יצרנית צוללות מגרמניה תשקיעה 700 מיליון שקל בתעשייה הישראלית

ההשקעה במסגרת הסכם רכישת ארבע ספינות לחיל הים. תאגיד TKMS יבצע רכש גומלין בשווי של 50% מעסקת הספינות ותיבחן אפשרות לשת"פ במו"פ


10:39 ,12.05.2015 מאת: מערכת פורט2פורט

ישראל וגרמניה חתמו אתמול (ב') על הסכם לרכישת ארבע ספינות מגן לחיל הים הישראלי. כחלק מההסכם התחייבה החברה היצרנית של צוללות הדולפין, TKMS, על שיתוף פעולה תעשייתי עם משרד הכלכלה לרכש גומלין, הכוללת השקעה ישירה בתעשייה הישראלית בהיקף של כ-700 מיליון שקל.

 

טיסנקרופ (ThyssenKrupp) הינו תאגיד רב-תחומי, העוסק בייצור מתכת (40%) וחלקים לתעשיית הרכב, בהקמת מפעלים כימיים ושירותים הנדסיים, בתפעול מספנה ובפעילויות משנה נוספות. החברה מעסיקה כ-160 אלף עובדים מסביב לעולם, כ-60% מהם מחוץ לגרמניה. הכנסות החברה עמדו בשנת 2014 על כ-40 מיליארד אירו. החברה משקיעה כמיליארד אירו בשנה במחקר ובפיתוח, ממנו כמחצית על פרויקטים מחוץ לגרמניה.

 

בשנת 2006 חתמה ממשלת ישראל עם יצרנית הצוללות הגרמנית על הסכם לרכישת צוללות דולפין. בעקבות הסכם הרכישה, התחייבה TKMS לרכש גומלין של 40% משווי העסקה, בסך של כ-1.8 מיליארד שקל (רכש גומלין בהיקף כ-740 מיליון שקל). בדיקת הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי במשרד הכלכלה (רשפ"ת) העלתה כי עד כה, טרם מימשה החברה את חובה לרכש גומלין באופן מלא.

 

לאור האמור, דרשה הרשפ"ת במשרד הכלכלה כבר בשלבי המשא ומתן המוקדמים, לדון בהרחבה בחוב רכש הגומלין הנוכחי של החברה ובהיקף ההתחייבויות הנוספות אותן תיקח עליה במסגרת העסקה החדשה.

 

הרשפ"ת, בראשותה של הממונה על השקעות זרות ושיתוף פעולה תעשייתי במשרד הכלכלה, אל"מ (מיל.) זיוה איגר, שם לה למטרה להביא למימוש מלא של החוב הקיים, ליצירת מחויבות גדולה יותר של החברה לרכש בישראל ולהסטת חלק מההתחייבות להשקעות ישירות בתעשייה בישראל. זאת על מנת למקסם את הרווח לכלכת ישראל ולשוק העבודה המקומי. 

 

במסגרת המתווה עם החברה הושגו ההישגים הבאים: TKMS התחייבה לרכש גומלין בהיקף של כ-50% משווי העסקה החדשה -  כ-700 מיליון שקל, בהשוואה לרכש הגומלין בעסקה הקודמת שעמד על 40% בלבד; הרשפ"ת ו-TKMS יבחנו במשותף היתכנות להשקעה בשיתוף פעולה של מחקר ופיתוח, בהקמת מפעל יצור ובהמרת חלק מהמחויבות לרכש גומלין בהשקעות הון.

 

איגר: "משרד הכלכלה, בשיתוף ובגיבוי משרד הביטחון וחיל הים, הצליח להביא אל שולחן המשא ומתן מתווה שהופך רכש ביטחוני לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי. הרחבת פעילותה הכלכלית של TKMS בישראל הוא פריצת דרך בשיתוף הפעולה המסחרי, הכלכלי והמחקרי בין המדינות. אנו פועלים בהתאם למדיניות המשרד לעידוד מפעלים קטנים ובינוניים וחיזוק הפריפריה".

 

מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג: "ההוצאה הישראלית על ביטחון לאומי מכניסה כסף לתעשייה הישראלית. הנענו מהלך שהופך חוב תלוי ועומד להשקעה ישירה בתעשייה הישראלית על פי תוכנית מפורטת, בהתאם ללוחות זמנים מחייבים".