יורם בליזובסקי: השכר הממוצע בתעשייה גדל ריאלית ב-2.5% ברבע הראשון של השנה

השכר הממוצע בתעשייה גדל ריאלית ב-2.5% ברבע הראשון של השנה, לעומת התקופה המקבילה אשתקד והגיע ל-9,787 שקלים לחודש, (פי 3 לערך משכר המינימום). כך מסר יורם בליזובסקי, מנכ"ל התאחדות התעשיינים, בהסתמכו על ניתוח רבעוני של השכר בתעשייה שנערך ע"י אגף כלכלה בהתאחדו


00:00 ,21.06.2005 מאת: מערכת פורט2פורט

השכר הממוצע בתעשייה גדל ריאלית ב-2.5% ברבע הראשון של השנה, לעומת התקופה המקבילה אשתקד והגיע ל-9,787 שקלים לחודש, (פי 3 לערך משכר המינימום). כך מסר יורם בליזובסקי, מנכ"ל התאחדות התעשיינים, בהסתמכו על ניתוח רבעוני של השכר בתעשייה שנערך ע"י אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים.
 
יצויין, כי בשני הרבעונים הקודמים (רבע שלישי של 2004 ורבע רביעי של 2004), נרשמה עלייה ריאלית מתונה בשכר בתעשייה - 0.3% עד 0.7%.
 
בליזובסקי גילה, כי מפעלי תעשייה רבים נעזרים בסקר השכר הגדול בתעשייה אשר יוצא לדרך בימים אלו ונערך אחת לשנה ע"י חברת פילת – יעוץ ניהולי, בשיתוף התאחדות התעשיינים, בבואם לדון על מדיניות השכר וקביעת שיעור ההעלאה (אם בכלל) לעובדיהם. שכן, הסקר מקנה למנהל מידע מפורט, עדכני ומקיף על רמות השכר והתשלומים הנילווים של יותר מ-120 תפקידים בתעשייה, בהשוואה לממוצע התעשייה, הענף, האזור וקבוצת הגודל אליו משתייך המפעל.
 
בליזובסקי מציין, כי השכר הגבוה ביותר הוא בענף הכרייה והחציבה – 19,202 שקלים לחודש בממוצע, (גדל ריאלית ב-9.5%), והשכר הנמוך ביותר הוא בענף העור – 5,017 שקלים לחודש, (גדל ריאלית ב-2.6%), (פי פעם וחצי לערך גבוה יותר משכר המינימום).
 
מנכ"ל התאחדות התעשיינים מדגיש, כי את  העלייה בשכר ברבע הראשון של 2005, ניתן ליחס לגורמים הבאים: עדכוני השכר בעקבות החזרה למסלול של צמיחה; קליטת העובדים המהירה בקבוצת ענפי הטכנולוגיה העילית המאופיינת ברמות שכר גבוהות ביחס לממוצע התעשייה. דבר שמשך כלפי מעלה את השכר הממוצע
 
בתעשייה; עלייה של כ- 2.5% בפריון העבודה בתעשייה, המשפיעה על שכר העבודה;   והעלייה בשעות העבודה למועסק ברבע הראשון של השנה, (עליה של 8.1%) - יותר תשלומים בגין שעות נוספות ומשמרות.
 
בליזובסקי מוסיף, כי מניתוח  השכר בתעשייה על פי קבוצות הענפים מתברר, כי ברבע הראשון של השנה עלה ריאלית השכר הממוצע בהייטק (ענפי הטכנולוגיה העילית – כלי הובלה, ציוד לבקרה ורפואי, רכיבים אלקטרוניים, ציוד תקשורת אלקטרוני) ב-2% לעומת הרבע הראשון של 2004 והגיע ל-15,676 שקלים לחודש בממוצע. עלייה זו חלה לאחר שני רבעונים רצופים בהם חלה נסיגה בשכר הממוצע בהייטק. העלייה בשכר אפיינה את מרבית ענפי הקבוצה, למעט ענף ציוד התקשורת האלקטרוני, אשר רשם ירידה מתונה (0.5%-); עלייה ריאלית משמעותית נרשמה בשכר הממוצע בענף כלי ההובלה (עלייה של 4.5%), לצד עלייה בשכר בענפי הציוד לפיקוח, בקרה ורפואי והרכיבים האלקטרוניים (1% עד 2.5%).
 
בליזובסקי  מוסיף, כי בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת עילית (כימיה ונפט, מנועים וציוד חשמלי, מכונות וציוד), נרשמה עלייה ריאלית חדה של 3.7% בשכר הממוצע ברבע הראשון של השנה, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, והגיע ל-10,978 שקלים לחודש. זאת לאחר עלייה ריאלית מתונה של 1.5% ברבע האחרון של 2004 וגידול של 3.6% ברבע השלישי אשתקד. עליות השכר אפיינו את כל ענפי הקבוצה - עלייה ריאלית חדה נרשמה בשכר הממוצע בענפי הכימיה והנפט והציוד החשמלי, (3.5% עד 5%) לצד עלייה של 1% בשכר הממוצע בענף המכונות והציוד.
 
עוד מתברר מניתוח השכר של התאחדות התעשיינים כי בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת מסורתית (כרייה וחציבה, מתכת, גומי ופלסטיק, מינרלים אל-מתכתיים), נרשמה עלייה ריאלית מתונה של 1%, בשכר החודשי הממוצע ברבע הראשון של השנה, לעומת התקופה המקבילה אשתקד והגיע ל-8,055 שקלים לחודש. זאת לאחר עלייה ריאלית של 1.5% ברבע השלישי ושל 0.9% ברבע האחרון אשתקד. שונות אפיינה את התפתחות השכר בענפי הקבוצה. עלייה של 2% נרשמה בשכר בענף המתכת; עליה של 9.5%, כאמור, בענף הכרייה והחציבה, לעומת נסיגה ריאלית של 1.5% - 2.5%, בשכר בענפי המינרלים האל מתכתיים, הגומי והפלסטיק.
 
כן מתברר, כי  בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המסורתית (טקסטיל והלבשה, נעליים ועור, דפוס והוצאה לאור, נייר ומוצריו, מזון, עץ וריהוט) נרשמה עלייה ריאלית מתונה של 0.8% בשכר בממוצע  ברבע הראשון של השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד. והגיע ל-6,769 שקלים לחודש. זאת לאחר עלייה של 1.8% ברבע השלישי אשתקד ושל 1.3% ברבע האחרון אשתקד. העלייה בשכר אפיינה את מרבית ענפי הקבוצה, למעט ענף העץ והריהוט שרשם ירידה של 2.5% בשכר וענף המזון, בו נרשמה יציבות בשכר הממוצע. מנגד, נרשמו עליות של (2% - 3%) בשכר בענפי הטקסטיל וההלבשה, העור וההנעלה, הנייר, הדפוס וההוצאה לאור.