התעשיינים: ירידה ריאלית של 5.6% בשכר עובדי תעשיות ההייטק

השכר החודשי הממוצע ברבע השלישי רשם ירידה ריאלית של 2.8% - הסתכם בכ-11,035 שקל לחודש


00:00 ,28.12.2008 מאת: מערכת פורט2פורט

השכר החודשי הממוצע ברבע השלישי רשם ירידה ריאלית של 2.8% - הסתכם בכ-11,035 שקל לחודש
 
ירידה ריאלית של 5.6% נרשמה בשכר עובדי ההייטק ברבע השלישי של השנה, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. השכר הממוצע בהייטק הסתכם בכ-16,527 שקלים לחודש. כך מסרה דפנה אבירם-ניצן, מנהלת מחלקת המחקר הכלכלי בהתאחדות התעשיינים בהסתמכה על ניתוח רבעוני של התפתחות השכר בתעשייה, שערך אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים.
 
אבירם-ניצן מעריכה, כי שנת 2008 כולה תסתכם עם ירידה ריאלית של 1.5% בשכר הריאלי הממוצע בתעשייה. להערכתה, על רקע גלישת התעשייה למיתון ממשי, הנובע בעיקרו מירידה בביקושים ומחנק אשראי, יעמיקו במהלך 2009 הורדות השכר הנומינליות בתעשייה, לצד האצת מגמת פיטורי העובדים.
 
אבירם-ניצן מציינת, כי הירידה בשכר הממוצע בענפי ההייטק החלה כבר בתחילת השנה, ומאז מואץ בהדרגה הקצב: מירידה בקצב שנתי של 0.6% ברבע הראשון של השנה, לקצב של 3.4%
 
ברבע השני ועד ל- 5.6% ברבע השלישי של 2008. ירידת שכר ריאלית כה חדה לא נרשמה בענף ההייטק מזה חמש שנים, מאז המחצית הראשונה של 2003.
 
לדבריה, גם בניכוי השפעת האינפלציה דהיינו במונחים נומינליים ירד השכר הממוצע בענפי ההייטק ב-0.7%, לראשונה מזה קרוב ל-4 שנים. נסיגת השכר הריאלית משקפת ירידה בשכר הממוצע בכל ענפי הקבוצה, כאשר נסיגה חדה במיוחד נרשמה בשכר בענף הרכיבים האלקטרוניים - ירידה ריאלית  של 12.4%.
 
דפנה אבירם-ניצן מציינת כי ירידה זו משקפת בחלקה את הקפאות והורדות השכר עליהן הכריזו מספר חברות בענף ההייטק כבר במחצית הראשונה של השנה, זאת על רקע השחיקה המתמשכת ברווחיות החברות בשל התיסוף החד בשער השקל  לצד החרפת המשבר הכלכלי העולמי.
 
מנהלת מחלקת המחקר הכלכלי בהתאחדות התעשיינים, מציינת כי ברבע השלישי של 2008 העמיקה נסיגת השכר בתעשייה כולה, והוא רשם ירידה ריאלית של 2.8% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, זאת בהמשך לנסיגה בקצב שנתי של 2.2% בשכר ברבע השני של השנה. השכר החודשי הממוצע בתעשייה הסתכם בתקופה זו ב- 11,035 שקל - הגבוה ב- 36% מהשכר הממוצע במשק וכמעט פי- 3 משכר המינימום.
 
אבירם-ניצן מציינת כי גם בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת-עילית נמשכה נסיגת השכר הריאלי, זה הרבעון הרביעי ברציפות, תוך העמקת הירידות. השכר הממוצע בענף הסתכם ב-12,756 שקלים בחודש בממוצע. מדובר בנסיגה ריאלית בקצב שנתי של 2.5% בשכר הממוצע בקבוצה, זאת בהמשך לירידה ריאלית בקצב של 1.1% ברבע השני, ובקצב שנתי של 0.7% בשני הרבעונים שקדמו. ירידת השכר בקבוצה נגזרה מירידה ריאלית בשכר הממוצע בענפי הכימיה, המכונות והציוד, בעוד קיפאון שרר בשכר הממוצע בענף המנועים וציוד חשמלי.
 
במקביל, התעשייה המסורתית רשמה נסיגה ריאלית בקצב שנתי של 1.7% בשכר הממוצע ברבע השלישי של 2008 והוא הגיע ל-7,694 שקל לחודש - כפול משכר המינימום. ירידה זו  חלה בהמשך לנסיגה ריאלית בקצב של 2.4% ברבע השני של 2008. נסיגה זו משקפת ירידה ריאלית בשכר מרבית ענפי הקבוצה, למעט ענף העור וההנעלה, אשר הציג גידול מתון של 1.1%, (מדובר בענפי המזון ומשקאות, טקסטיל והלבשה, נעליים ועור, עץ וריהוט, נייר ודפוס).
 
בדומה, קבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת-מסורתית רשמה אף היא נסיגה ריאלית בקצב שנתי של 0.7% בשכר הממוצע בקבוצה והוא הסתכם ב-9,237 שקלים בחודש. זאת בהמשך לנסיגה של 1.9% ברבע השני של השנה.
 
יצוין כי השכר החודשי הגבוה ביותר בתעשייה נרשם בענף ציוד התקשורת האלקטרוני - 19,500 שקל ובענף הציוד האלקטרוני לבקרה ולרפואי - 18,750 שקלים לחודש בממוצע; והשכר הנמוך ביותר היה בענף הנעליים והעור – 6,183 שקלים לחודש בממוצע, הגבוה בכ-60% משכר המינימום.