טירה: ממשלת ישראל חייבת למצוא לאלתר פתרון ל- 18 אזורי תעשייה שבקו החיכוך כדי לפצותם

טירה: ממשלת ישראל חייבת למצוא לאלתר פתרון ל- 18 אזורי תעשייה שבקו החיכוך כדי לפצותם; מציע - להכניסם לקריטריונים של אזורי קו העימות, לסייע בכיסוי ביטוחי רכוש ונזקי טרור ולשפר את תנאי הקרן להון חוזר בערבות המדינה


00:00 ,30.09.2002 מאת: מערכת פורט2פורט
טירה: ממשלת ישראל חייבת למצוא לאלתר פתרון ל- 18 אזורי תעשייה שבקו החיכוך כדי לפצותם; מציע - להכניסם לקריטריונים של אזורי קו העימות, לסייע בכיסוי ביטוחי רכוש ונזקי טרור ולשפר את תנאי הקרן להון חוזר בערבות המדינה; תחשיב כלכלני התאחדות התעשיינים: התעשייה הפסידה מכירות של כ- 2.8 מיליארד ש"ח מאז פרוץ האינתיפאדה.

במלאת שנתיים לאינתיפאדה, קורא עודד טירה, נשיא התאחדות התעשיינים לממשלה למצוא ,סוף סוף, פתרון שיתן פיצוי למאות מפעלים המצויים ב- 18 אזורי תעשייה שבקו העימות ואשר נפגעו בשל האירועים הביטחוניים. בין השאר מדובר באזורים עטרות; ארז; ניצני שלום - טול-כרם; תל-מרים; מעלה אדומים; גוש עציון; קרית-ארבע; ברקן; אריאל; אזורי תעשייה בנימין; אלקנה; מעלה אפרים; קרני שומרון - עמנואל; שחק - פארק תעשיות צפון השומרון; בראון - קדומים; עמק שילה - מטה בנימין; נווה דקלים; מעבר קרני ועוד.

נשיא התאחדות התעשיינים קורא לשר האוצר להשתמש בסמכותו , ולהרחיב בצו את אזורי התעשייה הנמצאים באזורי החיכוך ולהכניסם תחת "המטריה" של קו העימות, על כל המשתמע מכך. מה שיאפשר למפעלים אלו לקבל סיוע מקרן פיצויים ומס רכוש גם עבור נזקים עקיפים שנוצרו להם, בעקבות המצב הביטחוני.

עד להרחבת הצו, מציע טירה להקים לאלתר צוות בו ישתתפו נציגי משרד האוצר, ממשרד התמ"ס ונציגי התאחדות התעשיינים על מנת להגדיר את המנגנון ואופן הפיצוי למפעלים, כפי שנעשה בעבר עבור יישובי קו העימות.

מתחשיב שערכו כלכלני התאחדות התעשיינים מתברר התעשייה הפסידה מכירות בהיקף של כ- 2.8 מיליארד ש"ח מאז פרוץ האינתיפאדה בסוף ספטמבר 2000 ועד היום. בתוך כך , תעשיית המזון הפסידה מכירות לרשות הפלשתינאית בהיקף של כ- 660 מליוני ש"ח בשנתיים האחרונות ; תעשיית המתכת הפסידה מכירות בהיקף של כ- 400 מליוני ש"ח; תעשיות המלט, הבנייה,הנייר, הקמח והפלסטיקה הפסידו עד היום מכירות לרשות בהיקף של כ – 70 מליוני ש"ח; במכירות כימיקלים ומוצרים כימיים נרשם בשנתיים האחרונות הפסד מכירות של כ- 260 מיליוני ש"ח לרשות הפלשתינאית. כן נרשם הפסד מכירות לרשות הפלשתינאית בענפים תעשייתיים אחרים.

כלכלני התאחדות התעשיינים מציינים, כי מדובר למעשה בירידה של כ60%- בממוצע במכירות התעשייה הישראלית לרשות הפלשתינאית, הן בשל המצב הביטחוני, הן כתוצאה מהחרמת סחורות מישראל והן בשל אי תשלום כספים עבור סחורות שסופקו להם ע"י החברות.

כן קורא נשיא התאחדות התעשיינים למפקח על הביטוח באוצר, לזרז מציאת פתרון לכשל השוק בתחום ביטוחי הרכוש וביטוח נזקי טרור, כשל שיבוא לידי ביטוי בהעלאות תעריפים מתוכננות של עשרות אחוזים .מדובר בפיתרון באמצעות חברת הביטוח הממשלתית, או בכל אמצעי אחר, שיאפשר למפעלים אלו כיסוי ביטוחי.

נשיא התאחדות התעשיינים מציין, כי אחת הבעיות הקשות ביותר איתה מתמודדים המפעלים שבקו התפר הינה העדר אשראי בנקאי. מפעלי התעשייה מתקשים בקבלת אשראי בנקאי ואף נדרשים לעיתים מזומנות להחזר אשראי קיים. זאת בשל העובדה שערך הבטחונות (הנכסים) עבור הבנקים ירד לערכים נמוכים מאוד. כדי למצוא פתרון לכך קוראת התאחדות התעשיינים לאוצר לקבוע קריטריונים מקלים בקרן הון חוזר בערבות מדינה, שיסייעו למפעלי התעשייה באזורים אלו, כפי שניתן בעבר למפעלים באזורי קו העימות.

טירה קורא לממשלה לתת למפעלים אלו הקלות בתחום הארנונה כפי שניתנו לבתי המלון.

נשיא התאחדות התעשיינים מציין, כי מפעלי התעשייה חשופים להפסדי ערך הנכסים, בשל הקשיים שחברות הביטוח מערימות על החברות בבואן לחדש את פוליסת ביטוח הרכוש. יצויין, כי חברות הביטוח אינן מוכנות לחדש בצורה גורפת פוליסות ביטוח רכוש של מפעלים קטנים ובינוניים המצויים באזורי החיכוך.

טירה מדגיש, כי הדבר החמור ביותר הוא אי נכונותן של חברות הביטוח לחדש את פוליסות הביטוח בגין נזקי טרור. מצב החושף את המפעלים לכל נזק עקיף.

כלכלני התאחדות התעשיינים מציינים, כי בשל אי הגדרת המפעלים באזורי החיכוך - כישובים באזורי ספר, אין גם כל פיצוי לכל נזק עקיף, במסגרת מס רכוש וקרן פיצויים.

התאחדות התעשיינים מציינת, כי חברות הביטוח מקשות על מפעלי תעשייה באזורי החיכוך לחדש פוליסות ביטוח רכוש ואובדן תוצאתי למיניהן, בהן ביטוח שריפה ופריצה, וביטוח בגין נזק בזדון. במקרים בהם מדובר על מפעלי תעשייה גדולים, מסכימות לעתים חברות הביטוח לחדש פוליסות ביטוח, אולם בפרמיות גבוהות בכ- 20%- 15% מגובה הפרמיות בפוליסות לנכסים דומים באזורים אחרים. דבר המייקר את העלויות למפעלים.