במסגרת הכנס השנתי ה-11 של אנשי עסקים שערכה לשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון נשמעה ביקורת חריפה על תפקוד הממשלה.
נשיא לשכת המסחר דוד קסטל התריע כי לנוכח שיעור הבלתי המועסקים הגבוה בצפון, השכר הממוצע באזור נמוך ב–40% מהמרכז וכן שחייבים לפתח מנופים כלכליים בצפון. קסטל הזכיר את החלטת ממשלת ישראל מ-2013 להבאת 600 אלף מתיישבים נוספים לנגב ולגליל בעשור הקרוב: "בדרום השקיעו מיליארדים, בצפון לא עשו דבר והאוכלוסייה אף קטנה", אמר.
קסטל מתח ביקורת גם על הקמת שדה תעופה בינלאומי בצפון, לגביו היתה החלטת ממשלה ב-2014: "שדה תעופה בינלאומי יעודד תיירות והקמתו תביא אלפי מקומות עבודה לצפון. גם החלטה זו לא יושמה".
קסטל קרא לממשלה לתת מענקים והלוואות למפעלים, בכדי להתקין את הדרוש לצמצום זיהום האוויר: "זהו עניין לאומי של הממשלה. בנושא בריאות הציבור, לא יכולות להיות פשרות, אבל אסור להסכים להרס תדמיתה של חיפה בנתוני תחלואה הזויים ובניסיונות מתלהמים לפגוע בתעסוקה של תושבי האזור. אנחנו מברכים על יוזמותיו של השר להגנת הסביבה להפחתת זיהום האוויר באזור חיפה, אבל תוכניות אלה מדברות על הפחתת הזיהום ב-50% במשך שלוש שנים. צריכה להיות הפחתה גדולה בהרבה של הזיהום ובפרק זמן קצר יותר. אנחנו לא יכולים להמתין שנים".
נשיא איגוד לשכות המסחר תל אביב והמרכז עו"ד אוריאל לין: "האחריות לניווטה של כלכלת ישראל אינה אחריותו הבלעדית של שר האוצר. האחריות היא על הממשלה כולה. אם בראשית העשור הקודם היינו עדים לצמיחה שנתית של 7% ואף התאוששנו מהמשבר העולמי ב-2008/9, בארבע השנים האחרונות ישראל בצמיחה של 2-3%, שבניטרול השפעת גידול האוכלוסייה המשמעות היא חוסר צמיחה. אפשר להחזיר את ישראל לשיעורי צמיחה של 7% בשנה בלי תוספת תקציבית, אבל זה דורש מדיניות כוללת, וראש הממשלה הפסיק לנווט את כלכלת ישראל. ראש הממשלה, שהיה בשעתו שר אוצר טוב, מבטל את הישגיו כשר אוצר, מאחר שהפסיק לנווט את כלכלת ישראל".
ראש עיריית חיפה יונה יהב האשים כי ממשלות ישראל ב-40 השנה האחרונות אינן חושבות חשיבה הוליסטית ומתוכננת בנושאי כלכלה ופיתוח: "ממשלות ישראל יורות מהמותן ואנחנו אוכלים את התוצאות".
עו"ד דרור שטרום, מנכ"ל המכון הישראלי לתכנון כלכלי, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים באוצר: "המקור הלא-תקציבי הראשון במעלה להגדלת הצמיחה הוא הגדלת התחרות בתחומים הנשלטים על ידי המונופולים. המאבק, שבו אנו נמצאים היום, הוא איך לפתוח לתחרות שוק שיש בו כל כך הרבה מונופולים. החלטות ממשלה בנושא מתרבות בהתמדה אבל אינן מיושמות".
שטרום התריע על כך שבישראל קיימות היום שתי כלכלות נפרדות, ההולכות ומתרחקות זו מזו,. יוקר המחיה בישראל גבוה מאוד גם על מוצרים בסיסיים, 40% ממשקי הבית בישראל אינם מכסים את הוצאותיהם. בעשירונים החמישי והשישי, אלה שהכנסותיהם מגיעות ל-14,000 – 15,000 שקל, הדור השני גדל בלי ביטחון, להורים אין אמצעים לספק לילדיהם את הכלים שיאפשרו להם לעמוד במרוץ להישגים השכלתיים, שיוכלו לשפר את הכנסותיהם. המשמעות היא כי כאשר ילדים אלה יגדלו, הפערים מול העשירונים העליונים יילכו ויתרחבו.
שטרום: "אנשים מחפשים את תחושת ההגינות אף יותר מאשר את הרווחה. הם איבדו את תחושת ההגינות. בעבר חיינו בישראל בקשיים גדולים הרבה יותר, אבל כולם היו שם. היום הולכת וגוברת ההרגשה שמי שעובד, משלם מסים ועושה מילואים, הוא פראייר. מי ש'מקמבן' ומעגל פינות, מצליח. זה מה שמביא לקיטוב".
אלוף (מיל.) עמוס גלעד, ראש האגף הביטחוני-מדיני במשרד הביטחון, סקר את מצבה המדיני-ביטחוני של ישראל באזור. "לחיזבאללה, יש היום כ-100,000 רקטות, שיכולות להגיע לכל מקום במדינת ישראל, ולמצב שבו יירו על ישראל 2,000 – 2,500 רקטות ביום. זה מחייב היערכות מיוחדת. גם כאשר הארגון שקוע במלחמה בסוריה, סובל מנפגעים רבים והדבר מרסן את פעילותו נגד ישראל, עדיין יש לו כוונות רעות, יש לו יכולות איום ויש לו מוטיבציה. חיזבאללה ממשיך כל העת לבנות יכולות, הם מנסים היום להצטייד גם בטילים נגד ספינות, וגם אם הלחימה בסוריה מעסיקה אותם, הם צוברים בינתיים ניסיון קרבי".
עם זאת, אמר גלעד, שאין להבין את דברי נסראללה כי יתקוף את מתקן האמוניה במפרץ חיפה כאיום התקפתי ישיר, אלא כאיום שנועד להרתיע, לאמור, 'אם לא תתקפו אותי – לא אתקוף אתכם'. "נסראללה מבין שאם יירה עלינו, זה יהיה סוף שלטון החיזבאללה בלבנון. הוא מאמין בזה, יש עתה שקט בגליל ובחיפה, אבל הדברים יכולים להשתנות במהירות וחייבים להיות ערוכים לשינוי".
באשר לסוריה אמר גלעד, כי למרות שאסד שולט כיום על פחות משליש סוריה, יש לו צבא, יש לו שדה תעופה בינלאומי, והוא מאפשר להעביר דרך סוריה אמצעי לחימה נגד ישראל. צבא סוריה כרגע איננו אפקטיבי מבחינתה של ישראל, אבל גם זה עלול להשתנות. בלחימה נגד דאעש בסוריה הארגון נפגע קשה, החל בחיסול מנהיגים, וכלה בפגיעה בבסיס הכלכלי ובצמצום שטח השליטה. עם זאת, יש לזכור כי סיום הלחימה בסוריה משמעותו היא חזרת חיזבאללה ללבנון, על כל האיומים הנשקפים מכך לישראל.
לדבריו, איראן היא האיום המרכזי על מדינת ישראל: המשטר הזה רצחני. הסכם הגרעין שנחתם עם איראן מסוכן, גם אם היא תקיים אותו, ההסכם מאפשר לה לחדש את הייצור בתוך 10 – 15 שנים. המשטר באיראן לא ויתר על הגרעין, לא על שנאת ישראל ולא על החזקת תשתיות טרור".
בכנס עלו נושאים נוספים, כמו השימוש במתנול לתחבורה. יוסי אנטוורג, משנה למנכ"ל קבוצת דור ומוביל פרויקט המתנול לתחבורה, העריך כי תוך חודשיים-שלושה נוכל להשתמש בדלק המכיל מתנול. יצוין כי השימוש במתנול יעיל וחסכוני יותר בצריכת הדלק ומפחית את אחוזי פליטות החלקיקים ב-20% - 40% לעומת בנזין רגיל. השימוש בו יקטין את תלותה של ישראל במוצרי נפט גולמי (כיום, 95% מהדלקים המשמשים לתחבורה מקורם במוצרי נפט).