רוכשי מכוניות חדשות זכאים להחזר בעקבות תשלום מיותר של מס בולים

מבדיקה שנערכה במשרד עוה"ד כהן, כהן, ירון אלדר ושות' עולה כי רוכשי מכוניות חדשות וחברות ששכרו רכבים בליסינג בשנים 2003-2005 זכאים להחזר של כ-30 מיליון ש"ח בעקבות תשלום מיותר של מס בולים. ההחזר מוגבל בזמן


00:00 ,06.03.2006 מאת: מערכת פורט2פורט

מבדיקה שנערכה במשרד עוה"ד כהן, כהן, ירון אלדר ושות' עולה כי רוכשי מכוניות חדשות וחברות ששכרו רכבים בליסינג בשנים 2003-2005 זכאים להחזר של כ-30 מיליון ש"ח בעקבות תשלום מיותר של מס בולים. ההחזר מוגבל בזמן
 
בשורה טובה לרוכשי רכבים חדשים בין השנים 2003-2005: מבדיקה שנערכה במשרד עוה"ד כהן, כהן, ירון אלדר ושות' המתמחה בחברות ובמסים עולה כי רוכשי הרכבים החדשים בשנים הללו זכאים להחזר של כ–30 מיליון ₪ על מס בולים עודף ששילמו בעת רכישת המכונית. לדברי עוה"ד טלי ירון אלדר, נציבת מס הכנסה לשעבר, ורני שורץ, מדובר במס בולים שרשויות המס גבו גם על המע"מ ששולם על הרכב, ופסק דין שהתקבל לאחרונה בבית המשפט העליון  (דנ"א 4239/03) קבע כי מדובר בהליך לא תקין.
 
עד לתחילתה של שנה זו, עת בוטלה החבות בתשלום מס בולים באופן גורף, היו מרבית העסקאות במשק חייבות בתשלום מס בולים. מדובר במס עותומני בגובה 0.4% מעלות העסקה. בין השאר, מס הבולים נגבה על רכישת רכבים חדשים, נטילת הלוואות ומשכנתאות בבנקים ועוד. בשנים האחרונות המס בוטל בהדרגה ועל פי החלטתו של שר האוצר, אהוד אולמרט, המס בוטל לחלוטין בראשית ינואר 2006.
 
במהלך השנים רשויות המס כללו במחיר העסקה החייב בס בולים גם את המע"מ, וגבו את המס על כל הסכום. בפסק דין של בית המשפט העליון מיום 6.2.2006, במסגרת הדיון הנוסף בעניין שיכון ובינוי אחזקות בע"מ (דנ"א 4239/03), נקבע כי אין לכלול את מרכיב המע"מ במחיר העסקה.
 
לדברי עו"ד טלי ירון אלדר מפסיקת בית המשפט עולה בבירור כי הוא היה מודע להשפעותיה הרטרואקטיביות של ההחלטה ביחס לאי הכללת רכיב המע"מ לצורך חישוב מס הבולים והכרעתו של בית המשפט העליון פותחת פתח לדרישה להחזר מס בולים ששולם.
 
מבדיקה שנערכה במשרד כהן, כהן, ירון אלדר ושות' עולה כי מנתוני מנהל הכנסות המדינה, בשנים 2003-2005, שהן השנים הרלוונטיות לדרישת ההחזר, רשויות המס גבו כ-2.4 מיליארד ש"ח מס בולים. בשנים אלה, על פי הערכת מומחי המשרד, מס הבולים ששולם רק על רכיב המע"מ במכירת רכבי נוסעים נאמד בכ-30 מיליון ₪ וכאמור מדובר במס שלא היה צריך לשלמו, וניתן היום לדרוש החזר בגינו.
 
לדברי עו"ד רני שורץ, בפני אלו ששילמו מס בולים ביתר, עומדות כיום שתי אפשרויות לדרוש את החזר המס: אפשרות אחת היא לדרוש את החזר המס בהתאם לתקנות שהותקנו מכוחו של חוק מס הבולים בהן נקבע כי תמורתם של בולים תוחזר, בין היתר, אם הוכח כי מסמך בויל ביתר. בהתאם לתקנות, בקשה להחזר מס בגין מסמך שבויל ביתר יכולה להיות מוגשת עד לתקופה של שנתיים מיום ביול המסמך. אפשרות שנייה העומדת בפני מי ששילם מס בולים ביתר, היא לדרוש את החזר המס בהתאם להוראות חוק מסים עקיפים (מס ששולם ביתר או בחסר), תשכ"ח - 1968 אשר קובע כי מס עקיף, לרבות מס בולים, ששולם ביתר, יוחזר למי ששילמו אם הוא ביקש את ההחזר בתוך שלוש שנים.
 
בכל מקרה, אומרים במשרד כהן, כהן ירון אלדר ושות', יש לשים לב לכך שדרישת ההחזר מוגבלת בזמן ויש חשיבות למועד בו נערך המסמך ולמועד בו שולם מס הבולים בגינו, לצורך קבלת ההחזר האמור.