נשיאה היוצא של לשכת המסחר חיפה: הבנקים בישראל – דואופול מסוכן התורם לעומק המשבר

פלר דיבר בכנס העסקים של לשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון על המשבר הכלכלי וקרא לממשלה לדאוג כי מתן הסיוע יגיע ישירות לעסקים ולא באמצעות מערכות תיווך אינטרסנטיות כמו המערכת הבנקאית


00:00 ,09.12.2008 מאת: מערכת פורט2פורט

פלר דיבר בכנס העסקים של לשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון על המשבר הכלכלי וקרא לממשלה לדאוג כי מתן הסיוע יגיע ישירות לעסקים ולא באמצעות מערכות תיווך אינטרסנטיות כמו המערכת הבנקאית
 
כ-900 אנשי עסקים, חברי לשכה ואנשי ציבור השתתפו בכנס העסקים של לשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון, שנערך בתיאטרון חיפה.
 
גד שפר נשיא הלשכה, שנבחר על ידי האסיפה הכללית בבוקר הכנס, העניק בכנס רב משתתפים שנערך בתיאטרון העירוני חיפה את "אות המעש", אות ההוקרה היוקרתי של הלשכה לנשיא היוצא, עודד פלר, כהוקרה על תרומתו לקידום המגזר העסקי בחיפה ובצפון ועל נחישותו הבלתי מתפשרת להילחם למען אנשי העסקים. "אות המעש" הוענק גם לתעשיין הוותיק מיכאל שטראוס, על תרומתו המרשימה לכלכלת ישראל וכלכלת הצפון בפרט ועל מעורבותו בקהילה.
 
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, קרא לכל העסקים, החברות והמפעלים בצפון להתלכד מאחורי לשכת המסחר חיפה, שהיא ארגון המעסיקים הגדול והמוביל בחיפה והצפון. ראש העיר חיפה, יונה יהב, עמד על תוכניות הפיתוח שנעשו בשנים האחרונות בעיר.
 
אורח הכבוד בכנס, ראש הממשלה לשעבר, ח"כ בנימין נתניהו, סקר את המשבר הכלכלי ואת הדרכים האפשריות להיחלץ ממנו. לנושא זה התייחס גם עודד פלר בדברי הפרידה שלו מחברי הלשכה.
 
פלר אמר כי הכלכלה בישראל ובעולם עברה בשנים האחרונות תהליך של התנפחות מלאכותית והטלטלה הקשה שגורם המשבר הכלכלי עתידה להביא אותה למקום הנכון והאמיתי שבו צריכה כלכלה להיות: "וכמו כל מעבר והתכווצות, אלה ילוו בהתייעלות, ובהתפכחות, גם של מפעלים וארגונים, כמו גם של עובדים ומועסקים. אנו נחזור למקום שבו ארגון ועובדים יכולים לפעול רק כאשר הם מייצרים ערך מוסף אמיתי והוא בשיעור כזה היכול לכלכל את העובד, המפעל, הסיכון העסקי ולהשאיר אחרי כל אלה די - גם לצמיחה וגם לרווח" אמר פלר. להערכתו, דווקא לעסקים בצפון, המתנהלים בפחות סיכון מהעסקים במרכז הארץ, עשויה טלטלה זו להוות הזדמנות.
 
"לעסקים המנהלים את כלכלתם בתבונה, בתערובת נכונה של יזמות ושמרנות, תהיה ההתכווצות קלה יותר - והם ישרדו אותה. זו ההזדמנות של האזור לנתב לכאן עסקים המחפשים הוצאות קבועות נמוכות יותר, פתרונות דיור זולים וזמינים וציבור היודע לכלכל מעשיו בזהירות ובצניעות".
 
פלר קרא לממשלה לדאוג כי מתן הסיוע, על ידי  צעדי הרחבה,  מתן אשראי, וגם רשתות ביטחון למיניהן, יגיע ישירות לעסקים ולא באמצעות מערכות תיווך אינטרסנטיות כמו המערכת הבנקאית. הוא האשים את הבנקים בתרומה ממשית  לעוצמת המשבר ולתאוצה שהוא צובר בשבועות האחרונים. ישראל היא מדינה אחת עם שני בנקים (אחד מהם ממשלתי) אשר בהינף אגודל מרעידים את המשק.
 
"בנק לא צריך לעשות הרבה אלא רק להחליט על הנהגת אמות מידה חדשות למתן אשראי או להקפיא אותו, לא לחדשו. די לו לבנק שיחליט שהוא מקיים ועדת אשראי במקום כל יומיים כל שבועיים והכלכלה תקועה. וכך הם עושים.
 
קיומם של שני גופים עיקריים בכלכלה דינאמית כמו שלנו, הוא קריטי. הוא הופך אותם לגורמים פוליטיים ולא כלכליים. הם עוסקים בשתדלנות, יחצנות, לוביזם, בעיצוב ובהשפעה על רפורמות ממשלתיות על פי ראותם, ועל פי  נוחיותם ותחרות אין. בנק ישראל מוריד את הריבית בעוצמה, אך זה אינו מגיע, אפילו אפס קצהו, לציבור: מיד עולים המרווחים בתזמון מדויק ואחיד, ואין פוצה פה ומצפצף - דואופול מסוכן ואכזרי".
 
פלר קרא לפעולות התערבות וחילוץ שייעשו לא על ידי הזרמת כסף טוב לתוך כסף רע, כלשונו, אלא ובעיקר על ידי  הגדלת ביקושים ומיד. הוא הביא כדוגמא את נמל חיפה, שלפיתוחו כבר קיימים תוכניות, צרכים וכספים, אבל אין מקבלים החלטות: "זו בטלה ביורוקרטית. בהחלטה אחת ותוך זירוז היסטרי של פקידות, תזרים בניית נמל ביקוש, לבנייה, מוצרי בנייה, כבישים, שירותים, מיכון, ועוד רבים נוספים - בסכום של 4 מיליארד שקל. כך גם ברכבת ישראל, כך בהתפלת מים, תחנת כוח ותוכניות קיימות אחרות. אלו יוציאו כלכלה ממיתון ויפה שעה אחת קודם. לפני חודשיים קבע משרד האוצר כי המשבר לא יגיע לחופנו, ואם יגיע, הרי בעוצמה קטנה. לכשהגיע, אמרו שיש תוכניות מגירה מוכנות וברורות. היום, יש משבר, אין תוכניות, יש שליפות מימין ומשמאל, והמחיר עצום!".
 
הכנס נערך בסימן "צעירי חיפה והצפון – לעסקים", ובקהל הרב בלט דור העתיד של המגזר העסקי, צעירים שגדשו את המעברים ורקדו בהם במרץ בזמן ההופעה של גידי גוב, דני סנדרסון וחבריהם – כוורת חוזרת.