שרגא ברוש: נסיגה ריאלית של כ-1.5% ביצוא התעשייתי בחודשים אוקטובר-נובמבר 2003

הסתכם בכ-3.1 מיליארד דולר; ירידה של 9.5% ביצוא התעשיות המסורתיות; שרגא ברוש מעריך: בחודשים הקרובים צפויה התאוששות מתונה ביצוא - אם לא תהיה שביתה בנמלים ובמכס.


00:00 ,29.12.2003 מאת: מערכת פורט2פורט
הסתכם בכ-3.1 מיליארד דולר; ירידה של 9.5% ביצוא התעשיות המסורתיות; שרגא ברוש מעריך: בחודשים הקרובים צפויה התאוששות מתונה ביצוא - אם לא תהיה שביתה בנמלים ובמכס.

בחודשים אוקטובר-נובמבר 2003 חלה נסיגה ריאלית של כ-1.5% ביצוא התעשייתי (ללא יהלומים), זאת בהשוואה לרמה החודשית הממוצעת ברבע השלישי והסתכם בכ-3.1 מיליארד דולר. כך מסר שרגא ברוש (בתמונה), יו"ר מכון היצוא בהסתכמו על ניתוח חודשי של מצב היצוא, שערך אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים.

ברוש מעריך, כי אם לא תהיה שביתה בנמלים ובמכס, צפויה בחודשים הקרובים התאוששות מתונה ביצוא התעשייתי. זאת על רקע הצמיחה המחודשת בכלכלה העולמית בכלל ובארה"ב בפרט.

יו"ר מכון היצוא טוען, כי על ממשלת ישראל לאמץ מדיניות שתביא לגידול של 7 מיליארד דולר ביצוא התעשייתי תוך שלוש שנים. בין היתר ע"י פעילות ממוקדת וחדירה לשווקים צומחים כמו סין והודו; עידוד פעילויות ענפיות משותפות; עידוד וטיפוח יצואנים קטנים ובינוניים; העמדת מקורות מימון ייחודיים ליצוא ועוד.

ברוש טוען, כי מאומדנים ראשוניים לרבע האחרון של השנה עולה כי במהלך שנת 2003 התחדשה השחיקה ברווחיות היצוא, זאת לאחר שיפור משמעותי ברווחיות בשנת 2002. נראה כי במהלך השנה חלה עלייה משמעותית של כ-5% במדד עלות העבודה ליחידת תוצר ביצוא, אשר משמעותה שחיקה ברווחיות היצואנים. (עליה במדד פירושה שחיקה בריווחיות ולהפך).

יו"ר מכון היצוא מציין, כי מהניתוח החודשי על מצב היצוא מתברר כי ביצוא ענפי הטכנולוגיה המסורתית (מזון ומשקאות, טקסטיל, הלבשה ועור, עץ, ריהוט, נייר ודפוס), נרשמה בחודשים אוקטובר - נובמבר 2003, נסיגה ריאלית חדה של כ-9.5%, זאת לאחר עלייה של 2.8% ברבע השלישי ונסיגה מצטברת של כ-7% במחצית הראשונה של השנה. הנסיגה ביצוא, אומר ברוש, משקפת ירידה ביצוא כל ענפי הקבוצה. נסיגה חדה ביותר נרשמה ביצוא ענפי העץ, הריהוט, הנייר והדפוס - ירידה של 25.5%, לצד נסיגה משמעותית ביצוא ענפי המזון והמשקאות - ירידה של 8%. יצוא ענפי הטקסטיל, ההלבשה והעור רשמו ירידה של 4%.

עוד עולה מהניתוח החודשי על מצב היצוא כי בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת מסורתית (כרייה, חציבה ומינרלים, מוצרי גומי ופלסטיק, מתכת), נרשמה נסיגה משמעותית של כ-5.5% בחודשים אוקטובר-נובמבר 2003, זאת לאחר עלייה מצטברת של כ-14% בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה. נסיגה חדה ביותר של 28%, נרשמה ביצוא ענף הכרייה, החציבה והמינרלים, לצד נסיגה של 4% ביצוא ענף הגומי והפלסטיק. מנגד, נרשמה עלייה של 7% ביצוא ענפי המתכת.

עוד עולה מהניתוח החודשי, כי ביצוא ענפי הטכנולוגיה המעורבת עילית (כימיקלים וזיקוק נפט, למעט תרופות, מכונות וציוד, מנועים וציוד חשמלי), חלה נסיגה ריאלית משמעותית של כ-5.5%, זאת בהמשך לנסיגה של 1.4% ברבע השלישי ועלייה מצטברת של כ-3% במחצית הראשונה של השנה. הנסיגה ביצוא, אומר ברוש, אפיינה את כל ענפי הקבוצה. ירידה משמעותית של 5% נרשמה ביצוא ענפי הכימיה והנפט (ללא תרופות); ירידה של 6% נרשמה ביצוא ענף המכונות והציוד. נסיגה מתונה יחסית של 1.5% נרשמה ביצוא ענף הציוד החשמלי.

מנגד, אומר ברוש, ביצוא ענפי הטכנולוגיה העילית (רכיבים אלקטרוניים ומחשבים, ציוד תקשורת, בקרה ופיקוח, כלי טייס, תרופות) נרשמה בחודשים אוקטובר-נובמבר 2003 יציבות, זאת לאחר עלייה של 2.7% ברבע השלישי ונסיגה של 8.2% ברבע השני של השנה.

מהניתוח מתברר כי עלייה חדה של 16.5% נרשמה ביצוא ענפי התקשורת, בקרה ורפואי. מנגד, נרשמו ירידות ביצוא יתר ענפי הקבוצה, ירידה של 21.5% ביצוא התרופות; ירידה של 9.5% ביצוא ענף כלי הטיס, וירידה של 5.5% נרשמה ביצוא ענף הרכיבים האלקטרוניים.


הנתונים על מצב היצוא מבוססים על ניתוח אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים.