הת' התעשיינים מתנגדת להצעת האוצר לפצות בגין העלאת הבלו על הסולר רק מעבר ל-68 אגורות לליטר

אלי יפה, בעקבות העלאת הבלו על הסולר: האוצר גובה מס מיותר על תשומות יצור; בניגוד לכוונת האוצר - התאחדות התעשיינים דורשת לפצות המפעלים כבר מההתייקרות האחרונה של הבלו על הסולר;


00:00 ,01.12.2004 מאת: מערכת פורט2פורט
אלי יפה, בעקבות העלאת הבלו על הסולר: האוצר גובה מס מיותר על תשומות יצור; בניגוד לכוונת האוצר - התאחדות התעשיינים דורשת לפצות המפעלים כבר מההתייקרות האחרונה של הבלו על הסולר; יפה טוען: המס מוריד דרמטית את כושר התחרותיות של התעשייה בחו"ל; קורא לאוצר - להגדיר בהקדם מנגנון פיצוי למפעלים.

התאחדות התעשיינים מתנגדת להצעת האוצר לפצות המפעלים בגין העלאת הבלו על הסולר רק מעבר ל-68 אגורות לליטר, בעוד שהתעשיינים דורשים לפצותם כבר מעבר ל-38 אגורות לליטר. זהו שיעור הבלו שהיה עד לדצמבר 2003, בטרם החל האוצר במהלך ההעלאה. כך אומר אלי יפה, יו"ר ועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל חישולי כרמל.

יפה טוען כי משרד האוצר "מושך את הזמן" וגובה מיסים מופרזים ולא הוגנים, במקום לקבוע מנגנון שיאפשר מתן פיצוי מלא לצרכני הסולר במגזר התעשייתי.

יו"ר ועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים קורא למשרד האוצר להגדיר מראש ובהקדם את מנגנון הפיצוי בגין העלאת הבלו על הסולר להסקה, בטרם תוגש כל הצעה נוספת להעלאה. יצויין, כי בכוונת האוצר להשוות באופן הדרגתי על פני מספר שנים את הבלו על הסולר עם הבלו על בנזין, אשר עומד כיום על כ- 2.2 ש"ח לליטר.

יפה מעריך כי ללא הצגת מנגנון ישים - לא יימצא בוועדת הכספים בכנסת הרוב הנדרש לתמיכה בהמשך המהלך המתוכנן של האוצר, שכן חברי הכנסת מודעים היטב לפגיעה הקשה בתעשייה ובמגזר העסקי.

כזכור, לאחרונה החליטה ועדת הכספים של הכנסת לאשר את העלאת הבלו על הסולר מ-38 ל-58 אגורות לליטר עד לסוף שנת 2004, כאשר עד למועד זה על משרד האוצר להגיע לפשרה עם ארגוני המשתמשים בסולר על מנגנון הפיצוי בגין ההתייקרות בתעריפי הבלו.

על-פי תחשיבי התאחדות התעשיינים - תוספת העלות הישירה לתעשייה בלבד כתוצאה מהעלאת הבלו על הסולר להסקה ב-20 אגורות לליטר, מוערכת ביותר מ-25 מיליוני שקלים לשנה וכ-500 מליון שקל למגזר העסקי כולו.

יפה הוסיף כי כשם שהאוצר הבין שיש להפחית את מס הקניה המיותר במשק, עליו להביא להפחתת הבלו על מוצרי אנרגיה המשמשים תשומות ייצור ובוודאי שלא לייקרם. לטענתו, הטלת מס על תשומות ייצור (העלאת הבלו על הסולר מעבר ל-38 אגורות לליטר), תגרום מיידית לירידה בכושר התחרות של חלק מהתעשייה הישראלית בחו"ל.

יפה טוען עוד כי מדיניות האוצר להעלאת הבלו על הסולר להסקה בתעשייה יוצרת מצב אבסורדי, לפיו יעברו מפעלי תעשייה - משיקולים כלכליים שייווצרו בשל העלאה זו - לייצור מוצריהם באמצעות מוצרי אנרגיה מזהמים יותר מאשר סולר.

התאחדות התעשיינים מציינת כי העלאת הבלו על הסולר בשיעור של 20 אגורות תגרום להתייקרות נוספת של כ-0.7% בתעריפי החשמל לצרכנים. (מדובר בתוספת עלות שנתית של כ-100 מליון שקל לחברת חשמל שתגולגל על הצרכנים).

יצויין עוד, כי התייקרות הדלקים מתחילת השנה בכ-63% בממוצע, בשל עליית מחירי הנפט, גורמת לתעשייה גידול של יותר מ-1 מיליארד שקלים בעלויות האנרגיה (דלקים וחשמל) בחישוב שנתי ולתוספת של מיליונים רבים של שקלים בגין עלויות ההובלה.