התעשיינים: יצואני ההייטק הפסידו 500 מליון ₪ בשל התרסקות הדולר

בארבעת החודשים האחרונים הפסידו יצואני ההייטק כ-500 מיליון שקל בשל התרסקות הדולר; חיים מר מנכ"ל ח.מר - הדולר החלש מקטין האטרקטיביות של יצור ורכישת שירותים מקצועיים בישראל, מקסיקו הופכת להיות יותר אטרקטיבית מבחינתנו


00:00 ,14.05.2007 מאת: מערכת פורט2פורט

בעקבות התרסקות הדולר - בארבעת החודשים האחרונים הפסידו יצואני ההייטק כ-500 מליון שקל ; חיים מר מנכ"ל ח.מר - הדולר החלש מקטין האטרקטיביות של יצור ורכישת שירותים מקצועיים בישראל, מקסיקו הופכת להיות יותר אטרקטיבית מבחינתנו.
 
בארבעת החודשים האחרונים הפסידו יצואני ההייטק כ-500 מליון שקל בשל התרסקות הדולר. כך עולה מתחשיב שערכו כלכלני התאחדות התעשיינים. מדובר בהפסד הנובע מהפער בין שער בחליפין שהיה צפוי בעת ביצוע ההזמנות ליצוא, לבין השער בפועל ביום התשלום.
 
להערכת כלכלני התאחדות התעשיינים אם הדולר ישאר ברמתו הנוכחית, אזי בכל שנת 2007 יגרם לתעשיית ההייטק הפסד של כ-1 מיליארד דולר. מדובר בהפסד עסקאות בגין פגיעה בכושר התחרות של ההייטק.
 
חיים מר, מנכ"ל חברת ההייטק ח.מר מסר להתאחדות התעשיינים כי "התרסקות הדולר גרמה להגדלת ההוצאות של המפעל ב-3 מליון דולר במונחים דולריים. עוד אמר, כי הדולר החלש מקטין האטרקטיבית של ייצור ורכישת שירותים מקצועיים בישראל, כאשר מקסיקו הופכת להיות יותר אטרקטיבית מבחינתנו". (יצויין כי במדינה זו לא חל שינוי משמעותי בין המטבע המקומית - הפזו, לבין הדולר ובשנה האחרונה בלבד תוסף הפזו ב-3%).
 
המפעל מעסיק כיום בארץ 500 עובדים, זאת לאחר שבמהלך 2 הרבעונים האחרונים פוטרו 200 עובדים. בחברות בדרום - אמריקה מעסיק המפעל 180 עובדים נוספים.
 
יוסף גורן, מנכ"ל חברת ההיי-טק גמאטרוניק אמר להתאחדות התעשיינים, כי בשל צלילת הדולר הוא קיבל מתחילת השנה פחות 7-8 מליון שקל על התמורות של הסחורות הנקובות בדולרים.
 
עוד אמר, כי התמורות משנת 2006 הנמצאות בקופה של גמאטרוניק בדולרים גם הן יורדות ב-15%, (שיעור החלשות הדולר בשנה האחרונה). "הרווחים שלנו קטנים בשל התרסקות הדולר ואנו מתמודדים עם תופעה שאין לה אח ורע, כל התמחור שלנו נקוב בדולרים, אך מצד שני קשה מאוד להעלות מחירים ללקוחות בחו"ל, קשה מאוד לשנות מחירים של מוצרים מוגמרים", אמר גורן.
 
המפעל ממוקם בירושלים, מעסיק 190 עובדים ומייצר ספקי כח.
 
אריה לוין, מנכ"ל חברת איי.וי.אקס ישראל מסר להתאחדות התעשיינים, כי הגידול בעלויות השקליות הנובעות מהתרסקות הדולר מעמידות בסימן שאלה את המשך התרחבות המפעל בארץ. "אנו עתה עומדים בפני התרחבות של המפעל בהשקעה של מליוני שקלים וחברת האם (חברת אי.וי.אקס האמריקאית והחברה היפנית קיוסרה) הולכת לשקול מחדש את כדאיות התרחבות המפעל בארץ. אנו חברה שמייצאת יותר מ-95% מתוצרתנו, בעיקר לגוש הדולרי, (מייצרים רכיבי מיקרו אלקטרוניקה לתקשורת אלחוטית לכל החברות המייצרות טלפונים סלולריים בעולם), והנזק בשל שינו השער הוא מאוד מהותי עבורנו ופגע בנו ב-15% ירידה ברווחיות".
 
לדעתו, על הממשלה ליזום שיטה לביטוח שער זמני, כפי שעשתה יפן בשעתו, כאשר היין היפני עמד על 300 יין לדולר וירד לאחר מכן ל-130 יין לדולר. זו השקעה נמוכה יחסית של הממשלה בהשוואה לנזק האדיר שנגרם ליצואנים, אמר לוין.
 
המפעל ממוקם בירושלים ומעסיק כ-200 עובדים.