התעשיינים בכנס חירום: על הממשלה ובנק ישראל לפעול לפתרון משבר הדולר

במהלך 2017, שער הדולר צנח ב- 8.5% לעומת השקל, והתוצאה היא כ-81% מהחברות התעשייתיות דיווחו על פגיעה משמעותית ברווח הנקי. שרגא ברוש: התעשייה הישראלית מצויה בסכנה ממשית


13:17 ,22.01.2018 מאת: מערכת פורט2פורט

מעל ל-100 תעשיינים ומלונאים, מהמובילים במשק, התכנסו אמש לכנס חירום משותף של התאחדות התעשיינים והתאחדות המלונות בנושא משבר הדולר, זאת לאחר שהירידה החדה בשער הדולר בשנה החולפת לעומת השקל פגעה קשות ביצוא הישראלי ובתעשיית המלונאות בישראל.

 

במהלך שנת 2017 שער הדולר צנח ב-8.5% לעומת השקל, ומתחילת 2018 נחלש שערו ב-1.8% נוספים. מהשוואה בינלאומית עולה כי השקל הישראלי בשנת 2017 הפך לאחד המטבעות החזקים בעולם.

 

כנס החירום התקיים במעמד בכירי התעשיינים והמלונאים בישראל בהם נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, נשיא התאחדות המלונות אמיר חייק, יו״ר איגוד ההייטק הישראלי,  ד״ר צבי מרום, יו״ר אסם דן פרופר, מנכ״לית רשת מלונות פתאל, אביה מגן-מזרחי, חיים מר, יו״ר קבוצת התקשורת ח. מר, מנכ״ל הילטון ישראל, רוני פורטיס, מנכ״ל רשת מלונות פרימה, אבי דור ועוד.

 

בכנס הוצגו נתונים המראים כי בשנת 2017 נרשמה ירידה ריאלית מתונה על סף קיפאון של כ-0.1% ביצוא התעשייתי, ונרשמה פגיעה בהיקף היצוא הישראלי כתוצאה משינויים בשערי המטבע בהיקף של  7.9 מיליארד שקל בפיגור של שנתיים. כמו כן, סקר שערכה המחלקה למחקר כלכלי בהתאחדות התעשיינים, שבחן את השפעת היחלשות הדולר לעומת השקל, מצא כי רוב החברות נפגעו באופן קשה מהתחזקות השקל והירידה ברווחיות. 53% מהחברות התעשייתיות דיווח כי ב-2017 נפגע כושר התחרותיות שלהן עד כדי איבוד לקוחות, כ-81% מהחברות דיווחו על פגיעה משמעותית ברווח הנקי, כ-46% מהחברות דיווחו על ירידה כמותית במשלוחי היצוא עקב התחזקות השקל, כ-26% מהחברות דיווחו על ירידה במכירות המקומיות וכ-28% מהחברות דיווחו על צמצום במצבת העובדים.

 

מנתונים שמציגה המחלקה הכלכלית בהתאחדות המלונות ניתן לראות כי עקב הירידה בשער הדולר, הפסד ההכנסות בשנת 2017 הסתכם בקרוב ל-400 מיליון שקל. ברמת השער היום (3.4 ₪ לדולר), הפגיעה השנתית אף תהיה אנושה יותר ותגיע לכ-600 מיליון שקל לענף המלונאות. כאמור, כל ירידה של אגורה בשער הדולר, משמעותה הפסד הכנסות שנתי של כ-13 מיליון שקל לבתי המלונות. בשנת 2017 היוו לינות התיירים והפדיון בדולרים מהתיירות הנכנסת כ-44% מסך הלינות / הפדיון, כתוצאה מירידה בשער הדולר, נשחקה הרווחיות בכ-5%. באזורים מוטי תיירות נכנסת (כדוגמת ת״א וירושלים), לינות התיירים מהוות אף כ-70% מסך הלינות / הפדיון כך שההפרשים קריטיים והשחיקה ברווחיות אף מגיעה לכ-7%-8%.

 

בעוד שכ-44% מפדיון ענף המלונאות הוא במט״ח, כל התשומות הן שקליות ונמצאות בעליה: שכר המינימום עלה ב-23% בשלוש השנים האחרונות ובנוסף, הסכם השכר שנחתם לאחרונה בענף המלונאות נתן תוספות של שכר של 7.25% לשנים 2017-2020. יש לציין כי הוצאות השכר במלונות מהוות כ-40% מהמחזור.

 

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש: ״התעשייה הישראלית מצויה בסכנה ממשית. לא ניתן להמשיך להיות תחרותיים ולבצע עסקאות חדשות או להמשיך בעסקאות קיימות בשערים הקיימים. הבעיה לא חדשה ורק הולכת ומחמירה ונראה שהמשבר אינו מנוהל כלכלית. אנו קוראים לממשלה ולבנק ישראל לנהל את המשבר ולפעול לייצר בישראל שערי מטבע שפויים בכדי שכל ענפי היצוא יוכלו להמשיך ולפעול בישראל. הבעיה אינה בעיה של תעשיית הייצור המתקדם או של חברות ההייטק אלא איום שמרחף על המשק כולו״.

 

נשיא התאחדות המלונות, אמיר חייק: ״אנחנו מודעים לבעיה מזה מספר חודשים כיצואני שירותים וכענף כלכלי מוביל במשק. ככל ששער הדולר יישחק, התעשיות היצרניות, כמו המלונאים, ימשיכו להיפגע. ירידת שער הדולר גרמה לענף המלונות מכה קשה, מחצית מההכנסות של בתי המלון הן דולריות וכל ההוצאות שלנו שקליות כך שהמחזורים שלנו נפגעו ב-5% בממוצע, מדובר בהרבה כסף. כאשר שער הדולר יורד, החוסן שלנו ניזוק וכך גם כושר התחרות מול חו״ל. אין פתרונות קסם, אבל חשוב שבנק ישראל ומשרד האוצר יידרשו לכך״.

 

מנהל איגוד ההיי טק בהתאחדות התעשיינים ומנכ״ל חברת באטמ, ד״ר צבי מרום: ״הירידה המתמשכת בשער הדולר פוגעת בכושר התחרותיות של ההיי טק הישראלי בשתי דרכים. הירידה בשער הדולר גם יוצרת עלייה מסחררת בשווי הדולרי של המשכורות וגם, בהתאמה, מעלה את עלות התוצר שמושפע מאוד מעלות המשכורות. וכאשר התוצר הסופי הוא יקר, זה פוגע בנו מאוד וביכולת שלנו להתחרות בשווקים הגלובליים״.