משלחת עסקית ראשונה ממרוקו הגיעה לביקור בישראל

במהלך הביקור נחתם הסכם לשיתוף פעולה בין ארגוני העסקים של שתי המדינות. היקף הסחר, סחורות ושירותים, בין המדינות עלה בשנה האחרונה בכ-6% ועמד על כ-90 מיליון דולר


11:46 ,15.03.2022 מאת: מערכת פורט2פורט

היחסים הכלכליים בין ישראל ומרוקו מתחממים. קצת למעלה משנה לאחר חתימת הסכם השלום בין המדינות, משלחת ראשונה של בכירי המגזר העסקי במרוקו הגיעה ארצה  לסדרת פגישות עם חברות ישראליות ולבחינת העמקת שיתופי הפעולה הכלכליים בין המדינות.

 

הבוקר (15.3) התארחה המשלחת ממרוקו, הכוללת כ-80 מראשי החברות המובילות במשק המרוקאי ובכללם חברות מתחום תעשיות הרכב והתעופה, מזון ומשקאות, מוצרי תעשיות כימיות ועוד. האירוע נערך ביוזמת שלושת הארגונים: התאחדות התעשיינים בישראל, איגוד לשכות המסחר ומכון היצוא הישראלי עם ה- CGEMארגון המעסיקים של מרוקו, בשיתוף  משרד הכלכלה והתעשייה, משרד החוץ והמשרד לשיתוף פעולה אזורי.

 

באירוע נחשפו הנתונים הכלכליים היקף הסחר, סחורות ושירותים, בין ישראל ומרוקו זינק בשנה האחרונה בלמעלה מ-6% ועמד על למעלה מ-90  מיליון דולר.

 

באירוע שהתקיים הבוקר בת״א, חתמו ד״ר רון תומר, יו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים ונשיא התאחדות התעשיינים ועו״ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, על הסכם שיתוף פעולה כלכלי בין חברות ישראליות ומרוקאיות עם מר צ׳אקיב אלג׳ (Mr. Chakib ALJ), נשיא הקונפדרציה הכללית של המפעלים המרוקאים CGEM.

 

הטקס התקיים במעמד עיסאווי פריג׳, השר לשיתוף פעולה אזורי, ועידן רול, סגן שר החוץ, ובהשתתפות הדר שור, ראש מחלקת הודו אפריקה מזה״ת מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, ואיילת נחמיאס-ורבין, יו״ר מכון היצוא. בהמשך נערכה סדרה של מפגשים בין חברי המשלחת ממרוקו ובין יצואנים ותעשיינים ישראלים לבחינת שיתופי פעולה.

 

ארגון CGEM מתפקד כנציגן של 90,000 חברות אל מול רשויות ציבוריות ופועל להגנת זכויותיהם וקידום תשתית כלכלית יציבה לפיתוח עסקי. כחלק מהסכם אסטרטגי הקימו CGEM ו-נשיאות המעסיקים והעסקים בישראל, מועצה עסקית דו-צדדית במטרה לקדם את שיתוף הפעולה בין שני הארגונים באמצעים שונים, כגון פיתוח יחסי סחר, ארגון אירועי B2B והקמת חברות מרוקאיות בישראל וחברות ישראליות במרוקו. בראש המועצה העסקית מרוקו-ישראל יעמוד מר סטיב אוחנה.

 

מר צ׳אקיב אלג׳ (Mr. Chakib ALJ), נשיא הקונפדרציה הכללית של המפעלים המרוקאים CGEM אמר כי ״למרוקו וישראל, שתיים מהכלכלות המשגשגות והדינמיות ביותר באזוריהן, יש היום חזון אסטרטגי ברור וחזק להגביר את נפח המסחר וההשקעות, לשפר את הגישה ההדדית לשווקים ולהניע צמיחה חברתית וכלכלית משותפת. לאחר החתימה על הסכמי אברהם בדצמבר 2020, שיתוף הפעולה הבילטרלי הביא להתפתחויות יוצאות דופן במגזרים בעלי אינטרס הדדי כמו: תיירות, בריאות, חקלאות, מים, תעשייה, חינוך וטכנולוגיה, עם השאיפה להגדיל את הסחר ל-500 מיליון דולר. אכן, לכלכלות שלנו יש חוזקות משלימות. בהתאמה נכונה הן יכולים לייצר אינספור הזדמנויות ולשחרר את רוח היזמות והחדשנות הקיימת כבר במרוקו ובישראל. במשך 20 השנים האחרונות, תחת שלטונו של הוד מלכותו המלך מוחמד השישי, שהאל יברך, מרוקו חוותה מהפך עולמי, להיות אחת מ- 50 הכלכלות האטרקטיביות, הידידותית לעסקים והאמינות ביותר בעולם״.

 

עיסאווי פריג׳, השר לשיתוף פעולה אזורי, אמר כי ״חיזוק שיתופי הפעולה עם מרוקו, בכלכלה, בתרבות, בספורט ובכל תחומי החיים, הינה משימה חשובה להמשך תהליך השתלבותה של ישראל באזור. פוטנציאל הסחר ושיתופי הפעולה הכלכליים עם מרוקו הוא גדול, ואני שמח לקחת חלק באירוח חברי המשלחת ולפעול יחד על מנת לחפש הזדמנויות משותפות נוספות למען פיתוח האזור״.

 

עו״ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר ציין כי ״ליחסי הכלכלה המתפתחים עם מרוקו חשיבות הרבה יותר גדולה מתחום הסחר ההדדי וההשקעות. זוהי פריצה חשובה ביחסי סחר עם ארצות הים התיכון השוכנות לחופים הדרומיים״.

 

בהתייחס להשלכות המלחמה באוקראינה, עו״ד לין אמר כי ״הדרישה העולמית למזון פותחת הזדמנויות חדשות למרוקו ולשיתופי פעולה״. לדבריו, ״ישראל תהיה כעת פתוחה יותר לייבוא מזון ממקורות נוספים. ״ישראל תוכל לייצא מערכת השקיה וטכנולוגית חקלאות מתקדמת; ציוד רפואי; פיתוח סולארי; כימיקלים ועוד. אין יותר מקום להבחנה בין יצוא לייבוא. שותפות זה שם המשחק. יבוא מוליד יצוא וההפך״.

 

ד״ר רון תומר, יו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים ונשיא התאחדות התעשיינים אמר כי ״למרוקו וישראל ישנה היסטוריה ארוכת שנים של יחסים חמים ואוהדים, גם באופן רשמי וגם באופן לא רשמי, ושורשיהם של יהודים רבים נעוצים במדינה והתרבות המרוקאית. אנו בהתאחדות התעשיינים מעוניינים להמשיך במסורת זו ולפתח את הפוטנציאל הכלכלי והמסחרי העצום בין שתי המדינות, שנמצא בראשיתו. כבר היום עם התחממות היחסים, הסחר בין המדינות קפץ בעשרות אחוזים, אך אנו מאמינים כי הקפיצה יכולה להיות גם של מאות אחוזים כבר בשנה הקרובה ולשם כך אנחנו נפגשים, גם בישראל וגם במרוקו, ופועלים יחדיו באופן הדדי להידוק היחסים. כבר הוכחנו ששלום כלכלי הוא בסיס איתן לשלום בין עמים״.

 

איילת נחמיאס ורבין, יו״ר מכון היצוא אמרה כי הגעתה לראשונה של משלחת אנשי העסקים ממרוקו היא ציון דרך כלכלי ומדיני, בקנה מידה היסטורי. ברקע התזוזות המדיניות הדרמטיות באזור, נפתח שער נוסף ליחסי הסחר וליצוא הישראלי. לצד המלחמה הפתאומית באירופה, השינויים באזור אף מקבלים משנה חשיבות. ההזדמנות הכלכלית מול מרוקו כבירה, והאתגר שלנו הוא לממש את  פוטנציאל היצוא הנאמד ב 250 מיליון דולר בסקטורים השונים כמו השקייה, תעשיה חקלאית, אנרגיה, סייבר טכנולוגיות חכמות, ולקשרים מעניינים בתחומים רבים. מכון היצוא יחד עם מינהל סחר חוץ מברך על בואה של המשלחת, וימשיך לקדם יחד עם שותפינו החדשים הזדמנויות עסקיות  לחברות מישראל וממרוקו. עבורי אישית מדובר בסגירת מעגל. בשנת 1994 זכיתי לטוס עם יצחק רבין כראש ממשלה לוועידה הכלכלית בקזבלנקה ימים בלבד אחרי חתימת הסכם השלום עם ירדן. חזונו ותקוותיו, נמצאים עמי במעמד הזה״

 

אוהד כהן, מנהל מינהל סחר חוץ: ״משלחת זו היא רק סנונית ראשונה הנובעת מההסכם ההיסטורי לשיתוף פעולה כלכלי ומסחרי עליו חתמה השרה ברביבאי בחודש שעבר. במסגרת ההסכם, שר הכלכלה והתעשייה המרוקני, מזוואר ושרת הכלכלה והתעשייה ברביבאי התחייבו להגביר את הסחר ולעודד ייזום משלחות מסחריות מסוג זה. אנו תקווה שקו התעופה החדש שמביא את המשלחת לארץ יביא עמו גם חיזוק בהיקפי הסחר כדי שנוכל להגיע ליעד אותו הציבה השרה - 500 מיליון דולר סחר בשירותים וסחורות תוך חמש שנים עם ידידינו המרוקאים. אנו קוראים לתעשייה הישראלית לבחון בחיוב את שיתוף הפעולה העסקי והכלכלי עם מרוקו, המהווה שוק חדש ומלא הזדמנויות״.