ממשל טראמפ חושף צעדים להטיל תעריפים על אניות מתוצרת סין

הממשל האמריקני מטיל לראשונה עמלות הדרגתיות על אניות סיניות ואניות שנבנו בסין. צעדים אלה, חלק מהמלחמה הכלכלית עם סין, נועדו לשקם את תעשיית המספנות בארה״ב ולשלוח תמריצים לאניות מתוצרת ארה״ב


11:25 ,21.04.2025 מאת: מערכת פורט2פורט

על רקע מלחמת הסחר בין ארה״ב לסין, הכריז ממשל טראמפ על צעדים דו-שלביים שנועדו להחיות את תעשיית המספנות האמריקאית, ולצמצם את הדומיננטיות הסינית בשוק העולמי. לפי הצהרת משרד הסחר האמריקאי USTR מיום 17 באפריל, מדובר בתגובה לממצאי חקירה לפי סעיף 301 בנוגע למדיניות הסינית בענפי הספנות, הלוגיסטיקה והבנייה הימית.

 

על פי ה-USTR, ״פעולות תגובה אלו ירתיעו את השימוש באניית סיניות ובאניות שנבנו בסין, יספקו מנוף לחץ על סין לשנות את מדיניותה, וישדרו אות דרישה חיוני לאניות מתוצרת ארה״ב״.

 

הצעדים יחולו בשני שלבים, ויופעלו תוך ״פרק זמן סביר״ לדברי משרד הסחר האמריקאי, שיאפשר לחברות להיערך. במהלך 180 הימים הראשונים, העמלות ייקבעו על אפס. לאחר מכן, ייכנס לתוקפו השלב הראשון, שיכלול עמלות מדורגות על בעלי אניות ומפעילים סיניים לפי טון נטו (NT) לכל הפלגה לארה״ב – החל מ-50 דולר ל-NT, עם עלייה של 30 דולר לשנה במשך שלוש שנים.

 

בנוסף, יוטלו עמלות על מפעילי אניות שנבנו בסין – לפי טון נטו או לפי מכולה – החל מ-18 דולר ל-NT או 120 דולר למכולה, עם עלייה שנתית מדורגת של 5 דולר ל-NT או עלייה יחסית זהה למחיר למכולה (154 דולר בשנה השנייה, לדוגמה).

 

עוד כוללים הצעדים עידוד לשימוש באניית גלנוע מתוצרת ארה״ב, באמצעות עמלות על אניות רכב זרות, שיחלו מ-150 דולר ליחידת קיבולת (CEU) כבר בעוד 180 יום.

 

השלב השני, שייכנס לתוקף בעוד שלוש שנים, יכלול מגבלות על הובלת גז טבעי נוזלי (LNG) באמצעות אניות זרות, במטרה לעודד בניית אניות LNG מתוצרת אמריקאית. מגבלות אלה יתוגברו בהדרגה במשך 22 שנה, לפי ה-USTR.

 

בתגובה נציין כי בתגובה לביקורת הנוקבת מצד התעשייה על ההצעה הראשונית של משרד הסחר (ר׳ לינק לידיעה) להטיל עמלות של עד 1.5 מיליון דולר לאנייה שנבנתה בסין, שונתה הגישה – והצעדים שהוכרזו כעת נחשבים מתונים יותר. לפי ה-USTR, העמלות יחולו לפי הפלגה לארה״ב ולא לפי כל כניסה לנמל, ויוגבלו לעד חמש פעמים בשנה לכל אנייה. בנוסף, עמלות לא ייאגרו – כלומר תיגבה עמלה אחת בלבד לכל הפלגה.

 

עוד נמסר כי עם הצגת הוכחת הזמנה של אנייה מתוצרת ארה״ב, תינתן דחייה של עד שלוש שנים על תשלום עמלות או מגבלות עבור אנייה חלופית שאינה אמריקאית.

 

התקנות החדשות אינן חלות על שיט לאגמים הגדולים או לאזור הקאריביים, וכן לא על שיט אל ומארה״ב דרך הטריטוריות שלה, או על ייצוא מטענים בתפזורת על גבי אניות המגיעות לארה״ב ריקות.

 

״אניות והובלה ימית חיוניות לביטחון הכלכלי של ארה״ב ולזרימה החופשית של סחורות״, אמר נציג הסחר ג׳יימיסון גריר. ״הצעדים של ממשל טראמפ יחלו להפוך את הדומיננטיות הסינית, יטפלו באיומים על שרשרת האספקה האמריקאית, וישדרו דרישה לאניות מתוצרת ארה״ב״.

 

ההכרזה מגיעה זמן קצר לאחר שדונלד טראמפ חתם ב-9 באפריל על צו נשיאותי ״היסטורי״ שמורה על הקמת תוכנית פעולה ימית (MAP), שמטרתה להגדיר אסטרטגיה לחיזוק ועמידות ארוכת-טווח של התעשייה הימית בארה״ב.