טירן בין הזוכים במענק עבור פתרונות טכנולוגים לאתגרים בתחום הבריאות

המענק ניתן לאחרונה על ידי המדען הראשי במשרד הכלכלה וסוכנות הסיוע של משרד החוץ. קבוצת טירן זכתה במענק עבור פיתוח ביו-טכנולוגיה ליצירת אוכלוסיות כל-זכריות של סרטן הנהרות האפריקאי


11:22 ,21.01.2015 מאת: מערכת פורט2פורט

קבוצת טירן היתה בין מקבלי המענקים שחילקו לאחרונה המדען הראשי במשרד הכלכלה וסוכנות הסיוע של משרד החוץ לחברות העוסקות בפיתוח פתרונות טכנולוגיים לאתגרים בתחום הבריאות הגלובלית וביטחון המזון במדינות מתפתחות.

 

המענקים, בסך 500 אלף שקל, חולקו בעקבות הצטרפות ישראל ליוזמת Grand Challenges העולמית (תוכנית אתגר), המעודדת פיתוח פתרונות טכנולוגיים או חברתיים חדשניים בתחומי בריאות עולמית וביטחון מזון.

 

התוכנית הינה חלק מיוזמה בינלאומית הפועלת במדינות כגון ארצות הברית, קנדה, הודו, ברזיל ואחרות,  ששמה לה למטרה לעודד פתרונות חדשניים עבור אתגרי בריאות וביטחון מזון גלובליים.

 

המיזם של טירן הוא פיתוח ביו-טכנולוגיה ליצירת אוכלוסיות כל-זכריות של סרטן (PRAWN - שרימפ) הנהרות האפריקאי לחקלאות מים ובריאות הציבור בניגריה. סרטן הנהרות האפריקאי הוא הגדול מסוגו ביבשת וניצוד על ידי המקומיים כפריט מזון מבוקש ויקר ערך. הסרטן נפוץ בנהרות, ואגמים לאורך חופיה המערביים של היבשת.

 

מדובר על יישום ביוטכנולוגיה מוכחת להיפוך זוויג, המיושמת על ידי קבוצת טירן וממוסחרת במזרח הרחוק. ביו-טכנולוגיה זו, שפותחה על ידי פרופ' אמיר שגיא באוניברסיטת בן גוריון, מאפשרת ייצור אוכלוסיות כל-זכריות של סרטן מהמין האסיאתי.

 

אוכלוסייה כל-זכרית מעלה את הכנסות המגדלים בעשרות אחוזים, מכיוון שהזכר גדול משמעותית מהנקבה ויכול להגיע לגדלים של 100 גרם לחיה ואף יותר, לעומת 40 גרם בלבד של הנקבה.

 

בנוסף לפן החקלאי, קיים שימוש חשוב בסרטנים כמדבירים ביולוגיים של חלזונות מים מתוקים, פונדקאים של טפיל הבילהרציה, מחלה שנפוצה בעיקר באפריקה (מעל 240 מיליון חולים, מתוכם 20 מיליון בניגריה). הסרטן הזכרי יוכל לשמש כמדביר חלזונות יעיל במיוחד, המתאים לניסויי מיגור המחלה באפריקה.

 

המחקר של אוניברסיטת בן גוריון נערך בראשות  פרופ' אמיר שגיא ועמית סויה אלקלעי.

 

פיתוח הטכנולוגיה זיכה את פרופ' שגיא בפרס בינלאומי לחדשנות בחקלאות מים בפריז ובפרס לנדאו לחדשנות לשנת 2014 בתחום החקלאות.