הובלה אווירית בלתי מאוישת

באירופה מתחילים לדבר עם בניית מטוס מטען שיהיה נשלט מהקרקע. חלק מדברים על יכולת הובלה של עד 10 טון, חלק מדברים על מטוס גדול יותר. בכל מקרה, הבשלת הפרויקט תיקח לפחות 20 שנה


14:18 ,11.04.2016 מאת: מערכת פורט2פורט
שלושים קבוצות אירופאיות - בהן ארגוני משלחים בינלאומיים, בעלי מטענים, מכוני מחקר באוניברסיטאות מוכרות ויצרניות מטוסים - החלו לאחרונה בהפעלת לחץ מתון לפיתוח ולבניית מטוסי מטען ללא טייס unmanned cargo aircraft (UCA).
 
הפעלת מטוסים מאויישים מחייבת בניית גוף המאפשר עמידות בטיסה בגובה רב בלחץ ההפרשים שבין הלחץ הגבוה השורר בתוך המטוס לבין הלחץ הנמוך השורר מחוץ לו. מטוס המטען העתידי הבלתי מאויש לא יחייב בניית תא מטוס המותאם לעמידות בלחצים ולא יהיה צורך בציוד מציל חיים בתוכו. הפעלת המערכת תתבצע באמצעות טייס קרקעי, השולט במטוסים מהקרקע ועלויות התפעול תהיינה נמוכות באופן משמעותי בהשוואה למטוס מאויש. 
 
תומכי הרעיון, שהתכנסו תחת הכינוי "Platform for UCA (PUCA) ", מרכזים מאמצים בחקר נושאים טכנולוגיים ורגולטורים ומקווים בצורה זו למשוך השקעות. פרופסור מאוניברסיטת טוונטה בהולנד האנס הרקנס (Heerkens), המשמש גם כיו"ר PUCA, אמר לאחרונה ברעיון עיתונאי, כי הקבוצה אינה מאמינה בהכנסת מטוסים גדולים ובלתי מאוישים, אלא בהפעלת מטוסים קטנים, בעלי כושר הובלה של עד 10 טון לאזורים בהם הביקוש להובלת מטענים אינו רב, כמו ויילס, או מזרח אירופה. תוכניות המחקר והפיתוח של PUCA עשויות לקחת 15 עד 20 שנים, אולם האהדה הרבה לה זוכה הרעיון מצביעות על היתכנות להשקעה במיזם שטרם קרם עור וגידים.
 
אחד התומכים הנלהבים הוא איגוד המשתמשים האירופאי -European Shippers' Council ESC. יועץ האיגוד למדיניות ההובלה האווירית ג'סט ואן דואיסברג ציין בהודעה כי:¬ "אנו מאמינים בפיתוח מטוסי מטען לא מאוישים גדולים יותר ובעלי יכולות הובלה גדולות יותר. האיגוד אינו צופה כניסת מטוסים אלו במהלך חמש עד 10 השנים הבאות, אבל בהחלט בתקופה שמעל ל-20 השנים הבאות".
 
תכנון המטוסים אינו חייב להיעשות על ידי בניית גוף מטוס בתצורה מסורתית, אלא ניתן לשקול בניית מטוס בעל דלת טעינה גדולה יותר במקומו של תא טייס, ואף מטוסים בעלי יכולת הובלת מכולות.  "הטכנולוגיה הבסיסית קיימת, אבל אין לנו ניסיון ויש חששות בטיחות", אמר פרופ' הרקנס. 
 
אחד האתגרים עימם יהיה על הרעיון להתמודד הוא המרחב האווירי האירופאי (SESAR), שהוא פרויקט שאפתני ועתיר תקציבים למודרניזציה של מערכות הבקרה האווירית ביבשת. הפרויקט הינו יוזמה של נציבות האיחוד האירופאי, שעיקרו הוא הובלה, פיתוח ובניית הדור הבא של מערכות ניהול ובקרת תעופה במטוסים ועל הקרקע, לאור הגידול המהיר בהיקף התנועה האווירית באירופה, שעתידה להכפיל עצמה ב-20 השנים הבאות, וכן לאור אתגרי הבטיחות, היעילות ואיכות הסביבה העומדים בפני הענף.
 
בעוד יצרנית המטוסים האירופאית איירבוס, שגם היא מעורבת בפרויקט, מקדמת "מנהרות שמים" ייעודיות לכלי טיס בלתי מאוישים, כדי לוודא שהם לא ינועו במרחב בדומה למטוסים מסורתיים, PUCA קוראת לאחידות בעולם, בכדי לאפשר למטוסים בלתי מאויישים לפעול ולהשתלב במרחב אווירי משותף עם מטוסים מאוישים, והיא  דוחקת במפעילים פוטנציאליים של הפרויקט - משלחים בינלאומיים, חברות IT וחברות לוגיסטיקה - לקחת חלק במיזם.