פורום המנכ״לים ישראל - הודו בראשות נשיא התאחדות התעשיינים, ד״ר רון תומר, התכנס היום בצהריים (ג׳) בדלהי, במטרה להרחיב את היקף הסחר בין שתי המדינות. זאת במסגרת המשלחת המדינית-עסקית בהובלת שר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת, להודו. בשלוש שנים האחרונות הסחר בין ישראל להודו צנח ביותר מ-2 מיליארד דולר, מ-6 מיליארד דולר טרום המלחמה בשנת 2022, ל-3.9 מיליארד דולר בלבד בשנת 2024.
הפורום, שנוסד בשנת 2017 עם ביקורו ההיסטורי של ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי בארץ, כולל כ- 50 מנכ״לי חברות מישראל ומהודו. המנכ״לים מתכנסים לרוב פיזית בישראל או בהודו פעם בשנה, כאשר לאחרונה הפגישות הוקפאו. כעת הפורום חידש את פעילותו, כאשר בקרב חברות משני הצדדים ישנו רצון רב ליצור קשרים עסקיים חדשים. כמו כן במסגרת המשלחת, החברות הישראליות ישתתפו בשורה של אירועים רשמיים בדלהי במעמד שרי הממשל ההודי, יקיימו מפגשי B2B ועוד.
הודו, אשר כיום הנה המדינה המאוכלסת ביותר בעולם עם 1.4 מיליארד תושבים, מתעניינת בעיקר בטכנולוגיות ישראליות אשר ימקסמו את יכולת ייצור המזון שלה ויסייעו לה לנצל את משאבי המים המוגבלים שבשטחה. זאת לצד עניין בנוסף בחברות טכנולוגיה ישראליות בתחום הסייבר, ציוד רפואי ועוד.
לאור ההתעניינות הגדולה בשיתופי פעולה מסחריים משני הצדדים, ראש הפורום מטעם המשלחת העסקית הישראלית בהודו, נשיא התאחדות התעשיינים, ד״ר רון תומר, אמר כי הירידה בהיקף הסחר בשנים האחרונות עם הודו הינו מצב הפיך. ״כעת, בד בבד עם השיפור במצב הביטחוני והמדיני של מדינת ישראל, עלינו להשקיע במנועי הצמיחה של המשק ובראשם היצוא ולהגדיל בחזרה את היקף הסחר שלנו עם מעצמה חזקה ודומיננטית כמו הודו, למספרים שעליהם הסחר עמד טרום המלחמה ויותר מכך. אין סיבה שעם מדינה כה גדולה וחזקה, שנחשבת לידידת אמת של מדינת ישראל כבר שנים רבות, אני מאוד מאמין בקשר המסחרי שצריך לגדול ולהתחזק בין שתי המדינות, בייחוד לאור העובדה שכל כך הרבה טכנולוגיות ישראליות מתאימות לצרכי המשק ההודי, כגון טכנולוגיות להתפלת מים, ייצור חשמל סולארי, טכנולוגיות לביטחון המולדת ועוד והיכולת לייבא מהודו חומרי גלם רבים. שיתוף הפעולה שלנו עם הודו ועם מדינות המפרץ כמו איחוד. אמירויות יכול להרים כוח סחר אזורי משמעותי שיחד עם ארה״ב ימנף את האזור לשיאים חדשים״.
בין החברות הישראליות שלוקחות חלק בפורום המנכ״לים ישראל-הודו ניתן למצוא את BLUEGREEN WATER TECHNOLOGIES, BDO INVESMENT BANKIBG, PHINERGY, ALBAAD, COMMTACT, NEWSIGHT IMAGING, VALENS SEMICONDUCTOR ועוד.
כאמור בשנת 2024 הסחר בין המדינות עמד על כ- 3.9 מיליארד דולר. בשנת 2024 היצוא מישראל להודו עמד על כ- 2.3 מיליארד דולר, והיבוא מהודו לישראל עמד על כ- 1.6 מיליארד דולר. ענף היצוא הגדול ביותר של ישראל להודו בשנת 2024 היה ענף המכונות והציוד החשמלי עם 52% מסך היצוא, ענף התכשיטים עם 17% מסך היצוא וענף הכימיקלים עם 13% מסך היצוא. היבוא הישראלי מהודו התרכז בענף התכשיטים עם 38% מסך היבוא, ענף המכונות והציוד החשמלי עם 14% מסך היבוא וענף הטקסטיל עם 12% מסך היבוא. בשנת 2023 הסחר בין שתי המדינות עמד על 4.3 מיליארד דולר ובשנת 2022 על כ-6 מיליארד דולר.