לין לקראת יום הצרכן הבינלאומי בכנסת: עודף חקיקה צרכנית

נשיא איגוד לשכות המסחר טוען כי הגיעה העת לבלום את הפרת האיזון בין ההגנה על הצרכן לבין התנאים הבסיסיים של מסחר חופשי. "מגוחך להתייחס אל הצרכן כחסר דעת או כמי שאין לו שמץ של אחריות"


00:00 ,16.03.2008 מאת: מערכת פורט2פורט

נשיא איגוד לשכות המסחר טוען כי הגיעה העת לבלום את הפרת האיזון בין ההגנה על הצרכן לבין התנאים הבסיסיים של מסחר חופשי. "מגוחך להתייחס אל הצרכן כחסר דעת או כמי שאין לו שמץ של אחריות"
 
"ישראל מעניקה דרך החקיקה את אחת מרמות ההגנה הגבוהות בעולם בתחום הגנת הצרכן. בשלב זה יש לבלום את המגמה המסוכנת של עודף חקיקה צרכנית אשר בסופו של דבר תפר את האיזון הנכון שבין ההגנה על הצרכן לבין התנאים הבסיסיים של מסחר חופשי וחופש ההתקשרות". כך אמר הבוקר אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, לקראת יום הצרכן הבינלאומי שיצוין מחר בכנסת.
 
לין הוסיף כי מגוחך להתייחס אל הצרכן כחסר דעת לחלוטין או כמי שאין לו שמץ של אחריות. "הצרכן הישראלי אינו אידיוט. הפרת האיזון הנכון תהיה בסופו של יום לרעת התפתחות הכלכלה, תפגע קשות במסחר ותהיה לרועץ לצרכן עצמו."
 
לדבריו, "מובן כי ישנה הצדקה להגן על הצרכן על מנת להבטיח שיוציא את כספו על פי רצונו האמיתי ומבלי שייגרם לו עוול. יחד עם זאת, יש לעודד צרכנות נבונה ואחראית מבלי להטיל עול כבד מדי על העוסקים. גם במדינות אירופה מודגשת חשיבותן של זכויות הצרכן, אך בד בבד מאפשרת החקיקה שם לפעול על פי הנחיות ברורות וכלליות מבלי להטיל צרור של חובות פרטניות שלעיתים אף בלתי אפשריות ליישום. דוגמה טובה לכך הינה חובת סימון מחירים על גבי מוצר: רק בארץ קיימת חובה ספציפית וכמעט גורפת לסמן מחירים על גבי כל מוצר ומוצר."
 
כדוגמאות להגנה הניתנת כבר היום בחוק לצרכן הישראלי הזכיר לין אפשרות לבטל עסקה ולקבל החזר כספי במקרה של אי גילוי מדיניות השבת הטובין מצד העוסק, אפשרות ביטול עסקה ברכישת דירת נופש או במקרה של מכר מרחוק, וכן ביטול עסקה במקרה שהעוסק לא מגלה פרטים באשר לחלקי חילוף ומתן שירות למוצרים כגון: אופניים, עגלות ילדים, שעונים דיגיטליים, מכשירי טלפון ועוד.
 
לטענת לין, בנוסף לרשת הגנה רחבה זו נמשכות כיום יוזמות החקיקה, דוגמת מספר תיקונים לחוק הגנת הצרכן הנידונים בימים אלו בוועדות הכנסת, כך בין היתר, התקנות לביטול עסקה והחזר כספי, קנס על איחור טכנאי ועוד.
 
"גם אם הצעות החוק נועדו למטרה ראויה כשלעצמה, אין ספק כי קיימת התערבות יתרה במסחר החופשי. כך למשל, רק בקדנציה הנוכחית של הכנסת התקיימו עשרות דיונים ביוזמות/ הצעות חוק בתחום הצרכנות", הדגיש.