התעשיינים: נרשם זינוק חד של כ-24% במחירי הגפ"מ לתעשייה

קוראים להחזיר את הפיקוח על מחירי הגפ"מ בשער בתי הזיקוק. מדובר בתוספת עלות שנתית של כ-110 מיליוני שקלים


00:00 ,16.06.2008 מאת: מערכת פורט2פורט

קוראים להחזיר את הפיקוח על מחירי הגפ"מ בשער בתי הזיקוק. מדובר בתוספת עלות שנתית של כ-110 מיליוני שקלים
 
יש להחזיר את הפיקוח על מחירי הגפ"מ (גז פחמימני מעובה) בשער בתי הזיקוק, עד ליצירת תנאים שיאפשרו תחרות במשק הגפ"מ ועד לכניסה משמעותית של הגז הטבעי למשק. כך טוען משה כהן, יו"ר ועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל יהודה רשתות.
 
משה כהן טוען כי נכון לחודש יוני, הרי שמאז הסרת הפיקוח על מחירי הגפ"מ בתחילת אוקטובר 2007, נרשם זינוק חד של כ-24% במחירי הגפ"מ לצרכנים התעשייתיים, שמשמעותו תוספת עלות שנתית של כ-110 מיליוני שקלים למפעלים. כהן מעריך שכ-40% מהעלייה במחיר נובעת כתוצאה מהסרת הפיקוח על המחיר, והיתרה – כתוצאה מהעלייה במחירי הדלקים בעולם.
 
הסרת הפיקוח לבדה מגדילה את הוצאות התעשייה על הגפ"מ ביותר מ-47 מיליוני שקלים בשנה.
 
כהן מסביר כי התנאים השוררים כיום במשק הגפ"מ אינם מאפשרים את הסרת הפיקוח בשלב זה. כהן מנמק זאת בכך שההיצע לא מספק את הכמות הדרושה, שכן יכולת הייצור בבתי הזיקוק מוגבלת, ואף קיים חשש שהיא תצטמצם בעתיד על רקע הצו הקובע שיש להקטין את שיעור האולפינים בגפ"מ עד לשיעור של 20% החל מיולי 2008. כמו כן קיים מחסור באתרי אחסנת גפ"מ, ותשתיות קליטת הגפ"מ באשקלון וחיפה אינן מאפשרות יבוא בהיקפים משמעותיים.
 
כהן מציין במכתבו, כי במקביל להיצע המצומצם, הביקוש לגפ"מ הולך וגדל בהתמדה, ובשנים 2002 – 2007 חל גידול של 28% בצריכת הגפ"מ במגזרים השונים במשק.
 
בנוסף, קיים מחסור במוצרים תחליפיים כאשר הגז הטבעי שעשוי לשמש תחלופה לגפ"מ, טרם נכנס לשימוש בתעשייה.
 
יו"ר ועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים מציין במכתבו, כי מפעלי התעשייה בישראל (ללא הפטרוכימיה) צורכים כ-140,000 טון גפ"מ בשנה. עליית מחירי הגפ"מ ויתר הדלקים, פוגעת בכושר התחרות של התעשייה הישראלית בצורה משמעותית יותר מאשר במשקים אחרים. זאת, בעקבות העובדה שבמדינות רבות בעולם, בניגוד לישראל, קיימת אלטרנטיבת הגז הטבעי, שהינו זול יותר ומחירו עלה בשיעורים מתונים יותר.