הבוקר בפרלמנט המפורסם העצום של רומניה בבוקרשט, במעמד נשיא המדינה רובי ריבלין, ראש ממשלת רומניה, פלורין וסילה קיצו ונשיא התאחדות התעשיינים, ד״ר רון תומר הושק ה- ״הפורום העסקי רומניה-ישראל״, שנוצר במטרה לחזק את הקשרים העסקיים והכלכליים בין שתי המדינות. כיום הסחר עם רומניה עומד על כחצי מיליארד דולר בלבד, אך בהתאחדות התעשיינים מאמינים כי ניתן להכפיל את היקף היצוא הישראלי למדינה המתפתחת ל- 1 מיליארד דולר, בעיקר בענפי הסייבר, הפרמצבטיקה והרפואה הדיגיטלית.
הנשיא ריבלין אמר במעמד ההשקה כי ״יותר מיחסי - G2G חשוב לשמור על יחסי B2B, כי בסופו של דבר מה שחשוב זה הקשר בין אנשים, וחשוב לנו לחזק את הקשרים איתכם ברומניה. אני לקראת סוף הכהונה שלי, אך היה לי חשוב להגיע לפה עם המשלחת העסקית בראשות ד״ר רון תומר, ולקדם את הקשרים העסקיים בין שתי המדינות, שיכולים רק להמשיך ולהתפתח״.
ראש ממשלת רומניה, פלורין וסילה קיצו, הודה לנשיא ריבלין כי בחר להגיע לרומניה לקראת תום הכהונה שלו, ואמר לו כי ״אנחנו ברומניה רוצים לקרוא בהזמנה פתוחה למשקיעים ישראלים להגיע אלינו, ומבטיחים להם יציבות עסקית ודלתות פתוחות. אני מאמין כי בין רומניה לישראל יכולים להיות קשרי סחר הדוקים ואנחנו מעוניינים לקדם שיתופי פעולה בתחומי המחקר והפיתוח, הסייבר, החינוך ועוד״.
נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד״ר רון תומר, אמר לראש הממשלה כי הוא נרגש לנאום בבית הפרלמנט ולהיות שותף לקידום היחסים המסחריים בין ישראל ורומניה וסיפר כי ״השנה החולפת הייתה שנה מאתגרת במיוחד לכל העולם, וישראל לא הייתה שונה. אולם נקודת האור מבחינתי הייתה כי עם פרוץ המגפה, ראיתי כיצד כל התעשייה הישראלית מתגייסת בכל הכוח על מנת להעניק מענה מהיר ומיידי לצרכי החירום שנוצרו במערכת הרפואית- למכונות הנשמה, למסיכות, לחומרי חיטוי ועוד. זאת לצד ייצור מוגבר של מזון ומוצרי בסיס על מנת שלעם ישראל לא יחסר דבר בעת שהם נתונים בסגר עם פרוץ המגיפה. אין ספק כי דווקא בעת אחד המשברים הגדולים ביותר שידעה המדינה, התעשייה הישראלית הוכיחה עד כי כמה היא חיונית, וכי הנה הבסיס והתשתית לעצמאות הייצורית של ישראל. כיום אנחנו גאים להיות אחת המדינות הראשונות שיוצאות מהקורונה, ואני מאמין כי יצאנו ממשבר חזקים יותר וטובים יותר. התעשייה הישראלית הוכיחה שוב בעת המשבר כי היא יודעת להיות יצירתית ולתת מענה מהיר וייחודי לצרכים שעולים מהשטח, תוך שימוש בטכנולוגיה המתקדמת ביותר בעולם ולתת דוגמא למדינות העולם. בטוחני כי גם ממשלת רומניה מבינה בצורך לחיזוק התעשייה ויחד נוכל לייצר סביבה שתוביל לחיזקן בשתי המדינות. אחת המשימות תהייה להגדיל וגם לאזן את הסחר בי המדינות כך שהייצוא והייבוא מרומניה יגדלו ישתוו בערכיהם ויובילו את התאוששות הכלכלות של שני העמים מהקורונה. כעת כשהעולם מתחיל לאיטו לצאת מהמשבר, אני מאמין כי ישנו פוטנציאל גדול לפיתוח הקשרים העסקיים והמדיניים בין שתי המדינות. ישראל יכול להגדיל את היבוא של המוצרים האיכותיים והייחודיים של רומניה, וישראל יכולה להגדיל את היצוא לרומניה בתחומים בהם היא מתמחה, כגון תעשיית הביטחון, הסייבר, הפרמצבטיקה והרפואה דיגיטלית ועוד״.
במפגש החגיגי בפרלמנט גם לקחו חלק יו״ר מכון היצוא, אדיב ברוך, סגנית נשיא ההתאחדות, איילת נחמיאס ורבין, סגן נשיא לשכות המסחר, אמיר שני, סמנכ״ל קשרי ממשל בהתאחדות, עו״ד חגי אדרי ומנהל אגף סחר חוץ בהתאחדות, דני קטריבס.
בשלושים שנה האחרונות, מאז נפילת ״מסך הברזל״ של ברית המועצות, בין ישראל לרומניה התפתחו קשרים מסחריים פורים. בשנת 2020, הגיע היקף הסחר בין ישראל לרומניה לשיאו והסתכם בכ- 564 מיליון דולר, עלייה של כ-40% משנת 2016. אז עמד היקף הסחר על 404 מיליון דולר. כיום היצוא הישראלי לרומניה, שכאמור עמד ב-2020 על 133 מיליון דולר, מתמקד בעיקר בכימיקלים, כאשר 46% מסך כלל היצוא לרומניה הנו כימיקלים ומוצרי תעשיות כימיות. כ-22% מהיצוא הנו ציוד מכני, מכונות וציוד חשמלי, כ-9% פלסטיק, גומי ומוצריהם, כ-8% מכשירים רפואיים ואופטיים, כ-6% מתכות בסיס ומוצריהן וכ 5% תוצרת חקלאית טרייה ומוצרי מזון כגון תפוזים ואבוקדו.
סך היבוא הישראלי מרומניה בשנת 2020 הסתכם ב-431 מיליון דולר, עלייה של כ- 3% לעומת היבוא ב- 2019. היבוא מרומניה עיקרו ב - 30% תוצרת חקלאית טרייה ומוצרי מזון, 22% מכונות וציוד חשמלי, 12% כימיקלים ומוצרי תעשיות כימיות ו- 6% ציוד תחבורה, כלי רכב, כלי שיט וטיס.