עשרות מפעלים קטנים ובינוניים נמצאים בסכנת סגירה מיידית בשל הרגולציה הכבדה והיבוא הגובר. בנוסף שוקלים מפעלים להפסיק את הייצור ותחת זאת ליבא, היות והייצור הופך ללא כדאי כלכלית. כך אמר יו"ר איגוד יצרני המזון איציק תמיר בכנס המזון.
עוד אמר תמיר, כי מתחילת המחאה הציבורית ב-2011, הממשלה טוענת כי הצרכן יזכה למחירים נמוכים בזכות הגברת היבוא ותיעדוף היבוא על פני הייצור המקומי. התיאוריה היא שהכבדה על היצרן הישראלי תגרור את תעשיית המזון להורדת מחירים. הממשלה הגדירה את היצרן הישראלי כמקור לבעיה, אולם התיאוריה הזו איננה עומדת במבחן המציאות.
תמיר: "הממשלה החדשה, בהרכבה הנוכחי, הינה הזדמנות מצוינת לשינוי אמיתי הנכון לשוק הישראלי, שוק הדומה לכלכלת אי ואיננו גמיש או גדול ככלכלות אחרות. איגוד יצרני המזון מאמין שיחד עם כל הגורמים הרלוונטיים בממשלה, ניתן ליזום מהפיכה בשלושה נושאים שיורידו הלכה למעשה את המחיר לצרכן:
- רגולציה שאיננה תואמת לשוק הישראלי, כשכל כבדה רגולטורית מעלה את המחיר לצרכן.
- הגברת התחרות מבית על ידי עידוד ותמיכה במפעלים קטנים מקומיים במקום יבוא אבטלה מחו"ל.
- חסרה השקעה בחינוך לתעשייה, כשאי הכשרת עובדים מקצועיים מביאה לירידה בכמות העובדים בישראל.
לדברי תמיר, הפעולות שנקטה עד כה הממשלה הביאו לכך שמפעלים רבים בישראל שוקלים האם בכלל יש טעם בהמשך ייצור, או הרחבת פסי ייצור, כשעלויות היבוא והתנאים ליבוא מפלים לרעה את היצרנים. אם המצב הנוכחי ימשיך, קיימת סכנה ברורה לסגירת מפעלים קטנים ובינוניים בישראל. מצב זה לא יועיל לטובת הצרכן ורק יגרום להרעת המצב.
בסיכום הממצאים, אפשר לראות כי למרות שחלה עלייה אדירה ביבוא (40%), למרות שלא היתה עלייה כלל ביצוא, למרות שפדיון היצרנים הישראלים נותר זהה מאז שנת המחאה, למרות ההפסדים שסופגים היצרנים מהימנעות העלאת מחירים וספיגת עלויות ייצור, עדיין לא הוקל על הצרכן כפי שהיה אמור לקרות.