תעשיית הפלסטיקה והגומי הישראלית "פוזלת" למזרח אירופה ולארה"ב

דורון קמפלר: 25% מהחברות מתכננות להקים שם מפעלים כבר בשנה הקרובה; מעריך - בשנת 2005 תימשך ההתאוששות בתעשיות מוצרי בניה וצריכה - היצוא יגדל בכ-12% ויסתכם בכ-2.8 מיליארד דולר ו-1,500 עובדים יקלטו בתעשיות אלו; מאשים - משרד התמ"ת אינו אוכף כראוי את חוק סימון


00:00 ,26.05.2005 מאת: מערכת פורט2פורט

דורון קמפלר: 25% מהחברות מתכננות להקים שם מפעלים כבר בשנה הקרובה; מעריך - בשנת 2005 תימשך ההתאוששות בתעשיות מוצרי בניה וצריכה - היצוא יגדל בכ-12% ויסתכם בכ-2.8 מיליארד דולר ו-1,500 עובדים יקלטו בתעשיות אלו; מאשים - משרד התמ"ת אינו אוכף כראוי את חוק סימון מוצרים ומטיל קנסות מגוחכים על עבריינים.
 
תעשיית הפלסטיקה והגומי הישראלית לוטשת עיניים למזרח-אירופה ולארה"ב. כ-50 חברות (25%), מתכננות להקים שם מפעלים בשנה הקרובה. ליוזמה זו מצטרפים 5 מפעלי רהיטים ו-5 מפעלי נעליים, צעצועים וקוסמטיקה וכן 10 מפעלי נייר, קרטון ודפוס, המתכננים להקים מפעלים באירופה. כך גילה דורון קמפלר, יו"ר איגוד תעשיות מוצרי בנייה וצריכה בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל כרמל מערכות מיכלים, במסיבת כתבים לרגל יום תעשיות מוצרי הבנייה והצריכה.
 
הוא ציין, כי קיימת מגמה ברורה של תעשיות האיגוד, ליצור שיתופי פעולה עם התעשיות בחו"ל, כולל רכישה, מיזוגים, הקמת חברות בנות, מיזמים משותפים ועוד. קמפלר הסתמך על סקר בו השתתפו עשרות מפעלי האיגוד.
 
הוא הוסיף, כי מהסקר עולה עוד שבשנתיים האחרונות הקימו 30 מפעלים ישראליים מיזמים משותפים בסין ובמזרח אירופה עם חברות מקומיות – דבר שהביא לגידול של כ-100 מליון דולר במכירותיהן של החברות הישראליות. מדובר במפעלים בתחומי מוצרי הבנייה, חקלאות, השקייה, מוצרי צריכה ואריזה ומוצרי פלסטיק וגומי.
 
לדעת יו"ר איגוד מוצרי הבניה והצריכה בהתאחדות התעשיינים, הסיבות לגידול הפעילות בחו"ל נובעות מהרצון להוזיל עלויות, מהאסטרטגיה השיווקית – להיות קרוב ללקוח ומלקחי השביתות האחרונות במשק.
 
עוד אמר, כי בשנה האחרונה בוצעו 5 מיזוגים ורכישות בהיקף של כ-350 מליון שקל, בתחום מוצרי נייר, קוסמטיקה, קרטון, פלסטיקה ונעלים.
 
בהתייחסו למצב הענף מעריך קמפלר, כי בשנת 2005 תימשך ההתאוששות בתעשיות הבניה והצריכה, הפלסטיקה, הגומי, העץ, הרהיטים, הנעליים, העור, הדפוס, הקוסמטיקה, הנייר והקרטון, טחנות הקמח, המחצבות והאבן.
 
להערכתו, המכירות לשוק המקומי של תעשיות מוצרי בניה וצריכה יגדלו השנה בכ-4% לעומת 2004 ויסתכמו בכ-11 מיליארד דולר; היצוא יגדל השנה בכ-12% לעומת אשתקד ויסתכם בכ-2.8 מיליארד דולר. סך כל המכירות של תעשיות מוצרי הבניה והצריכה יגדלו השנה בכ-4% לעומת 2004 ויסתכמו ב-13.8 מיליארד דולר.
 
קמפלר מסר, כי נמשכת המגמה של קליטת עובדים וכי להערכתו תעשיות איגוד מוצרי בניה וצריכה יקלטו השנה כ-1,500 עובדים חדשים. סה"כ מועסקים כיום בענפים אלו כ-95,500 עובדים.
 
עוד אמר, כי המשך ההתאוששות יבוא לידי ביטוי גם בהשקעות, וכי השנה צפוי גידול של 6% בהשקעות במכונות ובציוד בתעשיות מוצרי בניה וצריכה, לעומת שנת 2004 והם יסתכמו בכ-245 מליון דולר.
 
קמפלר מעריך, כי בשנת 2005 יגדלו מכירות מוצרי הפלסטיקה והגומי לסעודיה ולמדינות המפרץ הפרסי, (כווית, בחרין, קטאר, אבו-ד'אבי, עומאן ועוד), בכ-16% ויסתכמו בכ-21 מליון דולר. מדובר ביצוא של מוצרי חקלאות, השקייה, מוצרי בניה מפלסטיק ומוצרים רפואיים מפלסטיק. הוא ציין, כי אשתקד גדל יצוא הפלסטיקה למדינות המפרץ הפרסי בכ-12%.
 
בהתייחסו, לשנת 2004 ציין קמפלר, כי המכירות של תעשיות מוצרי הבניה והצריכה לשוק המקומי גדלו בכ-5% לעומת השנה שקדמה לה, והסתכמו בכ-10.5 מיליארד דולר; היצוא גדל אשתקד ב-22% לעומת השנה שקדמה לה, והסתכם בכ-2.5 מיליארד דולר; סך כל המכירות של תעשיות מוצרי הבניה והצריכה גדלו בשנת 2004 ב-8% לעומת השנה שקדמה לה, והסתכמו בכ-13.12 מיליארד דולר; כ-1,200 עובדים חדשים נקלטו אשתקד בענפים אלו; בשנת 2004 חלה ירידה של 2% בהשקעות הענף במכונות ובציוד והסתכמו בכ-231 מליון דולר.
 
יו"ר איגוד מוצרי בניה וצריכה בהתאחדות התעשיינים דורש ממשרד התמ"ת לאכוף כראוי את חוק סימון מוצרים על נעלים, מחברות, מוצרי נייר, רהיטים, חומרי בניין ובמקביל להגדיל את הקנסות על עבריינים תוך הגברת הפיקוח. הוא ציין, כי כיום משרד התמ"ת כמעט ואינו אוכף את חוק סימון המוצרים והקנס – כ-2,500 שקל, מהווה סכום מגוחך שאינו מרתיע עבריינים.
 
הוא קרא לשר התמ"ת להאיץ את תהליך קבלת הסיוע מהמדען, כך שגם ענפי האיגוד יוכלו להיעזר ולעלות את רמתם הטכנולוגית. הוא קרא להכיר בעיצוב כחלק מהמו"פ ודרש להקציב 200 מליון שקל להקמת קרן מיוחדת לעידוד העיצוב התעשייתי, נושא התופס תאוצה בכל המדינות המתועשות ויכול להוות גורם מכריע להגדלת היצוא.
 
כמו כן, דורש קמפלר ממשרד התמ"ת וממשרד האוצר להחזיר את קרן השיווק לחו"ל לפחות לתעשיות איגוד מוצרי בניה וצריכה בהיקף של כ-20 מליוני שקלים, זאת כדי לסייע ליצואני האיגוד. לטענתו, הכלים המוצעים כיום ע"י משרד התמ"ת לעידוד היצוא אינם מספיקים ואינם יכולים לשמש את מפעלי האיגוד, בעיקר הקטנים והבינוניים שבהם.