התעשיינים: כרבע מהתרופות שמקבלים בע"ח בישראל - מזויפות

קוראים למשרדי הבריאות, החקלאות והתמ"ת להגביר את האכיפה והפיקוח בשוק הווטרינריה וכן להחמיר בעונשים על פשיעה פרמצבטית. טוענים כי הנזק הכספי למשק מגיע ל-150 עד 200 מיליון שקל בשנה


00:00 ,18.09.2007 מאת: מערכת פורט2פורט

קוראים למשרדי הבריאות, החקלאות והתמ"ת להגביר את האכיפה והפיקוח בשוק הווטרינריה וכן להחמיר בעונשים על פשיעה פרמצבטית. טוענים כי הנזק הכספי למשק מגיע ל-150 עד 200 מיליון שקל בשנה
 
כ-20%-25% מהתרופות הווטרינריות המיועדות לבעלי חיים והנמצאות בשימוש בישראל הן תרופות פיראטיות ומזויפות שלא נרשמו כחוק על ידי הרשויות המוסמכות ועלולות לסכן גם חיי בני אדם הנחשפים למוצרי מזון מן החי, המטופל בתרופות אלה. כך טוען קובי לוסטגרטן, יו"ר ענף הווטרינריה בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל אביק מעבדות ביולוגיות טבע בע"מ. מדובר למעשה ביותר מחצי מיליון מנות טיפול  מזויפות בהיקף כספי של כ-50 מיליון שקלים.
 
במכתב ששלח למנהל היחידה לפשיעה פרמצבטית במשרד הבריאות, מיקי אריאלי, טוען לוסטגרטן כי מדובר בתרופות שחלקן מזויפות לגמרי וחלקן האחר עורבב עם חומרים שונים או נמהל עם חומרים שלא אושרו על ידי משרד הבריאות והשירותים הווטרינריים.
 
כן מדובר בתרופות שיוצרו בישראל, נגנבו מהחברות המייצרות, הוברחו לשטחי הרשות הפלשתינאית ולבסוף חזרו לישראל לאחר שפג תוקפן או שנשמרו בתנאים בלתי נאותים. מדובר בהעתקת קופסאות והכנסת תרופות מזויפות וכן מדובר במוצרים המוברחים לישראל שיוצרו בייצור מחתרתי במעבדות ביתיות או במקומות פירטיים אחרים. כן מדובר בייצור עצמי של רוקחים ישראלים מבלי שהתרופות עברו אישור של הגורמים המוסמכים לכך, שאינו עומד בתקנות הרוקחים. כמו כן מתגברת התופעה של גופים אופורטוניסטים המשווקים תרופות (גם רשומות) ללא אישורים מתאימים מטעם הרשויות.
 
לוסטגרטן הדגיש כי הנזק הכספי למשק כתוצאה מתופעות כאלה מגיע ל-150-200 מיליון שקלים לשנה,  כאשר הנזק הישיר לענף הווטרינריה נאמד בכ-50 מיליון שקלים בשנה.
 
לוסטגרטן מסביר כי כאשר בעלי החיים מקבליםתרופות לא יעילות,מזויפות, לא תקינות או ללא אישור (מרשם) רופא,תוך שימוש לעיתים בחומרים מסרטנים, קיימת סכנה כי מרכיבים מסוכנים של מוצרים אלויחלחלולשרשרת המזון של הציבור בישראל ויסכנו, כאמור, את בריאותו.בנוסף לתרופות, מדובר גם על תרכיבים, תוספי מזון ותחליפי חלב.
 
לוסטגרטן הוסיף, כי קיימת אף סכנה שארגוני טרור ישתמשו בתרופות מזויפות כדי לפגוע בציבור רחב. תופעה מסוג זה עלולה לגרום למעין פיגוע המוני ("מגה פיגוע") ולגרום לנזק של מיליארדי שקלים למדינה.
 
לוסטגרטן  הוסיף, כי שימוש בתכשיר רפואי שלא יוצר, נבדק, ואושר או נשמר בתנאים נאותים עלול לגרום לפגיעה בגידול חיות למאכל – עופות, בקר,חלב וביצים ולפגיעה בענף החקלאי כולו. 
 
ממקורות בשירותים הווטרינריים נמסר כי בשלוש השנים האחרונות מתוך חקירות רבות רק מקרה אחד הובא לערכאות משפטיות והעונש שנגזר בגין העבירה היה קל ביותר: קנס על סך 1000 שקל בלבד.
 
יצוין, כי תעשיית הווטרינריה בישראל מייצרת תרופות ברמתGMP (תנאי יצור נאותים), ברמה הדומה לתכשירים לבני אדם והיא מהווה מרכיב חשוב בשרשרת המזון.בשנים האחרונות בוצעה התעשייה מעבר לטכנולוגיות מתקדמות בייצור תרכיבים והיא מקיימת קשרי גומלין עם מוסדות מחקר ואקדמיה בארץ ובחו"ל.
 
בהתייחסו לנתוני ענף הווטרינריה ציין לוסטגרטן כי בשנת 2006 גדלו מכירות התרופות הווטרינריות בכ-10% לעומת 2005 והם הסתכמו בכ-330 מיליוני שקלים, מתוכם כ-168 מיליון שקל יצוא. בתוך כך עמדו המכירות לשוק הפלשתינאי בשנת 2006 על כ-20 מיליוני שקלים, בדומה ל-2005.
 
לשנת 2007 צופה לוסטגרטן, גידול של 8% - 7% במכירות הענף לכ-350 מיליון שקלים, כן צפוי השנה גידול של 10% ביצוא לכ-190 מיליון שקל וגידול של כ-5% במכירות התרופות הווטרינריות לשוק הפלשתינאי לכ-21 מיליון שקל.