבטיח כי החברה תרכוש מטוס בשנה העוקבת. הסכמת יו"ר ועד העובדים להפעלה חד פעמית של חכירה רטובה נעשתה מתוך דאגה לעתיד החברה. ההבטחה לרכישת המטוס לא קוימה. ולא רק זאת, אלא שהמנכ"ל הגביר את כמות החכירות הרטובות, ללא הסכמת ועד העובדים, ובשל כך הוכרז סכסוך עבודה.
"בחברה קיים חוסר אמון מוחלט במנכ"ל בכל שדרות הניהול ובוודאי ברמת עובדיה. המנכ"ל, בגיבוי מלא שלך, מסרב לקבל את מרות הדירקטוריון, עוקף את החלטותיו, מונע מידע חיוני מהדירקטורים, משתלח בהם בישיבות ועושה בחברה כבתוך שלו.
"התנהלות המנכ"ל אינה מקובלת בעולם העסקים, נוגדת את החוק והדין וגורמת נזקים עצומים לחברה ולתוצאותיה העסקיות. אנו סבורים כי ארקיע ראויה לתרבות ניהול המאפיינת חברות מתוקנות".
הוסיף וכתב כהן: "גם ממצאי ביקורת רת"א מצביעים על כשל ניהולי וכשל מקצועי בכל האמור לניהול החברה כחברת תעופה והמנכ"ל נושא באחריות לכך. כתוצאה מפרסום עניין זה באמצעי התקשורת נגרם לארקיע נזק תדמיתי שפגע במוניטין החברה שנצבר במשך שנים רבות. לפיכך, אנו סבורים כי הקנס החמור שהוטל על החברה עקב כך צריך לחול בחלקו על המנכ"ל ולא יעלה על הדעת שיחמוק מאחריות בגין נושא חמור זה.
"למרות מצבה הקשה של החברה, המנכ"ל לא נקט בפעולות הנדרשות לבחינתחלופות לדרכה הנוכחית של החברה, כפי המתחייב ממנכ"ל. עד היום, לא מצא המנכ"ל לנכון להגיש לדירקטוריון תוכנית עסקית מסודרת לפיתוח החברה, או תוכניות עבודה חליפיות, לאלה אותן הוא מיישם ואשר הוכחוכנדונות לכישלון.
"אנו סבורים כי האווירה העכורה המאפיינת את החברה (בקרב ההנהלה, בין המנכ"ל לנציגות העובדים, ובינו לדירקטוריון), נובעת מהתנהלות המנכ"ל, המאופיינת בחוסר ניסיון בניהול תאגיד בסדר גודל כארקיע, בחוסר בשלות מספקת לתפקיד זה, בחוסר יכולתו לתת אמון ולהאציל סמכויות. משבר האמון בין המנכ"ל לבין ההנהלה, בינו לבין העובדים, ובינו לבין הדירקטורים, מזיק לחברה ומטיל עננה כבדה על עתידה.
"מצבה הקשה של החברה נובע מכשל ניהולי מובהק. לניהול חברת תעופה נידרש מנכ"ל מקצועי, בעל ניסיון בתחום. מנכ"ל החברה אינו עונה כלל לדרישות אלה. אנו סבורים כי יהיה זה חסר אחריות להמשיך ולהעסיק מנכ"ל החסר כל ניסיון מקצועי בתחום.
"אנו סבורים, כי בניהול נכון ושקול, החברה לא היתה צריכה להיקלע למשבר בו היא נמצאת.האחריות למצב מוטלת בראש ובראשונה על המנכ"ל ולכן טובת החברה מחייבת פיטוריו לאלתר. זאת אנו דורשים ממך לעשות, הן מתוקף העובדות החמורות, כפישפרטנו, הןמתוקף מצבה החמור של החברה, המשוועת למנהיגות אחרת, והן מתוקףהזכותהעומדת לנוכבעלי מניות בחברה.
"באסיפה הכללית מסרת כי החברה זקוקה להזרמת הון בסך 10 מיליון דולר ודרשת כי מימון זה יעשה על ידי כל בעלי המניות בחברה כיחס חלקם במניותיה. בנוסף, העברת מסר מאיים, כי אם המיעוט לא יזרים את חלקו, אתה תנסה לפעול לדילול אחזקתו במניות החברה.
"חברת ארקיע מהווה לעובדיה בית ומקור פרנסה. כדי להבטיח שהחברה פועלת בתחומים להם נועדה - תיירות ותעופה - הוענקו לנו על ידי ההסתדרות, בזמנו, 30% ממניותיה. אנו מודיעים לך באופן שאינו משתמע לשתי פנים, כי לא נסכים לכוונתך לנסות לכפות עלינו דילול כלשהו בהחזקתנו בה, ונעשה הכל למנוע זאת".
מהנהלת ארקיע נמסר בתגובה, כי פנייתם של העובדים לתקשורת אינה מקרית, ומגיעה על רקע חילוקי דעות הנוגעים לצעדי צמיחה והתייעלות המתוכננים בחברה, על רקע פניית בעלי החברה לעובדים (השותפים ב-30% בבעלות), לקחת חלק בהשקעה נוספת לטובת החברה, ובעיקר על רקע פתיחת משא ומתן על הסכמים קיבוציים עם מגזר הטייסים. משפחת נקש נותנת גיבוי מלא לגדי טפר בתפקידו כמנכ"ל ארקיע.