עשרות תעשיינים נזעמים להת' התעשיינים: מתנגדים לכל שינוי במסלול מענקים של החוק לעידוד השקעות הון

עשרות פניות מחאה של תעשיינים נזעמים הגיעו בסוף השבוע להתאחדות התעשיינים בעקבות הפרסומים על עמדתו של אוהד מראני, מנכ"ל האוצר, בכל הנוגע לשינויים במסלול המענקים במסגרת החוק לעידוד השקעות הון


00:00 ,10.08.2003 מאת: מערכת פורט2פורט
עשרות פניות מחאה של תעשיינים נזעמים הגיעו בסוף השבוע להתאחדות התעשיינים בעקבות הפרסומים על עמדתו של אוהד מראני, מנכ"ל האוצר, בכל הנוגע לשינויים במסלול המענקים במסגרת החוק לעידוד השקעות הון.

התעשיינים טענו, כי הצעותיו של מראני לצמצום היקף המענקים לאורך זמן, כמו גם קביעת תנאי סף לתמיכה בהשקעות ,יפגעו קשה בהשקעות במפעלים בפריפריה ויקטינו את הסיכוי ליציאת המשק מהמשבר.

כן הביעו התעשיינים התנגדות להצעת מנכ"ל האוצר להעניק מענקים רק להשקעות ענק נדירות המגיעות פעם בכמה שנים בלבד. לטענת התעשיינים המשמעות היא למעשה "מכת מוות" לעשרות ומאות השקעות של מפעלים קטנים, בינוניים וגדולים.

התעשיינים טוענים, כי במסלול המענקים, שלא כבמסלול הטבות המס, המדינה מתחלקת עם היזם בסיכון. כמו כן המענק מהווה כלי מימוני חשוב ביותר, בעיקר בתקופה זו של מחנק אשראי במשק. לדעת התעשיינים יש לתת הזדמנות שווה למפעלים גדולים וקטנים כאחד, ואין ליצור אפליה לפי גודל. נהפוך הוא, היזמים הקטנים הם אלו שמפזרים סיכון ומגדילים את סיכויי הצלחה. אסור גם למנוע ניצול הזדמנויות עסקיות, שיכולות להתפתח ולהפוך לסיפורי הצלחה, שהרי גם מפעלים גדולים מתחילים מיוזמות קטנות.

התעשיינים מזהירים, כי אם יתקבלו הצעותיו של מראני המשמעות תהיה אי הרחבתם של מפעלים באזורים אלו; העברת קווי יצור לחו"ל; הגדלת נטל המימון על המשקיעים והמפעלים; הגדלת רמת אי הוודאות למשקיעים. כל אלה יגרמו לאובדן של יותר מ-4,000 מקומות עבודה חדשים מדי שנה בפריפריה; להקטנת היקף ההשקעות בפריפריה בכ-50% לפחות. כאשר המשמעות היא הפסד השקעות בפועל של כ-500 מליון דולר בשנה באזורים אלו.

מבדיקת כלכלני התאחדות התעשיינים עולה, כי מדינות מערביות תומכות במפעלי התעשייה, באמצעות מענקי הון.
כך לדוגמא, ניתנים בספרד ברוב מחוזות המדינה מענקי השקעה בשיעורים שבין 10% ל- 50% מגובה ההשקעה, (בדרך-כלל 40%-50%); באיטליה ניתנים באזורים מסוימים מענקים בשיעור של עד 65% מגובה ההשקעה, בהתאם למיקום הפרויקט. (שיעורי מענק גבוהים בדרום המדינה, הנחשב פחות מפותח) ולהיקף הכספי של ההשקעה; ביוון מוצעים שני מסלולים חלופיים: מסלול מענקים, בשיעורים של 15%-40% מגובה ההשקעה, בהתאם לאזורי העדיפות (ההטבות ניתנות ב- 3 מתוך 4 אזורים גיאוגרפים המחלקים את המדינה), ומסלול הטבות מס בשיעור של עד 40% 100%; בפינלנד ניתנים מענקים באזורי עדיפות בשיעורים הנעים בין 25%-40% בהתאם למיקום ההשקעה. למפעלים קטנים ניתנים מענקים בשיעור של 15% גם לכאלה שאינם נמצאים באזורי עדיפות; בשבדיה ניתנים מענקים בשיעור 20%-35% מגובה ההשקעה, ולמפעלים קטנים ובינוניים שיעורי המענק עשויים אף להגיע עד 50%; גם במדינות המתפתחות במזרח אירופה ישנה חשיבות רבה לעידוד משקיעים באמצעות מענקי השקעה, לדוגמא: בפולין מענקים בשיעורים הנעים בין 15%-25% בהתאם לאזור; בהונגריה מענק השקעה בשיעור 20%, ובצ'כיה מענקים בשיעור עד 25%, להקמת מרכזים טכנולוגיים ושירותים אסטרטגיים.
נוסף למענקים, נהנים המשקיעים במרבית המדינות מהטבות מס משמעותיות, ממענקים להכשרת עובדים ומהטבות נוספות.