לכבוד ל"ג בעומר: איזה תפוח אדמה מומלץ לבחור למדורה

הזן המומלץ ביותר למדורה הוא זן המתאים למילוי ואפייה. ענף גידול תפוחי האדמה הוא הגדול ביותר בישראל הודות לייצוא לאירופה


00:00 ,14.05.2006 מאת: מערכת פורט2פורט

הזן המומלץ ביותר למדורה הוא זן המתאים למילוי ואפייה. ענף גידול תפוחי האדמה הוא הגדול ביותר בישראל הודות לייצוא לאירופה
 
צריכת תפוחי האדמה בישראל מגיעה ל-34 קילו לנפש לשנה. מבדיקה השוואתית שערכו מפעלי חבל מעון, יצרני תפוחי האדמה "דוד משה", עולה שהצריכה בישראל היא מהנמוכות בעולם המערבי. במערב אירופה ובארצות הברית הצריכה לנפש מגיעה ל-80 קילו לנפש ואילו תושבי רוסיה ומדינות מזרח אירופה מחזיקים בשיא העולמי של 120 קילו לנפש בממוצע. בחלקים אחרים בעולם ובעיקר במזרח הרחוק, הצריכה נמוכה מאוד.
 
למרות הצריכה הנמוכה יחסית לנפש, ענף גידול תפוחי האדמה הנו הגדול ביותר מבין גידולי הירקות וזאת הודות ליצוא לאירופה. על פי נתוני מועצת הצמחים, בשנת 2005 הסתכם היקף שיווק תפוחי האדמה ב- 515 אלף טון, מזה כ-220 אלף טון בשוק המקומי, כ-245 אלף טון יצוא וכ- 50 אלף טון הופנו לתעשייה. מבחינה כספית, ערך היצור בענף הסתכם ב- 800 מליון ₪, מזה כ- 420 מליון ₪ יצוא. בענף עוסקים כ-150 מגדלים אשר מגדלים את תפוחי האדמה על פני כ-160 אלף דונם. 
 
השי רובין, מנכ"ל מפעלי חבל מעון, יצרני תפוחי אדמה "דוד משה", מספר שבארץ גדלים כחמישים זנים שונים של תפוחי אדמה, שלכל אחד מהם תכונות שונות מבחינת התאמתו לשימושים השונים. יש תפוחי אדמה המומלצים למילוי ואפייה, אחרים לטיגון והכנת צ'יפסים, יש המתאימים לבישול ומרק וזנים מסוימים מתאימים להכנה במיקרוגל.
 
למי שמעונין בזן הטוב ביותר למדורה מומלץ לבחור בזנים המתאימים למילוי ואפייה. הם מצטיינים במרקם יבש יחסית ולכן טעמם יהיה המשובח ביותר. שמעון ורשבסקי, מנהל המו"פ של "דוד משה", ממליץ על שלושה זני תפוחי אדמה שמתאימים למדורות: מרבל – זן בעל גוון צהבהב שמקורו בגרמניה, מונדיאל – זן הולנדי בהיר מוארך מעט וויולדי – זן הולנדי בעל צורה אליפטית וקליפה בהירה.