קבינט הדיור אישר את תכנית חזית הים העירונית לנמל חיפה

מטרתה העיקרית של התוכנית היא לחבר את העיר חיפה לים תוך פינוי שטחי הנמל הישנים במערב, חידושם ופתיחתם לציבור הרחב לטובת מסחר, בילוי, תעסוקה ותיירות. נמל חיפה: נערכים למימוש השלב המיידי בתכנית. יבואני התבואות: אין תכנית חלופה לממגורות


09:57 ,15.08.2017 מאת: מערכת פורט2פורט

קבינט הדיור בראשות שר האוצר, משה כחלון אישר אתמול את תכנית חזית הים העירונית בחיפה. ממשרד האוצר נמסר כי מטרתה העיקרית של התוכנית היא לחבר את העיר חיפה לים תוך פינוי חלק משטחי הנמל הקיימים. החיבור יתבצע באמצעות הקמת חזית ים עירונית שתיפתח לציבור בחלקו המערבי של נמל חיפה. במסגרת התוכנית יתבצע שיקום של המבנים הקיימים (מחסני הנמל) בהם יתבצע שימוש לצורכי מסחר, בילוי, שטחי ציבור ותרבות.

 

על פי התוכנית, שטחי הנמל הישנים יחודשו וייפתחו לכלל הציבור כך שהנמל יהפוך למוקד בילוי ונופש המושך אליו ציבור רחב ומעודד התחדשות עירונית. בתחום הנמל שימושים מעורבים בהם: מסחר, בילוי, תעסוקה ותיירות שירוכזו במוקדי פעילות בצירי ההליכה שלאורך קו החוף. פתיחת הנמל תתבצע בשלבים כך שרציפי הנמל המערבי עתידים להתפנות בהדרגה משימושי נמל, למעט טרמינל הנוסעים שימשיך לפעול.

 

התוכנית כוללת מתן עדיפות לשטחים פתוחים לציבור הרחב הכוללים טיילת חוף רחבה ורציפה, כיכרות ורחבות המתחברות למרקם העירוני הגובל - המושבה הגרמנית והעיר התחתית, לרבות המשך הטיילת מערבה עד התחברותה לשכונת בת גלים. כמו כן, תישמר הרציפות בין העיר לחזית הים העירונית באמצעות הוספת חיבורים להולכי רגל ורכב.

 

שר האוצר, משה כחלון: "התוכנית היא צעד נוסף בדרך להפיכת חיפה לעוגן הכלכלי והמטרופולין הרשמי של הצפון. יישום תכנית חזית הים יהפוך את חיפה לעיר חוף ברמה בינלאומית וכחיפאי אני גאה לאשר אותה היום בממשלה. התוכנית תעמיד את חיפה בשורה אחת עם ערי חוף רבות בעולם כמו ברצלונה, סן פרנסיסקו, סלוניקי והמבורג, אשר התמודדו בהצלחה עם אתגר דומה של הפיכת נמל תעשייתי לשטח ציבורי חי ומשגשג״.

 

נמל חיפה: נערכים למימוש השלב המיידי בתכנית

 

 

מחברת נמל חיפה נמסר עם אישור התכנית כי: ״חברת נמל חיפה נערכת בימים אלה יחד עם עיריית חיפה למימוש השלב המיידי בתכנית חזית הים שאושרה, במטרה להפוך את המקום לאחד מאתרי התיירות והבילוי האטרקטיביים בישראל – חזית ים שתמשוך אליה מבקרים מכל רחבי הארץ ותהייה מרכז תרבותי ומסחרי ועוגן לאניות הנוסעים והתיירים״.

 

נציין כי השלב המיידי בתכנית שאושרה הוא בין מחסן 15 (כולל שטח המחסן) לבניין המנהלה הישן (כולל), והכוונה היא להפסקה מיידית של הפעילות הנמלית באזור זה.

 

 

איגוד יבואני התבואות: אין תכנית חלופית לממגורות דגון

 

 

נזכיר כי יו״ר איגוד יבואני התבואות, מר אלי סיון, פנה במכתב לקבינט הדיור טרם אישור תכנית חזית הים העירונית וחיפה בו טען כי התכנית ״אינה שלמה״. לטענת סיון, התכנית אינה מתייחסת לכך שפעילות הממגורה אינה אפשרית לצד מתחם בילוי ובידור שכן פריקת תבואות כוללת מעצם טיבה קשירת אניות ענק לרציף, הפעלת ציוד מכני כבד ומסוכן שגורם בנוסף רעש רב, תפזורת של גרגירי אבק התבואות שקיימת באוויר בעת הפריקה וכן לשלשת יונים שמגיעות למקום בהמוניהן בחיפוש אחר מזון.

 

סיון ציין בנוסף במכתבו כי ״חלק אינטגרלי מהתכנית חייב לכלול תכנית מעשית לתכנון והקמת תשתיות חלופיות בנמלי חיפה, לצד הוראות מעבר מתאימות להמשך פריקת התבואות הסדירה והמלאה בתקופת הביניים״. לטענת סיון, למעלה מ-60% מהתבואות המיובאות לישראל נפרקות באמצעות ממגורות דגון בחיפה.

 

בתכנית חזית הים שאושרה אמש ההתייחסות לגבי ממגורות דגון הינה כדלקמן: ״לכשתתפנה מפעילותה הנוכחית יוסב מבנה הממגורה לשימושים חדשים״, ובסעיף 4.1 ד׳ נכתב כי הממגורות, אשר מיועדות לשימור ויוסבו לשמש כמוסד תרבות, מלונאות ומסחר, יוכלו להמשיך בשלב הביניים את השימוש הקיים במתחם, וכן ברציף ובמידלים הקשורים אליו, במסועים ובמערכת התחבורה וכן בכל מתקן נלווה לפריקת וטעינת הגרעינים – כל זאת עד להקמת אתר לשימושים אלו במקום חלופי – בתנאי שניתן יהיה לממש הסדרי תנועה על פי התכנית, ובתנאי שייפתר נושא ה״מטרדים הסביבתיים״ כאשר הכוונה היא ל״מטרדי אבק וריכוזי יונים״. עוד נכתב בתכנית המתאר בסעיף 6.9 ו׳ כי בשלב הביניים, כל עוד לא תפונה ממגורת דגון מפעילותה, יינקטו האמצעים לצמצום משמעותי של התפזרות אבק כתוצאה מפריקת גרעינים, זאת בהתאם להנחיות ולאישור הרשות הסביבות המוסמכת״. כמו כן, ״עם השלמת הבינוי והפיתוח על פי תכנית זו לא תורשה פריקת גרעינים בצובר למשאיות״.