התעשיינים: 52% מהמפעלים ביטלו עסקאות יצוא

על פי משאל התאחדות התעשיינים חוסר האפשרות לבטח את העסקאות פגע באפשרות יצוא בהיקף של 50 מיליון דולר. ברוש: על הממשלה להרחיב את הערבות לביטוח סיכוני סחר חוץ


00:00 ,22.03.2009 מאת: מערכת פורט2פורט

על פי משאל התאחדות התעשיינים חוסר האפשרות לבטח את העסקאות פגע באפשרות יצוא בהיקף של 50 מיליון דולר. ברוש: על הממשלה להרחיב את הערבות לביטוח סיכוני סחר חוץ
 
משאל התאחדות התעשיינים שנערך לאחרונה בקרב 71 מפעלים מגלה כי החברות הפרטיות המבטחות את היצוא דחו למפעלים אלו מסגרות אשראי בהיקף של 50 מיליוני דולרים. כך מסר שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים. מהמשאל התברר עוד כי 52% מהמפעלים ביטלו עסקאות יצוא לטווח הקצר (עד שנה) בשל חוסר האפשרות לבטחן.
 
עוד מתברר כי מסגרת  האשראי למפעלים לצורך ביטוח עסקאות יצוא, הניתנת על ידי חברות ביטוח האשראי הפרטיות - בסס"ח וכלל ביטוח אשראי - צומצמו בכ-30%. 56% מהמפעלים מדווחים כי בחצי השנה האחרונה נדחו בקשות של המפעל למתן מסגרת אשראי חדשה.
 
כן מתברר מהמשאל שערך אגף סחר חוץ בהתאחדות התעשיינים כי 66% מבין המפעלים נתקלו בבעיות ביטוח יצוא למזרח אירופה, 57% נתקלו בבעיית ביטוח יצוא למערב אירופה, 53% - לדרום אמריקה, 33% לצפון אמריקה ו-26% מהמפעלים נתקלו בבעיות ביטוח יצוא לאסיה.
 
התעשיינים מדווחים כי עם המדינות אליהן לא אושרה או לא הוגדלה מסגרת האשראי על ידי חברות הביטוח הפרטיות נמנות: בריטניה, צרפת, תורכיה, איטליה, ספרד, רוסיה, המדינות הבלטיות,  ברזיל, יפן, ארגנטינה, פרו, איטליה, צרפת, אוקראינה, גרמניה, ארה"ב, ספרד, רומניה, לטביה, טייוואן, ברזיל, קנדה, מקסיקו, גאנה, ירדן, ונצואלה, מצרים, קזחסטן ואפריקה.
 
מדיווחי התעשיינים מתברר כי הטיפול של בסס"ח (החברה לביטוח סיכוני סחר חוץ) איטי. כן טוענים התעשיינים שהשתתפו בסקר כי בעסקאות מסוימות מאושר רק רבע מהסכום המבוקש ובעסקאות אחרות זמן מתן התשובות הופך את העסקאות ללא רלוונטיות, זאת במקביל לייקור משמעותי בפרמיות לעסקאות המאושרות.
 
ברוש מדגיש כי המשאל מלמד על אי התאמה בין צורכי המפעלים לביטוח יצוא לבין מכסות הביטוח המאושרות בפועל, דבר המגביל את המפעלים באישור עסקאות ומהווה חסם להמשך פעילות היצוא.
 
נשיא התאחדות התעשיינים קורא לממשלה ולחשב הכללי באוצר, להרחיב את  הערבות לביטוח סיכוני סחר חוץ. הכוונה היא  להגדיל את  רמת הסיכון שהממשלה מוכנה לקחת במסגרת הערבות.
 
יצוין כי תוכניות דומות אושרו או יושמו במדינות רבות בהן: צרפת, גרמניה, בריטניה, ארה"ב, סין, צ'כיה, הודו, אוסטריה.
 
לחילופין, טוען ברוש, יש לשקול שותפות המדינה בסיכון. זאת, בדרך של השתתפות המדינה בסיכון יחד עם מבטחי המשנה, או שהמדינה תשמש כמבטחת משנה עיקרית של החברות הפרטיות. לדברי ברוש, בכל מקרה, על הממשלה למצוא את הדרך הנכונה על מנת להחזיר את שוק ביטוחי הסחר להיקף פעילות שיתאים ליצואנים בישראל.