ועדת הכלכלה של הכנסת בראשות ח"כ אבישי ברוורמן המשיכה אתמול (ב') להכין לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית לתיקון חוק הגז, העוסק בנושאי בטיחות ורישוי. ההצעה נועדה לטפל בפיקוח ובאכיפה על חברות הגז במטרה למנוע אסונות.
בפתיחת הישיבה הזכיר ברוורמן כי הצעת החוק נוגעת גם בתחומים של הגז הטבעי. לדבריו, כבר לפני ארבעה חודשים הוא דרש לטפל בבירוקרטיה שמונעת חיבור גז טבעי למפעלי התעשייה בישראל. מהדיון עלה, כי למרות שכבר ב-2009 התגלה גז טבעי מול חופי ישראל, חלפו למעלה מחמש שנים ורק מפעלים בודדים נהנים מכך. עוד התברר, כי מפעל נגב טקסטיל בשדרות לא היה נסגר אם היה מקבל אספקת גז טבעי, ובכך מוזיל את עלויות הייצור.
ברוורמן הבהיר, כי הוא תובע את התערבות שרי התחבורה והתשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, בכדי לטפל בתעשייה הקורסת ולפרק את הבירוקרטיה שעוצרת את התפתחות התעשייה.
מנכ"ל פניציה, ערן חיימוביץ, הגדיר את פעולת רשות הגז בכל נושא החיבור לגז הטבעי במילים קשות, ואמר כי היא בגדר הזנב שמקשקש בכלב: "לא ייתכן שגוף אחד יאשר כל דבר במדינה. אנחנו במצב שלחבר מפעל לגז טבעי לוקח שנים. ב-2009 התגלה הגז הטבעי, אבל עד היום, מחדדה צפונה, רק שלושה מפעלים חוברו לגז טבעי - נייר חדרה, בתי הזיקוק, חברת החשמל, ובעוד שלושה חודשים יחובר גם פניציה. גם עד 2018 אף אחד לא יהיה מחובר".
המהנדס הראשי של דור גז בוריס סגלין אמר כי מקור הבעיה בחוק הגז מ-2002, שקבע כי רשות הגז אחרית גם על הגז הטבעי ואפילו על השומר במפעל שמשתמש בגז.
מנכ"ל חברת נגב גז טבעי משה שפיצר אמר כי מתוך עשרה מפעלים שחוברו לגז הטבעי בדרום, ארבעה כלל לא צורכים גז: "זה מצב בלתי אפשרי, שמפעל כמו טבע מחובר לגז מאוגוסט 2013 ועדיין לא מסוגל לצרוך, כמו גם רעפי קוניאל בירוחם. מפעל נגב טקסטיל בירוחם לא היה נסגר אם היה מקבל גז טבעי חצי שנה קודם".
בתגובה אמר ברוורמן כי זו בעיית המשילות הישראלית, שכל שר עובד לבד ובסוף ישראל נמצאת בתחתית המדינות המפותחות עם שכר נמוך ופריון נמוך: "בעיית המשילות היא חוסר היכולת לפתח את התעשייה בישראל ולא גיוס של גדוד וחצי גלאט כושר, פחות או יותר".
ברוורמן הודיע כי יקים ועדת משנה בראשותו, שתכנס את כל הנוגעים בדבר ותפעל להסיר את החסמים שמונעים מהתעשייה להתחבר לגז הטבעי ולהפוך את הגז הטבעי לגז נגיש.
בנוסף, בישיבה המשיכה הוועדה לדון בסעיפי ההצעה לתיקון חוק הגז ואישרה מספר סעיפים, בהם סעיף שיחייב את שר התשתיות לקבוע בתקנות אמות מידה, שיגדירו את הרמה, הטיב והאיכות של השירותים שספקיות הגז נותנות לציבור. עוד נקבע, כי השר יקבע את התקנות בהתייעצות עם הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן. לפי דרישת ברוורמן התקנות יובאו לאישור ועדת הכלכלה.