הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי (רשפ״ת) הגישה היום לשרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי ולמנכ״ל המשרד, הד״ר רון מלכא, את סיכום פעילותה לשנת 2021 בתחום רכש הגומלין של ישראל. להלן נתוני סיכום שנת 2021:
בשנת 2021 היו 183 התחייבויות חדשות של חברות זרות בגין התקשרויות עם 15 גופי ממשלה שונים בהיקף כולל של 926 מיליון דולר. הרכש הביטחוני היווה כ 60% מסך המחויבויות והרכש האזרחי היה אחראי ל 40% הנותרים.
הגופים המובילים ב-2021 היו משרד הביטחון עם מחויבויות בסך 231 מיליון דולר, מינהל הרכש הממשלתי עם מחויבות של כ-200 מיליון דולר בגין פרויקט מיחשוב הענן הממשלתי ״נימבוס״ בו זכו החברות אמזון וגוגל, חברת החשמל עם מחויבויות בסך 108 מיליון דולר, קופות החולים עם מחויבויות בסך 27.3 מיליון דולר, נתג״ז עם כ-12 מיליון דולר, רשות המיסים עם כ-10 מיליון דולר ומשטרת ישראל עם כ-5.2 מיליון דולר.
היקף המימושים המדווחים בשנת 2021 (מתייחס לעסקאות שבוצעו בשנת 2020) הגיע לסכום של 4.3 מיליארד דולר כאשר מעל 1,100 חברות ישראליות נהנו מרכש הגומלין בשנה זו. מתוך חברות אלו, כ-437 חברות מוגדרות כקטנות ובינוניות ואלו נהנו ממימושי רכש גומלין בהיקף של 804 מיליון דולר. כמו כן, 85 חברות מהפריפריה נהנו מרכש והשקעות בסך 727 מיליון דולר. בסך הכל הצטרפו לרשימת החברות הישראליות שנהנות ממימושי רכש גומלין 264 חברות שזכו לראשונה בעסקאות מול החברות הזרות במסגרת רכש הגומלין.
ממשרד הכלכלה נמסר כי בשנת 2021 צוות הרשפ״ת הצליח להסדיר את חוב העבר של חברת טיסנקרופ בתכנית מימוש ברורה איכותית ומגוונת עם תעשיות ישראליות בסך 300 מיליון דולר ובכך לסיים בהצלחה הליך אכיפה ממושך.
שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי: ״בשנה האחרונה ראינו את החשיבות הרבה של שיתוף הפעולה התעשייתי והערך המוסף הגבוה שכלי זה מביא לכלכלה ולתעשייה הישראלית, עם דגש על חיזוק התעשיות הקטנות והבינוניות והחברות בפריפריה. משרד הכלכלה ימשיך לפעול בנחישות להחיל את חובת שיתוף הפעולה התעשייתי בכל ההתקשרויות הרלוונטיות והפרויקטים המשמעותיים, מתוך מטרה לקדם מימושים איכותיים שיתרמו ליצירת שיתופי פעולה בין החברות הישראליות לחברות הזרות הפעילות בישראל ולחיזוק כלכלת ישראל״.
ינון אלרועי, המשנה למנכ״ל משרד הכלכלה ומנהל הרשפ״ת (בפועל): ״הרשפ״ת פועלת להחיל שיתוף פעולה תעשייתי איכותי על ההתקשרויות של גופי הממשלה עם חברות זרות כאשר מעבר לפיקוח, לבקרה ולמספרים המרשימים, מטרת הרשפ״ת היא להביא ערך מוסף משמעותי לתעשייה ולכלכלה הישראלית. אנו רואים מספר רב של חברות קטנות ובינוניות ושל חברות מהפריפריה שנהנות מפירות רכש הגומלין וכן מספר מאד מכובד של חברת חדשות שהצטרפו לרשימת החברות הישראליות שנהנות מיתרונות רכש הגומלין. הרשפ״ת תמשיך לפעול לקידום התעשייה הישראלית ולסיוע לחברות הישראליות להשתלב בעסקאות ושיתופי פעולה עם החברות הזרות המחויבות״.
הרשפ״ת, הפועלת במשרד הכלכלה, מופקדת על ניהול רכש הגומלין של מדינת ישראל, על מעקב אחר מימוש ההתחייבויות של ספקי חוץ ועל חיבור בין מפעלים והתעשייה הישראלית לבין החברות הזרות המחויבות, בדגש על פעילות תעשייתית בפריפריה וקידום עסקים קטנים ובינוניים.