לראשונה בישראל מרכז היתרים לרישוי תכנון ובנייה לתעשייה יוקם באמצעות אשכולות אזוריים בצפון, זאת לאחר עבודת מטה משמעותית שהוביל מינהל תעשיות במשרד הכלכלה ביחד עם מינהל פיתוח כלכלי במשרד הפנים ומשרד רה״מ.
במסגרת הליך תחרותי, נבחרו אשכול רשויות גליל מערבי ואשכול רשויות בית הכרם הגלילי להקים את המרכז, שמטרתו, בהתאם להחלטת הממשלה, לשפר את הסביבה העסקית, לקצר את משך הקמת מפעלים בישראל ואת הליך הרישוי ב-50% מהזמן, על מנת לאפשר לתעשייה הישראלית תנאי פתיחה תחרותיים יותר.
העיקרון המרכזי לצמיחת התעשייה מבוסס על שמירת כושר התחרות שלה ביחס למקובל בעולם ויצירת סביבה בירוקרטית ורגולטורית התומכת ביזמות והשקעות של המגזר העסקי. היום הליך הקמת מפעלים בישראל אורך בין 4-5 שנים והוא נובע ממסלול המורכב בו נאלץ המפעל לעבור תהליך אישור של עשרות גורמים שונים בממשלה וברשות המקומית. גורמים אלה, ברוב המקרים, אינם מסונכרנים ביניהם וכך נוצר תהליך ארוך וחסר וודאות של בירוקרטיה מסובכת. על מנת להתמודד עם האתגר, הוקם למרכז רישוי היתרים ראשון מסוגו בצפון הארץ.
מנהל מינהל תעשיות במשרד הכלכלה, עוז כ״ץ: ״אנו שואפים שמדינת ישראל תהיה המקום הטוב ביותר בעולם לעשות בו עסקים. הדרך ארוכה אך אנחנו נחושים להגיע לשם. פיתוח התעשייה במדינה צפופה כמו שלנו חייבת לקבל מענה בשמירה על האיזונים העדינים בין פיתוח תעשייתי וצרכי התשתיות והמגורים״.
ממשרד הכלכלה נמסר כי אזור חיפה והצפון נבחר לשמש כאזור הפיילוט, מכיוון שהוא מהווה מרכז לאומי ובין לאומי לתעשייה היצרנית, כאשר כ-40% מהתעשייה הישראלית נמצאת באזור זה. מורכבות הרישוי לתעשייה הנה גבוהה הן בשל כמות המפעלים והן בשל צפיפות הרשויות המקומיות והדרישות הסביבתיות הרבות. המרכז יוקם מתקציב משרד הכלכלה בעלות של 13 מיליון שקל לשלוש שנים, ובמודל של פיילוט והוא ייתן מענה, בשלב הראשון, לכ-7 ועדות מקומיות מרכזיות בצפון הכוללות 21 ישובים, שייצרו עבור המרכז טיפול במאות היתרים בשנה. בתום הפיילוט ובהתאם לעמידה ביעדים יוחלט אם לבצע את ההרחבה לשאר הארץ.
במרכז יינתנו כלל היתרי הבנייה הרלוונטיים: הגנ״ס, כב״ה, פיקוד העורף ובתיאום עם הוועדות המקומיות. כמו כן תוקם יחידת מחקר ומעקב כדי לשפר את מודל השירות ולבחון את אפקטיביות עבודת המרכז. לאחר בחינת הצלחת המרכז, בתום 3 שנים, יוחלט אם להרחיבו לכלל הארץ.