הוא הוסיף, כי 10 חברות הנלוות לענף מוצרי הבניה, פשטו את הרגל בשנתיים האחרונות, חברות אחרות מצויות תחת כונס נכסים ומפעילים זמניים, כמו כן ישנן חברות רבות בתעשיות הבניה הסובלות ממצוקת אשראי וגורמות לחובות אבודים לספקים.
נשיא התאחדות התעשיינים הדגיש, כי ענף המחצבות עומד בפני סגירה. מחד, הדרישה למוצרי מחצבה יורדת והולכת, בעקבות הנסיגה בפעילות ענף הבנייה ועיכוב פרוייקטים בתחום התשתיות ומאידך גיסא, קיים חוסר טיפול להסדרת הבעייה של תעשיית המחצבות הותיקות לטווח הארוך.
טירה ציין, כי כל הכשרות העובדים בענף תעשיות הבניה הופסקו כליל ומזה 5 שנים לא בוצעו השקעות בחידוש ציוד ההולך ומתכלה. חברות אם חיצוניות עצרו כל השקעה בביסוס תעשיות הבניה בישראל, כאשר חלק מהחברות הזרות אף מכרו את נכסיהן לאחרים.
יו"ר לשכת התאום של הארגונים הכלכליים הוסיף ואמר, כי בתעשיות הבניה שוררת כיום אווירת נכאים, אוירה של חוסר ביטחון במקום העבודה, תוך קיצוצי שכר. עולים חדשים שרכשו ב-10 השנים האחרונות מקצוע בתעשיות הבניה החלו לעזוב עם משפחותיהם את הארץ.
כדי להציל את הענף, טוען טירה, על הממשלה לנקוט לאלתר בפעולות הבאות:
- מתן תוספת של 4 מיליארד ש"ח עוד השנה, לתשתיות לאומיות.
- למנות חשב כללי שמבין ואוהד את רעיון ה- T.O.B וה-I.F.P ובכך לעודד הקמת תשתיות בישראל.
- העברת כספים מעוכבים לרשויות המקומיות, למע"צ ולמשהב"ט אשר צמצמו את פעילותם.
- לפתור מיידית את בעיית תעשיית המחצבות הותיקות והתעשיות הנילוות להן.
- חזרה לתוכנית השר שרנסקי אשר נתנה תמריצים לזוגות צעירים, חיילים משוחררים ועולים חדשים לקחת משכנתאות ע"י הורדת הריבית או תמריצי מקום.
- מתן מענה לכוח-אדם באתרי הבניה ומציאת הנוסחה הפיננסית במתן הטבות מיסוי שיאפשרו למעסיקים לקלוט ישראלים או להגדיל מכסות אישורים לעובדים זרים.
- תיקון השיטה של המכרזים, הגורמת היום לזוכי המכרזים לקחת עבודות במחירי הפסד – דבר הגורם נזקים לזוכים ולספקי החומרים.
- לשקול מחדש את חוק החייבים, תוך טיפול במוסר התשלומים. זאת בשל האנרכיה הקיימת בכל מוסר התשלומים במדינה. באם יישומו פעולות אלו, יוגברו הביקושים, תחל צמיחה בענף, תוך קליטתם של מאות עובדים.
יצויין כי תעשיות הבניה כוללות כ-400 מפעלים בתחום המחצבות, מפעלי בטון, שיש, ברזל לבניה, אלומיניום, עץ לבניה, זכוכית, מפעלי תשתית ועוד. בענף תעשיות הבניה מועסקים כ-20 אלף עובדים באופן ישיר ועקיף.