רון תומר בוועידת האקלים: ״צריך לפתח את תעשיית המימן בישראל״

נשיא התאחדות התעשיינים חושף תוכנית חדשה לממשלה למעבר לכלכלה דלת פחמן וקורא להקים ״כוח משימה לאומי״ שיתכלל את פעילות כלל משרדי הממשלה להתמודדות עם משבר האקלים


14:13 ,09.11.2022 מאת: מערכת פורט2פורט

התעשיינים רוצים שינוי: נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד״ר רון תומר, חשף לראשונה בביתן הישראלי של וועידת האקלים של האו״ם, את עיקרי התוכנית של ההתאחדות לממשלה החדשה, לשם מעבר לכלכלה דלת פחמן. בתוכנית שמתגבשת בימים אלו וצפויה להיות מוגשת בקרוב לממשלה שתוקם, נטען כי עד כה ממשלת ישראל נכשלה בגיבוש תכנית לאומית להתמודדות עם משבר האקלים, ועל כן יש להקים ״כוח משימה לאומי״ שיהווה גוף ממשלתי שיתכלל את פעילות כלל משרדי הממשלה הרלוונטיים להתמודדות והיערכות עם המשבר. זאת בדומה לתוכנית שיזם ויישם לאחרונה נשיא ארה״ב, ג׳ו ביידן, שהקים את כוח המשימה הלאומי לאקלים, תוך השקעה של למעלה מ-500 מיליארד דולר. התוכנית צפויה להגדיל משמעותית את היעילות האנרגטית, להפחית פליטות ולהוזיל את עלויות החשמל לאמריקאים.

 

על כן, לדברי נשיא ההתאחדות הקמת ״כוח משימה לאומי״, בדומה לארה״ב, הינו צעד ראשון הכרחי, שכן החסמים המרכזיים כיום מבחינת התעשיינים למעבר לאנרגיות ירוקות וגז טבעי, הנם הרגולציה הכבדה בישראל וחוסר התיאום בין משרדי הממשלה השונים, שמונעים מהם הלכה למעשה להתייעל אנרגטית.

 

כמו כן קרא הנשיא לפתח תעשיית מימן בישראל, שמהווה את הבסיס ליצירת אנרגיה ירוקה. לדבריו, יש לפעול לקידום ופיתוח תשתיתי וטכנולוגי לדלקים סינטטיים ומימן בהיקף נרחב, כולל אסדרה ברורה של התחום ועידוד ייבוא של כלי רכב ומערכות אנרגטיות מבוססות מימן, תוך הקלה במיסוי ובמכסים. ״אם אנחנו רוצים עתיד ירוק יותר, צריך לפתח את תעשיית המימן בישראל. פיתוח תעשיית מימן בישראל עתיד לשרת את סקטור האנרגיה הירוקה, במיוחד בהיבטים של פתרונות אחסון והובלת אנרגיה. קביעת אסדרה ברורה ופריסת תשתית לאספקת מימן ודלקים סינטטיים והטמעת יישומים לשימוש בהם תביא לכדאיות בהשקעה בטכנולוגיה לייצור דלקים אלו באמצעות אנרגיה ירוקה״, אמר הנשיא.

 

לדברי נשיא ההתאחדות, שהציג את עיקרי התוכנית המתגבשת בימים אלו בפורום עסקי מיוחד של ועידת האקלים ״במידה ואנחנו רוצים לקבל בבית חשמל, מים ומזון ועדיין לשמור על האקלים, ממשלת ישראל חייבת להתחיל לנקוט בצעדים ממשיים שיאפשרו לה לעבור לכלכלה דלת פחמן. זהו כורח המציאות בכל העולם, אשר מתחיל להתמודד עם השלכות משבר האקלים, וכך גם בישראל. אולם במציאות כיום לצערי כמעט ולא נעשה דבר. בדו״ח מיוחד של מבקר המדינה בסוגיית משבר האקלים אשר פורסם לפני כשנה, קבע המבקר כי מדינת ישראל לא ערוכה למשבר האקלים וכי אנחנו אחת המדינות המעטות בעולם שעדיין אינה פועלת על בסיס תוכנית היערכות לאומית מתוקצבת ומאושרת. אמנם בוועידת האקלים הקודמת התחייבה ישראל למעבר הדרגתי לכלכלה דלת פחמן, אולם כשנה לאחר הכרזה זו, לא נראה כי לא חלה התקדמות משמעותית. לכן אני קורא לממשלה החדשה לאמץ את התוכנית שיצרנו ולהפנות תוכניות ותקציבים להתמודדות עם משבר האקלים. התוכנית שאנו מגבשים הנה תוכנית ריאלית ובת השגה, לטווחי זמן המיידי, הבינוני והארוך, וביכולתה לייצר וודאות כלכלית ותשתיתית לעמידת הממשלה ביעדים״.

 

תומר הוסיף כי ״אני משוכנע שעם היכולות החדשניות של היזמים הישראלים, בשילוב עם הנחישות התעשייתית, נוכל ליצור טכנולוגיות מהפכניות, שיעזרו לעולם כולו להתמודד עם משבר האקלים״.

 

כמו כן קוראים התעשיינים בתוכנית שתוגש, להקים מטה לאומי לאסדרת תוכניות תשתיות להפחתת פליטות, כדי לאפשר חיבור מערכות סולאריות לרשת החשמל, חיבור חברות לגז טבעי ומחזור פסולת. זאת לצד התאמה של נטל המס האפקטיבי בישראל, לנטל המס במדינות מפותחות. לדברי נשיא ההתאחדות, על נטל המס להיות תואם למס הממוצע במדינות מפותחות אחרות, באופן שיבטיח שלא יוטל מס ייחודי שמעמיד את המשק הישראלי בנחיתות ביחס למשקים כלכליים אחרים. כמו כן יש לוודא כי חישוב העלויות החיצוניות לצורך הטלת המס, נעשה בדומה למדינות מפותחות אחרות.