קיצור שבוע העבודה יביא לפגיעה של 14 מיליארד שקל במשק

בהתאחדות התעשיינים יוצאים נגד יוזמת שרת המשפטים, כשהנזק לתעשייה בלבד מוערך ב-5.5 מיליארד שקל


12:15 ,02.07.2014 מאת: מערכת פורט2פורט

החלת שבוע עבודה מקוצר (חצי יום עבודה ביום שישי וימי שבת וראשון חופשיים) תוביל לעלות בהיקף נטו של כ-14 מיליארד שקל בשנה למגזר העסקי, שמהווים 2% מהתוצר העסקי. הנזק כולל את הפגיעה בתעשייה הישראלית בהיקף של 5.5 מיליארד שקל.

 

כך מגיב מנכ"ל התאחדות התעשיינים אמיר חייק להצעת שרת המשפטים ציפי לבני לקצר את שבוע העבודה.

 

מבחינה כלכלית שערכה מחלקת המחקר בהתאחדות התעשיינים, ההפסד למגזר העסקי יקוזז באופן חלקי בלבד, הודות לתרומה החיובית הצפויה כתוצאה מגידול בפעילות ענפי הבילוי והפנאי, הנאמדת בכ-5 מיליארד שקל.

 

אמר חייק: "ההצעה להחיל על המשק שבוע עבודה מקוצר תוביל לנזק כלכלי עצום למשק, בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים, אשר ייגמד כל תרומה חיובית אפשרית שתיווצר בעקבות עלייה בפעילות העסקית בימי החופש. אני קורא לשרת המשפטים לגלות אחריות לאומית ולמנוע את המשך קידומה של הצעה זו, שתפגע בחוסן הכלכלי של המשק ובכושר התחרות של התעשייה הישראלית".

 

מבדיקת מחלקת המחקר בהתאחדות התעשיינים עולה שהפסד משמעותי נוסף צפוי כתוצאה מעבודה מקוצרת בימי שישי. החלת יום עבודה של 6-8 שעות בימי שישי איננו ישים במדינת ישראל, לאור צביונה היהודי-דתי. בפועל, יהפוך יום שישי לקצר במיוחד ויאופיין בירידה ניכרת בפריון העבודה.

 

בנוסף, החלת שבוע עבודה מקוצר, יוביל להארכת יום העבודה ל- 9 שעות, אשר מאופיין בתפוקה שולית בסוף היום. הירידה בתפוקה צפויה להביא לפגיעה חמורה בפריון, בעיקר בתעשייה, בקרב עובדי ייצור בשטח, מפעילי מכונות וכדומה.

 

בדומה, ייאלץ גם יתר המגזר העסקי להתמודד עם תוספת עלויות כבדה, הנאמדת בכ-13.7 מיליארד שקל, בשל תוספות שכר לעובדים שיועסקו ביום השבתון (יום א'), לצד הפסד תפוקה בגין ירידת הפריון ביום שישי המקוצר וירידה בפריון בסוף יום העבודה המוארך. 

 

במרבית מדינות העולם נהוג שבוע עבודה בן חמישה ימים מלאים לפחות. יתרה מכך, לנוכח מגבלות העבודה ביום ו' כיום עבודה מלא, עולה החשש כי הצעה זו תביא, לפחות בחלק מהמגזרים, לגלישה ל-4 ימי עבודה. 

 

מבדיקת מחלקת המחקר בהתאחדות עולה כי החלת שבוע עבודה מקוצר תחייב את המגזר העסקי ככלל ואת התעשייה בפרט, לבצע התאמות תפעוליות לא מבוטלות, לצד התאמת חוקי העבודה לשינוי. בין השאר, תנאי הכרחי ליישום ההצעה הינו מתן היתר למפעלים העובדים ב- 2 או 3 משמרות, לעבוד בימי ראשון. אם מפעלים אלו לא יעבדו בימי ראשון, הם ייאלצו להקטין את מכסת השעות השבועית באופן דרמטי, דבר אשר יוביל לפגיעה בלתי הפיכה בתפוקתם השבועית ולפגיעה אנושה בכושר התחרות של התעשייה הישראלית.