עודד טירה: מצב היצוא מדאיג מאד, בולם את הסיכוי לצמיחה השנה

מצב היצוא מדאיג מאד ובולם את הסיכוי לצמיחת המשק השנה. בחודשים אפריל-מאי 2003 נרשמה נסיגה ריאלית של כ- 13% ביצוא התעשייתי ללא יהלומים לעומת הרמה החודשית הממוצעת ברבע הראשון של השנה. היצוא בחודשים אפריל-מאי


00:00 ,24.06.2003 מאת: מערכת פורט2פורט
מצב היצוא מדאיג מאד ובולם את הסיכוי לצמיחת המשק השנה. בחודשים אפריל-מאי 2003 נרשמה נסיגה ריאלית של כ- 13% ביצוא התעשייתי ללא יהלומים לעומת הרמה החודשית הממוצעת ברבע הראשון של השנה. היצוא בחודשים אפריל-מאי 2003 הסתכם בכ- 2.8 מיליארד דולרים. כך מסר עודד טירה, נשיא התאחדות התעשיינים בהסתמכו על ניתוח חודשי של היצוא שערך אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים.

טירה מתריע כי אם תמשך החלשות הדולר – תימשך מגמת הירידה ביצוא. לדבריו קשה לראות כיצד השנה מסתיימת עם גידול ביצוא התעשייתי.

במטרה לבלום את תיסוף השקל לעומת הדולר, קורא נשיא התאחדות התעשיינים לנגיד בנק ישראל להאיץ את קצב הורדת הריבית בחודשים הקרובים, כאשר המטרה היא להגיע לריבית ריאלית של 4% ולריבית נומינלית של 5% בעוד 4 חודשים. טירה קרא לממשלה לחדש את הקרן לעידוד השיווק לחו"ל, עם תקציב של 100 מליוני ש"ח כדי לסייע ליצואנים, בעיקר לקטנים ולבינוניים לפרוץ קדימה ביצוא.

טירה מציין, כי הנסיגה ביצוא בחודשים אפריל – מאי 2003, לעומת הרבע הראשון של השנה, באה לאחר גידול ריאלי של כ-3.8% ברבע הראשון של 2003 ושל כ- 6% ברבע האחרון של 2002. כל תקופה לעומת הרבע שקדם לו.

מהניתוח של התאחדות התעשיינים מתברר כי בחודש מאי 2003 חלה ירידה חדה ביותר בהיקפי היצוא. סביר להניח כי ירידה זו נגזרה בחלקה מהעיצומים והשביתות שנקטו עובדי המכס ורשות הנמלים במחצית הראשונה של מאי. אולם חשוב להדגיש כי ירידת היצוא בחודש מאי 2003 מהווה המשך לירידה ביצוא בחודשים מארס ואפריל 2003. כך, גם אם רמת היצוא במאי הייתה נשארת ללא שינוי (דהיינו זהה לרמת היצוא באפריל), עדיין הייתה מתקבלת נסיגה ריאלית חדה ביותר ביצוא באפריל-מאי 2003 לעומת ממוצע הרבע הראשון (נסיגה של כ- 9% במקום 13% בפועל).

טירה מציין, כי מניתוח היצוא של התאחדות התעשיינים לפי ענפים עולה כי באפריל-מאי 2003 נרשמה נסיגה חדה ביותר של 23% ביצוא ענפי הטכנולוגיה העילית, (רכיבים אלקטרוניים ומחשבים, ציוד תקשורת בקרה ופיקוח, כלי טיס ותרופות), לעומת הרבע הראשון השנה, (ממוצע חודשי), זאת לאחר גידול של 6% ביצוא ענפי הקבוצה ברבע הראשון של 2003 ועליה מרשימה של 11.5% ברבע האחרון אשתקד. הנסיגה ביצוא הקבוצה משקפת נסיגה חדה במרבית ענפי הקבוצה למעט ענף הציוד לתקשורת בקרה ורפואי אשר רשם עלייה מתונה של 1.5% ביצוא. נסיגה חדה ביותר של 48% נרשמה ביצוא ענף כלי הטיס, של 38% בענף הרכיבים האלקטרונים ושל 26% ביצוא התרופות.

נסיגה משמעותית של 13% נרשמה בחודשים אלו גם ביצוא ענפי הטכנולוגיה המסורתית, (מזון ומשקאות, טקסטיל, הלבשה ועור, עץ, ריהוט נייר ודפוס) לעומת הרבע הראשון השנה, (ממוצע חודשי), זאת בהמשך לנסיגה של 3.5% ביצוא ענפי הקבוצה ברבע הראשון של 2003 ולאחר עלייה מצטברת של כ-18% בשלושת הרבעים האחרונים של 2002. נסיגה זו משקפת נסיגה חדה ביצוא כל ענפי הקבוצה. נסיגה של 23% ביצוא ענפי הריהוט הנייר והדפוס ונסיגה של 15% ביצוא הטקסטיל וההלבשה ושל 8% ביצוא המזון והמשקאות.

במקביל נרשמה נסיגה של 4.5% ביצוא ענפי הטכנולוגיה המעורבת עילית, (כימיקלים וזיקוק נפט למעט תרופות, מכונות וציוד, מנועים וציוד חשמלי) לעומת הרבע הראשון (ממוצע חודשי), זאת לאחר עליה של 4% ביצוא ענפי הקבוצה ברבע הראשון של השנה ויציבות ברבע האחרון של 2002. שונות מאפיינת את התפתחות יצוא ענפי הקבוצה - בעוד נסיגה משמעותית של 14% נרשמה ביצוא ענפי המכונות והציוד ונסיגה של 9% ביצוא הציוד החשמלי, הרי שעלייה של 5% נרשמה ביצוא ענף הכימיה ללא תרופות.

מניתוח התאחדות התעשיינים עולה כי נסיגה מתונה של 1.5% נרשמה באפריל-מאי 2003 בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת מסורתית, (כרייה, חציבה ומינרלים, מוצרי גומי ופלסטיק, מתכת בסיסית ומוצרי מתכת), לעומת הרבע הראשון השנה, (ממוצע חודשי), זאת לאחר עלייה של 1.7% ברבע הראשון של 2003 ונסיגה מצטברת של כ- 3% במהלך המחצית האחרונה אשתקד. הנסיגה ביצוא מאפיינת את מרבית ענפי הקבוצה, למעט ענף הכרייה והמינרלים אשר רשם עלייה מרשימה של 64% ביצוא. נסיגה של 7% נרשמה ביצוא הגומי והפלסטיק ושל 5% ביצוא המתכת.

מניתוח התאחדות התעשיינים על היצוא, ללא יהלומים, לפי יעדים גיאוגרפיים עולה כי בחודשים אפריל-מאי 2003 נרשמה נסיגה חדה ביותר של 21.5% במונחים דולריים ביצוא לארה"ב, לעומת הרבע הראשון השנה, (ממוצע חודשי), זאת לאחר יציבות ברבע הראשון השנה וגידול מצטבר של כ- 17.5% במהלך שלושת החודשים האחרונים של 2002. נסיגה מחודשת זו ביצוא לארה"ב מתיישבת עם הנסיגה החדה ביצוא ענפי הטכנולוגיה העילית בתקופה זו, שכן ארה"ב מהווה יעד עיקרי ליצוא מוצרי הטכנולוגיה העילית הישראלית.

במקביל, נרשמה נסיגה משמעותית, של כ- 12% במונחים דולריים, באפריל-מאי 2003 ביצוא למדינות אסיה, לעומת הרבע הראשון השנה, (ממוצע חודשי), זאת לאחר גידול מרשים של כ- 9.5% ברבע הראשון השנה. גם ביצוא למדינות האיחוד האירופי נרשמה נסיגה מתונה יחסית של כ- 2%, זאת לאחר גידול של כ- 5% ברבע הראשון של 2003 וגידול מצטבר של כ- 4% ב-2002.

גם ביצוא מישראל ליתר היעדים בעולם חודשו הירידות באפריל-מאי 2003, נסיגה של כ- 6% במונחים דולריים, לאחר גידול של כ- 9% ברבע הראשון של השנה ונסיגה מצטברת של כ- 38% בשנת 2002.

כלכלני התאחדות התעשיינים מציינים, כי שחיקה ניכרת חלה ברווחיות היצוא במהלך 12 החודשים האחרונים: להערכתם, עלה בתקופה זו מדד עלות העבודה ליחידת תוצר ביצוא בכ- 6% (רבע שני 2003 לעומת תקופה מקבילה אשתקד). עיקר השחיקה ברווחיות התרחשה ברבע השני של השנה: מתחזית ראשונית עולה כי ברבע השני של השנה עלה מדד עלות העבודה ליחידת תוצר ביצוא בכ- 3.5% בהשוואה לרבע הראשון. (עלייה במדד פרושה שחיקה בריווחיות ולהפך). עיקר השחיקה ברבע השני של 2003 נובעת מהתיסוף החד שחל בשערו של השקל ביחס לדולר בתקופה זו (כ- 7%).