התעשייה ממשיכה להיות במצב קשה

מניתוח חודשי של התאחדות התעשיינים מתברר:התעשייה ממשיכה להיות במצב קשה – בחודשים ינואר – אפריל 2003 פוטרו כ-1,350 עובדים מהמפעלים, חלה ירידה של 0.9% בשעות העבודה ונרשמה יציבות בתפוקת התעשייה; נירה


00:00 ,09.07.2003 מאת: מערכת פורט2פורט
מניתוח חודשי של התאחדות התעשיינים מתברר:
התעשייה ממשיכה להיות במצב קשה – בחודשים ינואר – אפריל 2003 פוטרו כ-1,350 עובדים מהמפעלים, חלה ירידה של 0.9% בשעות העבודה ונרשמה יציבות בתפוקת התעשייה; נירה שמיר מעריכה: בחודשים הקרובים צפויה התאוששות מסוימת במצב התעשייה המייצרת לשוק המקומי בעקבות גידול צפוי בביקושים המקומיים. לא כן לגבי היצואנים.

התעשייה ממשיכה להיות במצב קשה. בחודשים ינואר – אפריל 2003, פוטרו כ-1,350 עובדים מהמפעלים, חלה ירידה של 0.9% בשעות העבודה ונרשמה יציבות בתפוקת התעשייה. כך מסרה נירה שמיר, ראש אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים, על סמך ניתוח חודשי שערך האגף על מצב התעשייה.

שמיר מעריכה, כי בחודשים הקרובים צפויה התאוששות מסוימת במצב התעשייה, זאת על רקע הגידול הצפוי במכירות לשוק המקומי, בעקבות השיפור במצב הביטחוני-מדיני, שילווה בגידול מתון בהרבה ביצוא.

מניתוח התאחדות התעשיינים מתברר, כאמור, כי בחודשים ינואר – אפריל 2003 נמשכו פיטורי העובדים מהתעשייה, זאת לאחר ירידה דומה ברבע האחרון של 2002 (מינוס 0.3%), וירידה מצטברת של 2.4% במהלך 2002. שמיר מציינת, כי הירידה במצבת העובדים בחודשים אלו מהווה המשך לשנתיים רצופות של ירידות במצבת העובדים בתעשייה.

מניתוח על פי קבוצות ענפים מתברר כי ברבע הראשון של 2003 נמשכו פיטורי העובדים בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המסורתית - 0.9%, (מזון, משקאות וטבק, טקסטיל והלבשה, עור והנעלה, נייר ומוצריו, דפוס והוצאה לאור, עץ ורהיטים) זאת, בדומה לשני הרבעונים שקדמו לו, ולאחר קצב פיטורים מהיר יחסית של 1.7% ברבע השני של 2002. ירידה של 3% במצבת העובדים נרשמה בענפי הטקסטיל וההלבשה, העץ והריהוט, הדפוס וההוצאה לאור (1.5%-), הנייר (0.5%-), מנגד ענף העור וההנעלה רשם עלייה משמעותית של 5% במצבת עובדיו, וענף המזון רשם עלייה מתונה של 0.2% במצבת העובדים. במקביל, נמשכה ברבע הראשון של 2003 הירידה בקבוצת ענפי הטכנולוגיה העילית (0.6%-), (מדובר בענפי הרכיבים האלקטרוניים, ציוד לבקרה ופיקוח וציוד רפואי ומדעי, ציוד תקשורת אלקטרוני וכלי הובלה). זאת, לאחר ירידה מצטברת של כ- 4% במהלך 2002. הירידה במצבת העובדים משקפת בעיקר את צמצום התעסוקה בענפי ציוד התקשורת האלקטרוני (0.3%-), בעוד יציבות במצבת העובדים נרשמה ביתר ענפי הקבוצה.

בתקופה זו נמשכו הפיטורים גם בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת עילית תוך התמתנות בקצב (0.2%-). (מדובר בענפי הכימיקלים וזיקוק נפט, מכונות וציוד, מנועים וציוד חשמלי). זאת, לאחר ירידה של כ- 1% ברבע האחרון של 2002. פיטורים נרשמו בענפי המכונות (2%-) והציוד החשמלי (1.5%-), בעוד קליטת עובדים נרשמה בענף הכימיה (1.5%).

שמיר מציינת, כי מנגד נרשמה עלייה קלה של 0.4% במצבת העובדים בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת-מסורתית, (כרייה וחציבה, מינרלים אל מתכתיים, מוצרי גומי ופלסטיק, מתכת בסיסית ומוצרי מתכת). זאת בהמשך לעלייה ניכרת של 1.6% במצבת העובדים ברבע האחרון אשתקד. העלייה במצבת העובדים מאפיינת את מרבית ענפי הקבוצה למעט ענף הכרייה והחציבה אשר רשם ירידה של 3.5% במצבת עובדיו. קליטת עובדים בשיעור של 2.5% נרשמה בענפי הגומי והפלסטיק, של 1% בענף המתכת הבסיסית, וקליטה מתונה ביותר נרשמה בענפי המינרלים האל מתכתיים ומוצרי המתכת - עד 0.5%.

שמיר מציינת כי בחודשים ינואר-אפריל 2003 נרשמה, כאמור, יציבות בתפוקת התעשייה, זאת לאחר גידול מתון של 0.4% ברבע האחרון של 2002 ונסיגה של 1.3% ברבע השלישי של 2002. (ממוצע חודשי בכל תקופה לעומת רבע קודם).

שמיר מציינת, כי היציבות בתפוקת התעשייה בחודשים אלו משקפת שונות בהתפתחות תפוקת קבוצות הענפים השונות: בעוד נרשם גידול בתפוקת ענפי הטכנולוגיה המעורבת עילית, הרי שנרשמה נסיגה בתפוקת ענפי הטכנולוגיה המסורתית ויציבות בענפי הטכנולוגיה העילית.

ברבע הראשון של 2003 נרשמה נסיגה של 1.8% בתפוקת ענפי הטכנולוגיה המסורתית, זאת בהמשך לנסיגה מצטברת של כ-3.8% בשלושת הרבעונים האחרונים של 2002. הנסיגה בתפוקה מאפיינת את מרבית ענפי הקבוצה, למעט ענף העור וההנעלה אשר רשם גידול מרשים של 7% בתקופה זו. נסיגה משמעותית של 6% נרשמה בענף הטקסטיל וההלבשה, לצד נסיגה של 2.5% בענפי העץ והריהוט ושל 1% בענפי הדפוס וההוצאה לאור. כן נרשמה נסיגה של 0.5% בתפוקת ענפי המזון והנייר.

שמיר מציינת, כי נסיגה של 1% נרשמה בתפוקת ענפי הטכנולוגיה המעורבת מסורתית בתקופה זו. זאת לאחר נסיגה מצטברת של כ-1.4% במהלך המחצית השנייה אשתקד. הנסיגה בתפוקה מאפיינת את מרבית ענפי הקבוצה למעט ענף הגומי והפלסטיק אשר רשם עלייה של 4.5% בתפוקה. נסיגה חדה של 9% נרשמה בתפוקת ענפי המינרלים האל מתכתיים, זאת לצד נסיגה משמעותית של 5% בתפוקת ענפי הכרייה והחציבה ושל 4% בתפוקת המתכת הבסיסית. נסיגה מתונה יחסית של 1% נרשמה בענף מוצרי המתכת.

במקביל נרשמה יציבות ברבע הראשון של 2003 בתפוקת ענפי הטכנולוגיה העילית, זאת, לאחר צמיחה של 1.7% ברבע האחרון אשתקד ונסיגה של 2.9% ברבע השלישי של 2002. יציבות זו נגזרה מעלייה בתפוקת מרבית הענפים בקבוצה עלייה של 3% בתפוקת ענפי הרכיבים האלקטרונים, עלייה של 1.5% בתפוקת ענף הציוד לבקרה ופיקוח רפואי ושל 0.5% בתפוקת ענף כלי הובלה, זאת לצד נסיגה משמעותית של 5.5% בתפוקת ענף ציוד התקשורת האלקטרוני.

מנגד, מציינת ראש אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים כי ברבע הראשון של השנה נמשכה הצמיחה בתפוקת ענפי הטכנולוגיה המעורבת-עילית – מדובר בצמיחה של 4.2%. זאת לאחר גידול מצטבר של 11.3% במשך חמשת הרבעונים החולפים.

יצוין, כי למעשה זו הקבוצה היחידה שרושמת צמיחה רצופה במשך השנה וחצי החולפות - צמיחה מצטברת של כ-16%. צמיחה עקבית זו נגזרה ברובה מענף הכימיה (כולל תרופות), שרשם במהלך השנה וחצי החולפות צמיחה של כ-25%. כך, משקפת הצמיחה ברבע הראשון של השנה עליה משמעותית של 7% בתפוקת ענפי הציוד החשמלי ושל 6% בענפי הכימיה והנפט, לצד נסיגה של 3% בתפוקת ענף המכונות והציוד.

שמיר מציינת כי בחודשים ינואר-אפריל 2003 נמשך כאמור הצמצום בשעות העבודה בתעשייה, לאחר צמצום של 0.5% ברבע האחרון אשתקד ושל 1.3% ברבע השלישי של 2002.

במקביל, נמשכה הירידה בשעות העבודה למועסק, ירידה של 0.5% לאחר ירידה מתונה יחסית של 0.2% ברבע האחרון אשתקד וירידה של 0.7% ברבע השלישי אשתקד.

שמיר מציינת, כי על רקע היציבות בתפוקה והמשך צמצום שעות העבודה בתעשייה נמשך בחודשים ינואר-אפריל 2003 הגידול בפריון העבודה בתעשייה. גידול של 0.9%, בהמשך לעלייה דומה בפריון ברבע האחרון של 2002. שונות אפיינה את התפתחות פריון העבודה בתחילת השנה בקבוצות הענפים. בעוד עלייה של כ-2% בפריון נרשמה בקבוצת ענפי הטכנולוגיה העילית והמעורבת עילית, יציבות נרשמה בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המסורתית וירידה של 1.3% נרשמה בפריון קבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת מסורתית.