הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה אתמול להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.75%. הוועדה ציינה כי ״מדינת ישראל מצויה בשבוע השמיני למלחמת ׳חרבות ברזל׳. למלחמה השלכות כלכליות משמעותיות, הן על הפעילות הריאלית והן על השווקים הפיננסיים. האינדיקטורים לפעילות הכלכלית במלחמה מצביעים על התכווצות בפעילות העסקית של המשק תוך התאוששות הדרגתית לאחרונה״.
נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד״ר רון תומר מסר כי הוא ״מצר על החלטת בנק ישראל שלא להוריד את הריבית״.
לדברי נשיא ההתאחדות ״המצב הבטחוני ממתן את המשק ולאור המצב הכלכלי קשה שנוצר בעקבות המלחמה, לצד ריבוי היוצאים לחל״ת, עסקים ומשקי בית רבים מתקשים להישאר עם הראש מעל המים. לכן אין כרגע צורך להשתמש בכלי הריבית כממתן נוסף וכמוריד אינפלציה.
יש לציין בנוסף כי כבר בחודשים שלפני המלחמה, הספקנו לראות ירידה בקצב האינפלציה בישראל, וכבר נוצרו אז התנאים להורדת הריבית. גם עכשיו, חודש וחצי אחרי פרוץ המלחמה, התחזיות של גופים כלכליים שונים, בהם בנק ישראל, מצביעות על כך שהמחירים ירדו כבר ב-2024 אל מתחת ליעד יציבות המחירים של בנק ישראל (1-3%).כמו כן, בתנאים הנוכחיים, לצד מדיניות השהיית העלאות הריבית בעולם, ריבית גבוהה בישראל אינה הכרחית כדי להילחם בפיחות השקל שגם ככה יוסף בחדות בשבועות האחרונים״.
יו״ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, מסר בתגובה להחלטת בנק ישראל כי ״על אף שנוצרו התנאים להורדת הריבית: התמתנות האינפלציה והאטת המשק, תוך חולשה בולטת בצריכה הפרטית בשל המלחמה, בחר נגיד בנק ישראל להותיר את הריבית כפי שהיא״.
עוד ציין אמיתי, ״נתונים אלו, בשילוב התחזקות השקל, יצרו את התנאים להורדת הריבית, באופן אשר יקל על התאוששות המשק. עד כה, בנק ישראל ניהל בחכמה את המדיניות המוניטרית, תוך ניהול סיכונים נכון. כעת - נכון להפוך את תהליכי הבלימה לתנאים למחזור הצמיחה הבא״.
אמיתי התייחס גם למדיניות הממשלה באשר לסיוע לעסקים ואמר כי ״פעלנו מהר לתת פתרונות וסיוע עבור מרבית העסקים במשק לחודשים אוקטובר-נובמבר, ככל שהמצב נמשך עלינו להתכנס בשנית עם הממשלה על מנת לגבש צעדים משלימים נוספים, הורדת הריבית עשויה מאד להועיל בעת הזו״.