חודשה הצמיחה ביצוא התעשייתי

היצוא התעשייתי בחודשים ספטמבר-אוקטובר צמח ב-5% והרמה החודשית הממוצעת של היצוא עמדה על 3.9 מיליארד דולר. זאת למרות פיטורי 600 עובדים


14:49 ,10.12.2014 מאת: מערכת פורט2פורט

היצוא צמח בכ-5% בחודשים ספטמבר-אוקטובר, לעומת החודשיים שקדמו להם, יולי-אוגוסט, לאחר נסיגה מצטברת ביצוא של כ-3% מאז תחילת השנה.

 

הרמה החודשית הממוצעת של היצוא בחודשים ספטמבר-אוקטובר עמדה על כ-3.9 מיליארד דולר, הגבוהה בכ-175 מיליון דולר בהשוואה לרמה החודשית הממוצעת בחודשים יולי–אוגוסט. כך עולה מניתוח שערך האגף למחקר כלכלי בהתאחדות התעשיינים.

 

הצמיחה ביצוא התעשייתי בתקופה הנסקרת משקפת עלייה ביצוא בקרב כל קבוצות ענפי התעשייה, מלבד בענף הכרייה והחציבה, אשר רשם נסיגה ריאלית של כ-4%. כמו כן נרשמה התכווצות משמעותית ביצוא ענף מוצרי הנפט - ירידה דרסטית של 54% בחודשים ספטמבר-אוקטובר לעומת החודשיים שקדמו להם.

 

במקביל נרשמה ברבעון השלישי של 2014 עלייה בתוצר התעשייתי - צמיחה של כ-2.9% לעומת הרבעון הקודם, לאחר נסיגה של כ-4.5% ברבעון השני של השנה. הצמיחה בתקופה הנסקרת משקפת עלייה במכירות ליצוא, אשר קוזזה בחלקה עקב נסיגה קלה במכירות לשוק המקומי.

 

נשיא התאחדות התעשיינים צביקה אורן: "הודות למספר צעדים משמעותיים שביצע בנק ישראל, לצד התחזקות הדולר בעולם, פוחת השקל בחושים החולפים. הודות לכך, כפי שחזינו, חודשה בהתאמה גם העלייה ביצוא, לאחר חודשים ארוכים של ירידה מתמדת. על מנת להמשיך מגמה חיובית זו, על הממשלה לפעול במקביל לחיזוק מחוללי צמיחה במשק - בהם תמיכה מוגברת בכלים לעידוד היצוא, מתן מענה למחסור בעובדים מקצועיים באמצעות חינוך מקצועי, חיבור המפעלים לגז הטבעי ופיתוח תעשיית גז טבעי בישראל, ועוד".

 

למרות ההתאוששות, ברבעון השלישי של השנה פוטרו 600 עובדים (נטו) ממפעלים ברחבי הארץ. מתחילת שנת 2014, פוטרו קרוב ל-1,100 עובדים ממפעלים, שהם כ-0.3% מסך המועסקים בתעשייה.

 

פיטורי העובדים ברבעון השלישי באו לידי ביטוי במרבית ענפי התעשייה, כאשר בלטה לשלילה ירידה חדה במצבת העובדים בענף מוצרי המתכת, כאשר כ-560 איש פוטרו מענף זה בלבד (ירידה של 1.2% במצבת העובדים הענפית ברבעון בודד).

 

במקביל, פיטורי עובדים בקצב מהיר נרשמו גם בענף הרכיבים האלקטרוניים (2.1%-, כ-400 איש), הטקסטיל והלבשה (1.4%-, כ-150 איש), לצד פיטוריהם של כ-100 איש במצבת העובדים בענפי הכימיה והנפט, הגומי והפלסטיק, כלי ההובלה והתחבורה והמזון משקאות וטבק (ירידה של בין 0.2% ל- 0.6% במצבת העובדים בענפים אלו).

 

פיטורים אלו, מותנו בחלקם הודות לקליטתם של כ-440 עובדים בענפי הציוד העץ והריהוט (עלייה של 2.6% במצבת העובדים בענף). במקביל, קליטת עובדים נרשמה גם בענפי הציוד החשמלי  והמינרלים האל-מתכתיים (עלייה של 1.8% ו-1.5% במצבת העובדים, בהתאמה).

 

ונקודה לעידוד: בתקופה הנסקרת נבלמה מגמת פיטורי העובדים מענף הציוד האלקטרוני לצריכה ותקשורת לראשונה זה שלוש שנים: מצבת העובדים בענף עלתה ב-0.2%, דהיינו קליטה מתונה של כ-30 עובדים נטו, זאת לאחר ירידה מצטברת רצופה של כ-11% מאז הרבעון השלישי של 2011, שמשמעותה פיטורים של למעלה מ-1,800 איש.