ניצני ההתאוששות בתעשייה מלווים גם בעליות שכר

נירה שמיר: ניצני ההתאוששות בתעשייה מלווים גם בעליות שכר - ברבע הראשון של השנה גדל השכר בתעשייה ב-6.9% ריאלית והגיע ל-9,603 שקל בממוצע לחודש


00:00 ,22.06.2004 מאת: מערכת פורט2פורט
נירה שמיר: ניצני ההתאוששות בתעשייה מלווים גם בעליות שכר - ברבע הראשון של השנה גדל השכר בתעשייה ב-6.9% ריאלית והגיע ל-9,603 שקל בממוצע לחודש; בהייטק - גידול של 8%, לכ-15,580 שקל בממוצע לחודש; טוענת - עדיין האבטלה היא הבעייה המרכזית של המשק, וללא צמיחת המגזר העסקי ב-5% - 6% לשנה, האבטלה לא תרד אל מתחת ל-10%; הגידול בשכר יקשה אף הוא על הקיטון באבטלה.

ברבע הראשון של השנה גדל השכר בתעשייה ב-6.9% ריאלית לעומת התקופה המקבילה אשתקד והסתכם ב-9,603 שקל בממוצע לחודש. זאת בהמשך לעלייה של 4.1% ברבע האחרון אשתקד ושל 3.2% ברבע השלישי אשתקד. בענף ציוד תקשורת אלקטרוני היה ממוצע השכר הגבוה ביותר בתעשייה - 18,567 שקל לחודש ואילו בענף העור היה ממוצע השכר הנמוך ביותר בתעשייה - 4,770 שקל לחודש. הגבוה אף הוא בכ-43% משכר המינימום. כך מסרה נירה שמיר, ראש אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים, בהסתמכה על ניתוח השכר בתעשייה בחודשים ינואר - מרס 2004.

שמיר מציינת, כי את הגידול בשכר הריאלי בתעשייה ברבע הראשון של 2004, ניתן ליחס למספר גורמים עיקריים, בהם: סיבה "טכנית" של ירידת מחירים, (שיעור אינפלציה שלילי של מינוס 2.5% ברבע הראשון של השנה, בהמשך לקצב אינפלציה שלילי של מינוס 2.1% ברבע האחרון אשתקד); העלייה בשעות העבודה למועסק - (עליה של 1.8% ברבע הראשון של השנה ושל 1.7% ברבע האחרון אשתקד). ההתאוששות הניכרת בפעילות התעשייתית, (גידול של 7.8% בתפוקת התעשייה ברבע הראשון השנה בעיקר לאחר תקופה ממושכת של הורדות/הקפאות שכר); והעלייה החדה של 7.5% בפריון העבודה בתעשייה, (תוצר לשעת עבודה ברבע הראשון של השנה, בהמשך לעלייה של 3.5% ברבע האחרון אשתקד).

שמיר טוענת, כי עדיין בעיית האבטלה, היא הבעייה העיקרית של המשק וכי רק על ידי צמיחה שנתית של 5% - 6% של המגזר העסקי, ניתן להוריד האבטלה מתחת ל-10%. לדעתה, הגידול בשכר במגזר הציבורי כמו גם במגזר העסקי והתעשייתי, יקשה אף הוא על הקיטון באבטלה.

על הממשלה, להפחית באופן דרמטי את עלות העבודה למעסיקים, ולפעול לעידוד המגזר העסקי, על-מנת שייצרו מקומות עבודה רבים. בתוך כך, לכלול בחוק עידוד השקעות הון החדש מסלול תעסוקה לטובת תעשיות יעילות, עתירות עבודה, אומרת שמיר.

מניתוח התאחדות התעשיינים על פי ענפים מתברר כי בקבוצת ענפי הטכנולוגיה העילית, (רכיבים אלקטרוניים, ציוד תקשורת אלקטרוני, ציוד בקרה ורפואי וכלי הובלה) נרשמה ברבע הראשון של 2004 עלייה ריאלית של כ-8% בשכר לעומת התקופה המקבילה אשתקד והוא הגיע ל-15,579 שקל בממוצע לחודש. זאת בהמשך לעלייה בקצב של 3.8% ברבע האחרון אשתקד ושל 2.4% ברבע השלישי של 2003. שמיר מציינת, כי העלייה הריאלית בשכר אפיינה את כל ענפי הקבוצה ובמיוחד את ציוד התקשורת האלקטרוני שעלה ב-15% ריאלית. בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת מסורתית, (כרייה וחציבה, מינרלים אל מתכתיים, מוצרי גומי ופלסטיק, מתכת). עלה השכר ברבע הראשון של השנה ריאלית בכ-8% לעומת התקופה המקבילה אשתקד והוא הגיע ל-8,028 שקל בממוצע לחודש. זאת בהמשך לעלייה בקצב ריאלי של 4.8% ברבע האחרון אשתקד ושל 2.8% ברבע השלישי של 2003. העלייה בשכר אפיינה את כל ענפי הקבוצה, אך עלייה בולטת במיוחד של 11% נרשמה בשכר הממוצע בענף הכרייה והחציבה.

שמיר מציינת, כי בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המסורתית, (מזון ומשקאות, טקסטיל והלבשה, נעליים ועור, עץ וריהוט, נייר ודפוס) עלה השכר ריאלית ברבע הראשון של השנה ב-5% והגיע לכ-6,710 שקל בממוצע לחודש. זאת בהמשך לעלייה בקצב ריאלי של 2.8% ברבע האחרון אשתקד ושל 3.9% ברבע השלישי של 2003. העלייה בשכר הריאלי אפיינה את מרבית ענפי הקבוצה, למעט ענף העור וההנעלה אשר רשם ירידה מתונה של כ-1% בשכר. לעומת זאת, עלייה בולטת במיוחד נרשמה בשכר ענפי הטקסטיל וההלבשה - גידול של 8% ועלייה של 7% נרשמה בשכר ענף המזון.

עוד עולה מניתוח התאחדות התעשיינים, כי בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת עילית, (כימיקלים וזיקוק נפט, נכונות וציוד, מנועים וציוד חשמלי) עלה השכר ריאלית ברבע הראשון של 2004 ב-4.5% והגיע לכ-10,549 שקל בממוצע לחודש, זאת בהמשך לעלייה בקצב ריאלי של 3.9% ברבע האחרון אשתקד ושל 2% ברבע השלישי של 2003. העלייה הריאלית בשכר אפיינה את כל ענפי הקבוצה.